Dacă tu sau cineva drag are un chist sebaceu pe scalp, probabil ești preocupat dacă se va mări sau ar trebui operat.

În urma a nenumărate conversații cu pacienții noștri, am decis să scriem acest material pentru a clarifica câteva aspecte legate de evoluția unui chist sebaceu pe scalp și pentru a da exemplul concret al unei paciente care a fost operată.

De ce apare un chist sebaceu pe scalp?

Pentru început, vestea bună este că un chist sebaceu pe scalp este o acumulare benignă de sebum care apare la numeroase persoane, însă cu precădere la femei și la cei care au pielea grasă. Foarte rar, acestea pot deveni maligne, însă din cei peste 300 de pacienți operați până acum în noul departament chirurgical al clinicii Medlink, niciunul dintre pacienții operați nu a avut e evoluție malignă.

Un chist sebaceu pe scalp nu este dureros și are o creștere lentă. Acesta se formează în foliculii de păr și se măresc în timp. Cum avem foliculi pe păr pe aproape toată suprafața corpului, chisturile sebacee se pot forma și pe față, gât, piept, abdomen sau spate, acolo unde sunt fire de păr și glande sebacee.

Un chist sebaceu pe scalp este mai frecvent întâlnit pentru că pe scalp glandele sebacee secretă sebum pentru a hrăni firele de păr.

Chisturile pilare (numite impropriu sebacee) se dezvoltă atunci când epiderma (stratul exterior al pielii) elimină celulele moarte ale pielii. Uneori aceste celule se pot desprinde și deplasa uneori sub epidermă în loc să cadă. Când se întâmplă acest lucru, celulele moarte, împreună cu celelalte celule încep să se înmulțească ca și cum ar fi încă în creștere. În loc să se deplaseze la suprafață, ele rămân blocate sub piele și încep să se acumuleze.

Între timp, scalpul produce sebum pentru a hrăni părul și cheratina acumulată, împreună cu celulele moarte de sub epiderma alcătuiesc un lichid alb-gălbui pe care pacienții îl pot vedea în cazul în care chistul este traumatizat.

Chisturile sebacee pot fi uneori diagnosticate de către un medic specialist printr-o simplă examinare vizuală. Cu toate acestea, chisturile pilare pot arăta ca alte afecțiuni ale pielii. Așa se face că medicul va face examinarea punând și întrebări despre simptomele pacientului pentru a exclude posibilitatea altor afecțiuni. Dacă are incertitudini asupra diagnosticului, medicul poate solicita uneori și o biopsie.

Când pot fi problematice chisturile sebacee

Când pot fi problematice chisturile sebacee

Dacă sunt traumatizate, chisturile se pot infecta. Dacă se întâmplă acest lucru, bacteriile pot intra în fluxul sanguin și pot provoca alte simptome similare unei boli. Infecțiile pot necesita un antibiotic topic sau oral și pot deveni grave dacă persoanele în cauză nu apelează la un medic specialist.

Deși este benign și nedureros, un chist sebaceu pe scalp se poate infecta, cu atât mai mult cu cât poate fi lovit sau zgâriat fără intenție, cum ar fi atunci când te piepteni.

Ce indicii sunt că poți avea un chist infectat? Oricare dintre situațiile următoare ar trebui să te mobilizeze să mergi cât mai repede la un doctor:

  • Durere în interiorul sau în jurul chistului;
  • Scurgerea unui lichid gros din chist;
  • Un miros urât provenit de la lichidul care supurează;
  • Inflamație, roșeață sau edem (umflare).

Pentru a preveni infecția și eventuale cicatrici, este foarte important să eviți stoarcerea chistului, străpungera lui cu un ac, tăierea lui pentru a îndepărta chistul sau orice altă metodă prin care îl traumatizezi.

Tratarea unui chist sebaceu pe scalp

În unele situații, un chist sebaceu pe scalp sau pe orice parte a corpului poate să devină treptat mai mic în timp. Însă, trebuie să știi că la fel de bine poate crește. În ambele situații procesul este foarte lent și poți să nu-ți dai seama dacă dimensiunea sa scade sau crește, fiind un proces atât de lent.

Dacă te deranjează aspectul său sau vrei să eviți infectarea sa, poți oricând să apelezi la un chirurg care să îl îndepărteze printr-o intervenție simplă, fără internare. Operația presupune îndepărtarea cu un bisturiu a chistului, drenarea lichidului și eliminarea peretelui chistului, pentru ca șansele ca acesta să se formeze din nou să fie cât mai mici.

Dacă îți pui problema prevenirii formării unor noi chisturi sebacee, trebuie să știi că acestea nu pot fi prevenite. Medicii nu au descoperit încă nicio modalitate de a preveni formarea chisturilor. Nici prezicerea formării acestor chisturi pe scalp sau orice parte a corpului nu este încă posibil de făcut.

Studiu de caz – pacientă cu chist sebaceu pe scalp

Studiu de caz – pacientă cu chist sebaceu pe scalp

În cele ce urmează îți vom prezenta cazul unei paciente de 59 de ani care nu a avut un chist sebaceu pe scalp, ci unsprezece.

Pacienta s-a prezentat la un un consult și medicul i-a evaluat situația și a hotărât ca îndepărtarea celor unsprezece formațiuni să aibă loc în două intervenții chirurgicale separate.

O pacientă în vârstă de 59 de ani, cu antecedente de chisturi pilare de-a lungul vieții, s-a prezentat în ambulatoriu cu formare de chisturi predominant la nivelul capului și maxilarului și cu dorința de a scăpa de ele prin intervenție chirurgicală.

Ea avea un disconfort sever din cauza localizării chisturilor actuale. Aproximativ 11 chisturi apăruseră în ultimii 10 ani și toate se măreau progresiv. Pacienta ne-a povestit că în copilărie, a avut chisturi similare care i-au crescut pe ureche, care au fost îndepărtate chirurgical la vârsta de 20 de ani.

În prima intervenție au fost îndepărtate șase chisturi de pe scalp, iar a doua a îndepărtat patru chisturi de pe scalp și unul de pe maxilarul drept.

Rănile au fost închise după excizarea acestor chisturi

În prima intervenție dimensiunea chisturilor a variat de la un diametru de 2 cm la 4 cm. Rănile au fost închise după excizarea acestor chisturi și s-a asigurat o hemostază meticuloasă.
Aproximativ 30 de zile mai târziu, s-a făcut a doua intervenție chirurgicală pentru a îndepărta ultimele cinci chisturi. Acestea aveau dimensiuni cuprinse între 1,1 x 0,5 cm și 2,8 x 2,3 cm.

Inciziile au fost suturate (cusute) fără complicații, iar la controlul realizat după două luni de la cea de-a doua operație, inciziile s-au vindecat bine. Părul pacientei a crescut suficient cât să acopere cicatricile.

Published On: martie 13th, 2023 / Categories: Chisturi sebacee / Tags: , /