fbpx

Metode eficiente care stopează alopecia

Aug 31, 2021 | Dermatologie

Alopecia este o problemă des întâlnită, aceasta putând apărea la orice vârstă. Atrage după sine anumite probleme legate de stima de sine și echilibrul emoțional, fiind principalul movit pentru care anumite femei aleg să apeleze la medicina estetică, căutând soluții eficiente de stopare a căderii părului.

Cauzele care pot determina alopecia pot fi genetice, patologice sau legate de stilul de viață și de modul de îngrijire a podoabei capilare. În funcție de motivul care conduce la o cădere masivă a părului, distingem mai multe tipuri de alopecie.

Alopecia androgenetică

Alopecia androgenetică este o problemă genetică moștenită din ambele părți ale familiei, ale cărei prime manifestări pot apărea chiar la vârsta adolescenței, însă, căderea masivă a părului din cauze genetice se agravează odată cu înaintarea în vârstă.

Alopecia areată

Căderea a părului din cauze patologice poartă denumirea de alopecie areată, aceasta fiind o afecțiune autoinumă a pielii care conduce la pierderea unei cantități mai mari de păr decât este normal. De obicei, această afecțiune este temporară, putând fi stopată prin reglarea alimentației sau cu ajutorul anumitor suplimente alimentare sau tratamente estetice, precum Terapia PRP (plasma bogată în trombocite)

Alopecia de tracțiune

Este una din cele mai întâlnite forme de cădere a părului la femei, fiind provocată de folosirea în exces a diverselor metode de coafare, pieptănarea excesivă sau chiar prinsul în coadă/ împletiturile mult prea strânse. Căderea părului din aceste cauze mecanice apare, de regulă, în partea anterioară a scalpului.

Efluviul telogen

Firul de păr are 3 faze de creștere, care se succed astfel:

 1. Stadiul anagen sau faza de creștere, atunci când părul își mărește lungimea cu până la 1,25 cm. în fiecare lună.
 2. Faza regresivă sau stadiul catagen, ce durează aproximativ 20 zile, timp în care creșterea se stopează progresiv.
 3. Stadiul telogen sau cel de repaus, în care firele de păr încep să cadă, iar foliculii devin inactivi. După aproximativ 3 luni foliculii își reiau activitatea și ciclul se repetă.

În cazul efluviului telogen, numărul de fire de păr care intră în faza telogenă este mult mai mare decât în mod obișnuit și, astfel, are loc o cădere masivă a părului. Stresul, alimentația, anumite afecțiuni tiroidiene, deficiența sau fier sau leziunile pot provoca acest tip de cădere a părului la femei.

5 soluții pentru a stopa alopecia

Odată identificată cauza care a condus la căderea părului, se poate trece la efectuarea unui tratament sau alegerea unei soluții optime care să oprească alopecia. Iată cele mai eficiente 5 soluții pentru stoparea căderii părului care dau cu adevărat rezultate!

1. Dieta alimentară contra alopeciei

Alimentele bogate în vitaminele A, D, acid folic, biotină, vitaminele C și E, precum și complexul de vitamine B pot reduce căderea excesivă a părului. Printre acestea se numără:

 • spanacul – o sursă excelentă de vitamina C, betacaroten, fier și aminoacizi, oferă suportul necesar pentru un păr sănătos și des;
 • peștele gras –cu un conșinut mare de acizi grași și Omega 3, previne pierderea uleiurilor hrănitoare de la nivelul scalpului și căderea părului în exces;
 • nucile – conțin zinc, seleniu și magneziu, elemente ce reduc slăbirea foliculilor piloși și accelerează creșterea părului.

De asemenea, o dietă de tip mediteranean poate stopa alopecia, susținând sănătatea foliculilor de păr.

Un studiu efectuat în 2018 demonstrează că că o dietă care conține legume crude și ierburi proaspete, cum ar fi dieta mediteraneană, poate reduce riscul de alopecie androgenă sau poate încetini apariția acesteia. Cele mai bune rezultate au fost observate asupra celor care au consumat multe alimente precum patrunjel, busuioc, salată verde   mai mult de trei zile pe săptămână.

O altă deficiență nutrițională care poate conduce la alopecie este carența de proteine. Alegerile sănătoase includ alimente precum ouă, nuci, fasole și mazăre, pește, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pui și curcan. Alimentele precum cartofii dulci, ardeii și spanacul, surse bogate de vitamina A, s-au dovedit a accelera rata de creștere a părului.

Pe lângă aceste alimente, pentru a stopa căderea părului, se poate apela la suplimentele alimentare din vitaminele A, B, C, D, fier, seleniu și zinc. Acestea sunt toate importante pentru procesele de creștere și de menținere sănătoasă a părului.

2. Îngrijirea corectă a părului

Spălarea la intervale regulate, precum și evitarea coafării folosind placa, ondulatorul sau alte soluții care supun părul la temperaturi ridicate sunt eficente pentru a stopa căderea păsului.

Spălarea trebuie făcută întotdeuna cu un șampon potrivit tipului de scalp. În plus, nu este recomandată o spălare mult prea deasă a părului. De 2 ori pe săptămână este suficient pentru a menține părul sănătos.

Pentru prevenirea deteriorării în timpul coafării și a căderii părului, se pot folosi diverse uleiuri naturale, dovedite pentru efectele lor benefice asupra sănătății firului de păr. Uleiul de cocos poate ajuta la prevenirea deteriorării părului, din cauza coafării excesive și expunerii la lumină ultravioletă (UV). Acidul lauric care se găsește în uleiul de cocos ajută la legarea proteinelor din păr, protejându-l de ruperea  rădăcinii și a firului. Masarea uleiului de nucă de cocos în scalp poate favoriza un flux sanguin mai bun și poate ajuta la creștere.

Uleiul de măsline poate fi utilizat pentru a condiționa în profunzime părul, protejându-l de uscăciune și de căderea asociată cu daunele mecanice asupra foliculilor de păr. Uleiul de măsline este, de asemenea, un ingredient de bază al dietei mediteraneene, care poate încetini alopecia.

De asemenea, este recomandat ca, pentru a preveni alopecia, să se evite împletiturile strânse sau cozile de cal care pot trage părul de la rădăcină și pot duce la ruperea acestuia.

Tratamentele chimice, cum ar fi permanetul sau vopsirea părului pot deteriora și părul și scalpul. Întreabă-ți stilistul despre alternative, cum ar fi vopselele organice de păr și cele care nu conțin amoniac.

3. Tratamente estetice contra căderii părului

Printre tratamentele estetice care pot stopa alopecia se numără terapia cu plasmă bogată în trombocite și terapia cu laser.

Terapia cu laser de nivel scăzut poate ajuta la îmbunătățirea densității părului. Aceasta este utilizată pentru persoanele cu o cădere genetică a părului și pierderea cauzată de chimioterapie. Această opțiune se mai numește terapie cu lumină roșie și poate acționa stimulând celulele stem epidermice.

Terapia PRP contra căderii părului este una din cele mai eficiente metode la ora actuală, folosită pentru tratarea alopeciei. Aceasta se folosește de plasma proprie a pacientului, care este recoltată, centrifugată pentru a se separa trombocitele și factorii de creștere. Plasma îmbogățită cu trombocite este, ulterior, injectată la nivelul scalpului.

Terapia PRP stimulează, în mod natural, procesele de regenerare celulară și creșterea părului, stopând căderea și prelungind stadiul anagen – etapa de creșete – a firului de păr. Astfel, cu ajutorul terapiei PRP vei obține un păr mult mai des și vizibil mai sănătos.

4. Masajul scalpului

Masajul scalpului, efectuat cu degetele sau cu anumite dispozitive speciale, nu doar că este relaxant, dar și o metodă de a stopa alopecia și bărbați. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele care au efectuat un masaj blând al scalpului, timp de 24 pe săptămâni, zilnic, au văzut rezultatele, părul începând să se regenereze.

Acest fapt se datorează mișcărilor efectuate în timpul masajului, care stimulează circulația sanguină la nivelul scalpului, astfel stopând alopecia și oferind părului nutrienții esențiali pentru a crește des și sănătos.

5. Tratarea afecțiunilor medicale

Alopecia poate fi provocată de anumite afecțiuni medicale, precum:

 • modificări hormonale din sarcină, naștere sau menopauză;
 • probleme cu tiroida;
 • hipertensiunea arterială;
 • anemia;
 • afecțiuni imunologice.

Dacă căderea părului este provocată de una din aceste cauze, este important să remediezi mai întâi problema medicală, înainte de a apela la anumite suplimente sau tratamente care să stopeze alopecia.

Apelează la un medic dermatolog cu experiență pentru a identifica exact cauza care produce alopecia și a-ți recomanda soluția care ți se potrivește. Nu te îngrijora. Medicina estetică modernă oferă soluții eficiente, care dau rezultate reale, stopând căderea și ajutânându-te să ai un păr frumos și sănătos.

Alege din gama largă de tratamente la cea mai dorită Clinică Estetică din Craiova iar noi te ajutăm să corectezi și cea mai mică imperfecțiune.

3 + 13 =