Căderea părului este o problemă atât de frecventă, încât afectează o treime din populația întregii lumi. Regenerarea părului e firească prin pierderea a 50 până la 100 de fire de păr în fiecare zi. Dar dacă pierzi mai mult de atât, fă-ți un bine și preocupă-te să descoperi cauzele. Regenerarea părului poate fi împiedicată de aproximativ 30 de afecțiuni medicale diferite sau de un stil de viață nesănătos.

Dacă vrei să ai din nou părul des și să stimulezi procesul de regenerarea părului într-un mod natural, trebuie să știi că există câteva alimente care nu au ce căuta pe masa ta. Dacă le faci loc pe lista ta de cumpărături nu faci altceva decât să contribui la căderea părului, iar dacă ești bărbat, la procesul de calviție (chelie). Sigur că poți mânca nesănătos din când în când. O cină cu prăjeli sau un mic dejun cu cereale procesate nu îți poate face rău. Însă, când ele devin o parte a vieții tale de zi cu zi, pe termen lung, poți fi sigur că vor avea un impact vizibil și pentru sănătatea părului, și pentru sănătatea ta, în general.

După cum probabil știi, vitaminele și mineralele pe care le consumi sunt vitale pentru regenerarea părului. Uneori, în anotimpurile reci, este chiar recomandat să luăm suplimente de vitamine și minerale pentru că nu reușim să ne luăm necesarul din ceea ce mâncăm zilnic. Suntem ceea ce mâncăm. Iar nutrieții din alimentele pe care le consumăm pot fi invizibili ochiului, însă sunt extrem de importanți.

Iată câteva reguli importante de care să ții seama:

inainte si dupa regenerarea parului

Regula nr. 1 legată de regenerarea părului

Elimină carbohidrații simpli, consumul excesiv de carne roșie, zahăr rafinat, lactate și grâu. Nu-ți face griji că va trebui să consumi doar salate ca să ai un păr și un corp sănătos! Alternativele la pâine albă și croissante sunt alimente cu carbohidrați complecși, pe care îi găsești în orezul brun, paste integrale, pâine de secară, legume, carne albă, fructe de mare, soia sau fasole.

Regula nr. 2 legată de regenerarea părului

Evită alimente care ți-ar putea provoca reacții alergice întârziate. Poate cunoști deja persoane care au avut răspunsuri alergice instantanee de la alimente precum scoicile sau arahidele. Ei bine, anumite alimente comune, pot provoca și ele reacții alergice, doar că simptomele sunt mai subtile. Pot începe la câteva ore, zile sau chiar săptămâni după ce ai consumat alimente precum lapte, soia, orez sau grâu. Cele mai frecvente simptome pot varia de la eczeme, vărsături, iritabilitate sau dificultatea de a lua în greutate. Din păcate, testele de alergie sunt irelevante.

Reacțiile alergice întârziate sunt, prin urmare, mai înșelătoare, dar nu mai puțin dăunătoare. Motivele principale pentru care acestea determină căderea părului este din cauza răspunsurilor imunitare crescute. Practic, propriile noastre celule încep să atace foliculii de păr și să provoace inflamații la nivelul scalpului. Din cauza acestui răspuns imunitar puternic, fluxul de sânge către foliculii de păr este redus considerabil.

Regula nr. 3 legată de regenerarea părului

Stai departe de alimentele acide și consumă, la schimb, alimente alcaline. Atunci când nu are legătură cu o afecțiune medicală sau ereditară, căderea părului poate di de domeniul trecutului dacă eviți cât mai mult următoarele categorii de alimente acide.

1. Lactatele

pahar de lapte

Lactatele (în special laptele și smântâna) sunt ce poate fi mai rău pentru părul tău. Pe lângă faptul că devin acide odată ce intră în corp, lactatele pot provoca și reacții alergice întârziate. Așadar ai două motive importante să le eviți.

Produsele lactate cumpărate de la supermarket sunt aproape întotdeauna pasteurizate. Iar procesul de pasteurizare face ca, în esență, să distrugă enzimele naturale și hrănitoare. Întocmai aceste enzime îndeplineau rolul de digerare a laptelui. Iar în absența lor, corpul se luptă să digere lactatele, având, în plus, zero valoare nutrițională pentru organism.

Lactatele pot bloca, de asemenea, porii. Iar asta duce la un aspect palid al pielii. Mai mult, prin consumul de lactate industriale, în special, cresc șansele acumulării de coji pe scalp, ceea ce provoacă contracția foliculilor de păr și rărirea acestora. Din acest motiv, încearcă să consumi doar lactate nepasteurizate sau evită lactatele cu totul. Îți poți lua doza necesară de calciu în cantități mult mai mari din alte produse, precum semințele de mac sau susan. Nu uita că un pahar de suc de portocale proaspăt conține mai mult calciu decât un pahar de lapte, chiar și unul de țară.

Băuturile carbogazoase

pahare cu pai sucuri acidulate

Reluând regula a treia, menționată mai sus, alimentele care provoacă aciditate sunt pe lista neagră. Acestea produc cantități mari de acid și, în plus, și o cantitate mare de zahăr. În plus, aceste băuturi îți dau peste cap glicemia, provocând creșteri mari ale nivelului de zahăr din sânge.

Dr. Mercola a studiat legătura dintre excesul de zahăr din sânge și chelia masculină și a concluzionat următoarele: „există dovezi puternice că alopecia (calviția) timpurie la bărbați poate fi un marker clinic al rezistenței la insulină, o afecțiune prin care îți pierzi sensibilitatea la insulină, rezultând în exces de zahăr din sânge.”

Această concluzie conduce la o a patra regulă importantă pentru regenerarea părului: consumă alimente cu un indice glicemic scăzut pentru reduce șansele de creștere a nivelului de zahăr din sânge. Printre aceste alimente se numără carnea (pui, porc, vită, pește), ouăle, nucile și semințele, orice tip de ulei și majoritatea legumelor (cu excepția cartofului, dovleacului și porumbului). Consumând astfel de alimente, căderea părului sau rărirea lui vor fi încetinite sau oprite. Conform specialiștilor, chelia la bărbați este o „afecțiune” modernă ce a devenit recurentă din cauza alimentației și stresului.

Majoritatea alimentelor procesate au indici glicemici mari, în timp ce alimentele naturale (neprocesate, nepasteurizate) au indici glicemici semnificativ mai mici. O serie de studii arată că există o legătură între alimentele procesate și activarea genelor de chelie masculină. Deși această legătură ar putea părea nefondată pentru unii, există suficiente cercetări care au ajuns la o concluzie foarte asemănătoare cu cea a doctorului Mercola. În plus, și băuturile alcoolice sunt contraindicate pentru cei care suferă de căderea părului.

În loc să bei băuturi carbogazoase sau alcoolice alege aceste alternative sănătoase pentru regenerarea părului:

  • Bea apă filtrată, distilată sau ionizată și evită apa simplă de la robinet.
  • Bea sucuri din fructe sau legume proaspete, nu cele care au un termen de valabilitate mai mare de 2 zile, cum adesea găsești pe rafturile magazinelor.
  • Bea lapte vegetal. De exemplu, laptele de migdale este excepțional de sănătos, iar uleiul de migdale s-a dovedit științific că stimulează creșterea părului la șoareci.
  • Consumă plante aromatice sau amestecuri de ierburi și condimente, precum anason, cuișoare, ghimbir sau scorțișoară.

Cerealele cu adaos de zahăr

bol cu cereale

Cerealele cu zahăr și lactatele provoacă creșteri ale nivelului de zahăr din sânge, care este direct corelat cu stadiile incipiente la chelia masculină. Cerealele cu adaos de zahăr au indici glicemici foarte mari, așa că provoacă inevitabil creșteri ale zahărului din sânge. Iar asta determină rărirea timpurie a părului, așa cum am menționat deja. Nu este surprinzător faptul că un număr tot mai mare de bărbați suferă de căderea părului sau au chelie. Când un mic dejun obișnuit e alcătuit din lapte pasteurizat și cereale cu adaos de zahăr, totul se potrivește.

De ce au cerealele procesate industrial o încărcătură glicemică foarte mare? Deoarece majoritatea fibrelor naturale din ele au fost îndepărtate în timpul procesării. Dacă acestea n-ar fi fost eliminate, cerealele ar fi fost absorbite mai lent de către organism și ar fi mult mai bine digerate. Însă, când fibrele naturale sunt îndepărtate, zaharurile intră direct în fluxul sanguin și dau peste cap glicemia.

În absența fibrelor îndepărtate prin procesare, colonul tău va avea, în plus, de suferit și vei avea probleme de colon. Soluția este la îndemână. Consumă alimente naturale, neprocesate, care conțin cantități mari de fibre.

Alimente grase și prăjite

pui prajit in ulei

Prăjelile și mâncărurile grase înfundă arterele în timp, iar pielea scalpului devine grasă. Acest lucru, în multe cazuri, duce la reducerea foliculilor de păr, limitează fluxul sanguin și înfundă porii pielii. Odată ce porii sunt înfundați, hormoni precum dihidrotestosteronul (DHT) și alți hormoni dăunători rămân blocați și pot declanșa căderea părului.

Concluzie

E normal să îți dorești ca părul să fie des și frumos ca în vremurile lui de glorie. Însă trebuie să depui și puțin efort. Alimentele procesate, prăjelile, alcoolul, băuturile carbogazoase și laptele împiedică regenerarea părului. Și nu doar atât. Aceste alimente creează terenul propice pentru o sumedenie de boli debilitante precum diabetul, obezitatea și bolile de inimă.

Atunci când ai o alimentație sănătoasă și continui să ai probleme cu regenerarea părului, e cazul să consulți un doctor dermatolog. Atunci când căderea părului este un calvar, doctorul îți poate recomanda una dintre aceste 5 terapii dovedite științific, dintre care terapia Vampir este disponibilă și în Craiova, la clinica Medlink.