Indiferent de motivele pentru care iei în calcul să te supui unei operații, este un semn de inteligență și precauție să îți pui problema ce riscuri are o blefaroplastie.

O aluniță operată inestetic pe spate nu este același lucru cu o operație de pleoape ale cărei rezultate le vezi zilnic în oglindă și pe care ceilalți le văd la tine zi de zi.

Sigur că toate procedurile chirurgicale, dar și unele nechirurgicale au anumite riscuri, iar blefaroplastia nu face excepție, așa cum nu face și o simplă corecție a unui lob al urechii rupt sau implantul unui dinte.

O blefaroplastie este o operație lipsită de complexitate, care este efectuată într-un timp scurt și cu riscuri minime de blefaroplastie atâta vreme cât este realizată de un medic estetician cu experiență. Însă ce se poate întâmpla când medicul nu are experiență și pacientul sau pacienta nu a făcut o bună documentare și alegere a medicului.

Un studiu efectuat de Schulz, care au raportat rezultatele blefaroplastiei a 47 de pacienți au identificat o rată de succes a operației de 91,5% în ceea ce privește simetria și rezultatele estetice.

Este incontestabil că operația a crescut în popularitate în ultimii 10 ani, fiind, cu siguranță, una dintre cele mai populare proceduri. Clasându-se pe locul patru în topul celor cinci operații estetice efectuate în 2016, operația face majoritatea pacienților foarte mulțumiți, însă, ca orice intervenție chirurgicală, riscurile blefaroplastiei trebuie cunoscute în prealabil.

Riscuri ale blefaroplastiei pe masa de operații și imediat după

Riscuri ale blefaroplastiei pe masa de operații și imediat după

Odată cu încheierea procedurii începe perioada de recuperare, timp în care se manifestă adesea 99% dintre riscurile blefaroplastiei. De aceea, după operație, pacientul este mutat într-o zonă de recuperare pentru a fi monitorizat de către personalul medical, pentru a detecta orice complicații sau efecte secundare. Dacă starea pacientului este stabilă, este posibil să fie externat în aceeași zi.

În urma operației, pacienții pot resimți o serie de neplăceri temporare precum vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, pleoape umflate sau amorțite, umflături și vânătăi, precum și durere sau disconfort general.

Pentru a ajuta la o vindecare cât mai rapidă, medicii recomandă respectarea unor sfaturi post-operatorii. Printre acestea se numără aplicarea de comprese reci sau de pungi cu gheață pe ochi timp de 10 minute în fiecare oră, în noaptea următoare operației. În ziua următoare, pungile cu gheață pot fi aplicate de 4-5 ori pe parcursul zilei.

De asemenea, curățarea cu atenție pleoapele și utilizarea de picături pentru ochi reduc semnificativ alte riscuri ale blefaroplastiei. Efortul fizic, inclusiv ridicarea greutăților și înotul, trebuie evitate timp de o săptămână, la fel și activitățile obositoare, precum aerobicul și joggingul.

Fumatul încetinește procesul de vindecare și, prin urmare, medicii recomandă fumătorilor să întrerupă fumatul în perioada de recuperare.

Pentru a proteja pielea delicată a pleoapelor de soare și de vânt, se recomandă purtarea ochelarilor de soare sau a pălăriilor. Iar purtarea lentilelor de contact ar trebui evitate timp de aproximativ două săptămâni după operație.

Respectând aceste reguli, și riscurile efectelor secundare după blefaroplastie scade considerabil.

Unele dintre cele mai rare, dar de temut riscuri ale blefaroplastiei

Unele dintre cele mai rare, dar de temut riscuri ale blefaroplastiei

Dintre toate riscurile blefaroplastiei, poate cel mai de temut este o operație nereușită, în care medicul a îndepărtat prea multă piele în timpul operației, iar asta duce la incapacitatea de a închide complet ochii, ca rezultat al procedurii.

Deși acest lucru poate fi remediat printr-o intervenție chirurgicală corectivă, prin care un chirurg bun poate restabili funcționalitatea și aspectul natural al pleoapelor, tot reprezintă unul dintre acele riscuri ale blefaroplastiei de care este firesc să te temi dacă nu faci o bună alegere a medicului chirurg.

Da, în majoritatea cazurilor, problemele care rezultă din îndepărtarea excesivă de piele în timpul unei operații de blefaroplastie pot fi remediate printr-o intervenție chirurgicală de revizie sau corectivă. În aceste situații, chirurgul poate folosi diverse tehnici pentru a ajuta la restaurarea funcționalității și aspectului pleoapelor.

În general se folosește grefă de piele prelevată dintr-o altă parte a corpului și atașată pe pleoapa superioară, care să ajute la închiderea completă a ochilor.

Dacă mușchii din jurul ochilor au fost afectați, pot fi efectuate diverse proceduri pentru a le reda funcționarea normală.

Totuși, este crucial ca oricine se decide să se supună unei blefaroplastii să se consulte cu un chirurg plastic experimentat și bine instruit, astfel încât să nu fie nevoie de intervenții corective, ci de o singură intervenție făcută impecabil.

Un al doilea risc major este cel de reducere sau pierdere a vederii, care, conform National Library of Medicine survine la 0,04 dintre pacienți. Cu alte cuvinte incidența este de o persoană din 2500.

Păreri online despre riscurile blefaroplastiei

Păreri online despre riscuri blefaroplastie

Este foarte ușor să te pierzi online citind articole medicale care cuprind o lista lungă de riscuri ale blefaroplastiei, adesea prezentate fără context și fără procente pentru a-ți da seama care sunt șansele să fii expusă acelor riscuri dacă alegi să te supui operației.

De aceea, site-uri cu sute de recenzii ale pacienților care trecut prin operație, precum site-ul RealSelf pot fi o sursă bună pentru a avea mai multe repere despre riscuri blefaroplastie.

În România există mai multe grupuri online în care pacientele răspund la întrebări ale celor interesați de proceduri pe care le-au efectuat. Dintre acestea grupul Operații Estetice este cel mai mare și activ, și, printr-o simplă căutare în grup poți descoperi direct de la paciente orice riscuri ale blefaroplastiei, uneori însoțite și de fotografii. Am publicat un astfel de articol cu o sinteză a părerilor despre blefaroplastie și îl poți citi pentru a-ți face o părere în plus despre numele medicilor unde pacientele au avut experiențe nefaste, respectiv foarte bune.

Riscuri generale ale blefaroplastiei

Orice procedură chirurgicală, indiferent de complexitate, implică un anumit grad de risc. Riscurile generale asociate cu intervențiile chirurgicale variază de la reacții adverse la anestezie, la infecții sau complicații postoperatorii.

Anestezia este în general sigură, dar poate provoca reacții adverse în unele cazuri, cum ar fi greața, vărsăturile, confuzia, frisoanele sau chiar reacții alergice severe.

Infecțiile sunt un risc la orice intervenție chirurgicală, deși măsurile preventive, cum ar fi administrarea de antibiotice, pot reduce semnificativ acest risc.

Complicațiile postoperatorii pot include durere, inflamație, sângerare, infecție, vindecare încetinită, formarea de cicatrici sau reacții adverse la medicamentele utilizate în timpul sau după operație.

Riscuri specifice ale blefaroplastiei

Riscuri specifice ale blefaroplastiei

În afară de simptomul de ochi uscat, unul dintre aceste riscuri ale blefaroplastiei de temut, în care ochii nu se pot închide perfect din cauza exciziei unei fâșii prea mari de piele, mai există alte câteva riscuri rare, dar care au fost consemnate.

La capitolul riscuri ale blefaroplastiei poate fi vederea dublă, care poate surveni dacă nervii oculari sunt afectați în timpul procedurii.

În unele cazuri, rezultatele blefaroplastiei pot fi asimetrice, ceea ce înseamnă că cei doi ochi pot părea ușor diferiți unul față de celălalt, iar pentru asta poate fi nevoie de o procedură corectivă.

Orice intervenție chirurgicală poate duce la formarea de cicatrici. Iar acesta este cazul și pentru blefaroplastie, doar că cicatricile de la această intervenție sunt de obicei ascunse în pliurile naturale ale pleoapelor sau la linia genelor și devin mai puțin vizibile cu timpul.

În concluzie, deși operația este cu riscuri recuse pentru un procent de peste 90%, nu sunt de neglijat riscuri de blefaroplastie care survin cu precădere în urma operației făcută de medici fără experiență. Așadar, pentru reducerea semnificativă a riscurilor ar trebui ales exclusiv un medic calificat, format și cu sute de operații de succes la activ.

Published On: iulie 6th, 2023 / Categories: Blefaroplastie / Tags: , , /