Căderea părului este o afecțiune foarte frecventă. Doar că pentru unii pare de-a dreptul o pacoste. Fie că ne dăm seama sau nu, părul este în topul îngrijirii atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Și e și normal, de vreme ce ne poate face mult mai atractivi pentru ceilalți.

Însă cei care au probleme serioase de căderea părului știu prea bine cât de mult îi afectează, atât emoțional, cât și psihologic. De aceea, atunci când nici un tratament pentru creșterea părului nu dă rezultate, e momentul să spui stop șampoanelor specializate, măștilor de păr sau vitaminelor. E momentul să discuți cu un dermatolog pentru că, în destule situații cauzele pentru căderea părului pot ascunde afecțiuni care se tratează diferit.

Dacă ești una dintre persoanele pentru care căderea părului a depășit un prag psihologic, iată care sunt 5 tipuri de tratament pentru creșterea părului pe care medicul dermatolog ți le poate recomanda:

1. Medicamente specializate (căderea părului)

  • Minoxidil (Rogaine) este un produs spumă sau lichid cu un conținut medicamentos, care se aplică pe scalp. Îl poți cumpăra fără prescripție medicală. Dar s-ar putea să treacă luni bune până când părul ți se va îndesi. Marele dezavantaj al acestui produs este că odată ce întrerupi acest tratament cu minoxidil, părul va începe să cadă din nou.
  • Finasterid (Propecia) este un medicament tip capsule, care se înghit cu apă. Îl poți cumpăra de la farmacie doar cu o rețetă de la doctor. Dezavantajul este că abia după luni de zile de tratament începi să vezi rezultate și părul va continua să cadă dacă te încetezi tratamentul.

2. Dispozitive profesionale cu microace

dermaroller

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, aparatele dermatologice cu sute de ace minuscule, cunoscute sub denumirea de microneedling pot ajuta părul să crească. Potrivit experților și cercetările făcute despre aceste dispozitive de microneedling pot funcționa mai bine dacă sunt folosite împreună cu un alt tratament împotriva căderii părului.

Microneedling este o procedură minim invazivă care stimulează creşterea colagenului şi care poate fi efectuată alături de alte tratamente, cum ar fi peeling, PRP, fillere etc. Tehnica cu microace (microneedling) este folosită, totodată și pentru alte probleme ale pielii în afară de căderea părului, precum vergeturi, acnee, cicatrici, celulită sau depozite adipoase, laxitate, rozacee sau hiperpigmentări.

Unele dispozitive microace, numite și dermamrollere se găsesc de cumpărat online și se pot folosi acasă, însă există există și clinici medicale care fac asta cu aparate profesionale și personal specializat. Orice variantă ai alege, noi îți recomandăm să ceri sfatul unui dermatolog înainte. Acesta va ști mult mai bine dacă acest tip de tratament este potrivit pentru tine, luând în calcul alte afecțiuni ale tale.

3. Transplant de păr (când căderea părului pare definitivă)

barbat cu chelie
În sfârșit un tratament pentru creșterea părului cu rezultate de durată. Transplantul de păr este un tip de intervenție medicală prin care un chirurg îndepărtează fire de păr sau fâșii de piele cu fire de păr dintr-o parte a scalpului și le implantează în zonele în care părul nu mai crește. Operația poate dura între 4 și 8 ore și are loc într-un spital sau o clinică specializată.

Bărbații sunt cei care optează cel mai mult pentru transplantul de păr. Este cunoscut faptul că aproape 50% dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani se confruntă cu probleme de căderea părului. Sigur că nu numai bărbații se confruntă cu probleme de cădere sau rărire a părului, însă ei sunt cei mai predispuși să aleagă acest tip de intervenție.

4. Terapie cu laser de nivel scăzut

tratament laser caderea parului barbat

Studiile arată că acest tratament pentru creșterea părului poate ajuta persoanele cu următoarele afecțiuni:

  • Căderea părului cu model masculin;
  • Alopecia areata;
  • Căderea părului în urma chimioterapiei;
  • Vindecarea și creșterea părului în urma unui transplant de păr.

În medie, pacienții au nevoie de aprox. 6 luni de terapie. În primele 3 luni, aceștia pot remarca o reducere a pierderii firelor de păr, însă abia în a doua jumătate a tratamentului, foliculii de păr se vindecă și încep să producă un număr mai mare de fire de păr. Așadar, abia după 6 luni de tratament se poate vedea o îmbunătățire vizibilă a densității părului. Iar la finalul acestei perioade de tratament va fi nevoie de alte ședințe de întreținere a rezultatelor.

În general, ședințele cu laser pentru creșterea părului au o durată de 20 de minute, de 2 ori pe săptămână sau 40 de minute o dată pe săptămână. Așadar, în total sunt necesare 4 sau 8 tratamente pe lună, adică 24, respectiv 48 de ședințe.

5. Terapia PRP (Platelet Rich Plasma)

cap femeie par rar inainte si dupa
Terapia PRP, cunoscută ca Terapia Vampir, are la bază principiul regenerării cu sângele propriu. Folosit de peste un deceniu în ortopedie pentru a îmbunătăți vindecarea după intervenții chirurgicale și leziuni, PRP este acum folosit pentru a îmbunătăți creșterea părului. Pe lângă celulele albe și roșii din sânge, plasma sangvină conține trombocite care au un rol crucial pentru creștere. Acestea sunt cele care dau semnal celulelor noastre să funcționeze optim.

PRP este un tratament pentru creșterea părului frecvent utilizat pentru a trata o varietate de tipuri de cădere a părului, cum ar fi subțierea modelului, cunoscută și sub denumirea de alopecie androgenetică, atât la bărbați, cât și la femei, precum și afecțiuni mai puțin frecvente, cum ar fi alopecia areata (pete de chelie) și foliculită fibrozată frontală (un tip de căderea părului cu cicatrici.)

La ce să te aștepți de la un tratament PRP pentru căderea părului?
Un cadru medical îți recoltează sânge. O mică probă din sângele pacientului este centrifugată folosind o centrifugă specială prin care este separată plasma. Apoi, plasma este injectată în secțiunile scalpului unde dorești să îți crească părul. Fiecare ședință include 10 până la 20 de injecții, în funcție de dimensiunea zonei tratate. Întreaga procedură durează aproximativ 10 minute și, în medie, este nevoie de un tratament o dată pe lună timp de 3 luni. Ulterior, sunt recomandate și ședințe de întreținere la distanță de 3 până la 6 luni.

Află cât costă terapia Vampir (PRP) pentru căderea părului sau programează-te la un consult și discută cu unul din medicii esteticieni ai clinicii Medlink  pentru a vedea dacă ești candidatul potrivit pentru terapia PRP.

Concluzie

Există milioane de persoane care suferă de căderea părului în întreaga lume. În mare, 60% sunt bărbați și 40% femei. Într-un studiu recent, s-a constatat că aproape un milion de persoane care suferă de căderea părului au căutat tratament pentru creșterea părului care să funcționeze. Pentru tine care crezi că va fi tratamentul cu cele mai bune rezultate pentru tine?