Te preocupă faptul că ai un chist sebaceu infectat sau suprainfectat? Indiferent de zona unde îl ai, ai motive să te preocupi.

Dacă ai un astfel de chist, probabil că știi să faci distincția și să nu îl confunzi cu lipom de mici dimensiuni, un coș persistent sau alte tipuri de chisturi. Dacă nu știi, nu-ți face griji. De obicei, medicii dermatologi pot face această diferențiere.

Dacă ești nesigur în privința excrescenței care pare a fi un chist sebaceu infectat, iată câteva detalii care te-ar putea ajuta să îți dai seama.

De ce se formează chisturile sebacee

Chisturile sebacee pot apărea oriunde pe corp, dar cel mai frecvent apar pe gât, în spatele urechilor, dar și pe față, spate și piept. Chistul poate provoca destul disconfort, mai ales dacă este localizat în zone precum scalpul, anumite regiuni ale spatelui sau zona inghinală.

Un astfel de chist este benign nu reprezintă o problemă decât dacă se transformă într-un chist sebaceu suprainfectat pentru care să mergi la camera de gardă a unui spital.

Principala cauză pentru care chisturile sebacee obișnuite se formează este sebumul produs în exces. Sebumul este o substanță uleioasă foarte importantă care este produsă de glandele sebacee și care ne protejează pielea de nenumărați factori externi potențial periculoși.

Uneori, însă, sebumul este produs în exces. De fapt, majoritatea persoanelor care au chisturi sebacee au și o piele cu tendință grasă sau grasă, cu o supraproducție de sebum.

Alteori, apariția chisturilor sebacee pot fi cauzate de o producție excesivă de sebum în urma unei erupții cutanate. Însă și anumite medicamente și lipsa expunerii la lumina soarelui poate stimula apariția de chisturi sebacee.

Vestea bună este că acestea nu provoacă, în general, niciun simptom. Doar ocazional se pot inflama sau chiar infecta și pot provoca roșeață, mâncărime sau o senzație de arsură.
Dacă un chist sebaceu infectat crește suficient de mult, se poate rupe și poate provoca durere și inflamare.

În cele mai multe cazuri, chisturile sebacee obișnuite involuează fără să urmezi un tratament, dar dacă sunt mari sau infectate, trebuie tratate medical.

Cum îți dai seama că ai un chist sebaceu infectat

În cazuri foarte rare se întâmplă ca un chist sebaceu să fie infectat. De fapt, de cele mai multe ori, chisturile pot fi inflamate, nu însă și infectate.

Un chist sebaceu infectat se aseamănă cu un sac plin de puroi, care se formează sub piele. Doare, are un aspect roșiatic, umflat de jur împrejurul chistului sau poate avea o secreție urât mirositoare.

În cazul în care ai unul dintre aceste simptome, consultă un medic dermatolog.

Dacă nu ai un chist sebaceu infectat, dacă este mic și nu deranjează, cel mai bine este să-l lași în pace. Este posibil să dispară fără tratament.

Chist sebaceu poze

Poze chist sebaceu în stadiu inactiv

Cum îți dai seama că ai un chist sebaceu infectat

Poze chist sebaceu infectat

Te îngrijorează apariția unui chist sebaceu la ureche

Tratamente pentru un chist sebaceu infectat

Operație chist sebaceu infectat

Îndepărtarea chirurgicală sau excizia chistului sebaceu este cea mai bună metodă de a evita reapariția acestuia. Însă o operație pentru un chist sebaceu infectat are mult mai multe dezavantaje decât operația unui chist sebaceu neinfectat.

De aceea, medicul alege ca un chist sebaceu infectat să fie tratat mai întâi medicamentos și topic, până dispare inflamația locală, iar apoi alege să facă operația chirurgicală.

Un chist sebaceu infectat presupune o operație mai dificilă și mai dureroasă. Infecția poate duce la ruperea membranei fibroase (capsula), iar tratamentul se întinde pe o durată de timp mai mare. Odată ruptă capsula, există un risc mai mare de recidivă, iar cicatricea ce se va forma va fi mai inestetică.

Când operație este pentru un chist sebaceu neinfectat, procedura este destul de simplă, nedureroasă și se efectuează sub anestezie locală.

Prin excizie, medicul îndepărtează lichidul acumulat în interiorul chistului, cu tot cu capsulă, numită popular numită „cămașă”.

Netratat, un chist sebaceu are șanse mari să se infecteze, ceea ce nu este de dorit, din motivele mai sus expuse.

Alte tipuri de tratament

  • Remediu acasă

Dacă ești acasă, ce poți face până a suna la o clinică pentru o programare la un medic dermatolog este să aplici pe acel chist sebaceu infectat un pansament sau tifon umed și cald timp de 20-30 de minute, de 2-3 ori pe zi. Căldura va stimula scurgerea puroiului (supurarea).

În niciun caz nu stoarce sau scărpina un chist sebaceu suprainfectat sau infectat.

În plus, e indicat să speli cu săpun zona în care este chistul, pentru a păstra pielea curată și pentru a reduce riscul inflamării suplimentare.

Reține că un tratament acasă pentru un chist sebaceu nu este de cele mai multe ori eficace. O programare la doctor este foarte importantă, dacă nu vrei o suprainfecție și o operație în urma căreia să rămâi cu o cicatrice inestetică.

  • Creme și medicamente

Nu există creme pe care le poți cumpăra de la farmacie fără o prescripție medicală.

Deși majoritatea chisturilor sebacee dispar de la sine, atunci când ai un chist sebaceu suprainfectat, medicul îți poate prescrie o rețetă cu o cremă sau un gel topic care conține un agent antibacterian.

În plus, poate prescrie în plus un antibiotic oral, deși unele studii au demonstrat că antibiotice precum cephalexin sau cloxacillin, adesea prescrise, oferă prea puține beneficii.

  • Injecții cu steroizi

Atunci când chistul devine inflamat, se pot face injecții cu steroizi pentru a ajuta la reducerea inflamației și dimensiunii sale. Acest tratament însă nu are întotdeauna rezultate.

  • Drenajul

Drenajul presupune eliminarea lichidului din interiorul unui chist sebaceu suprainfectat sau infectat.

Prin această procedură chistul devine mai mic, însă dezavantajul este că se poate forma din nou în același loc.

Înainte de drenaj, doctorii recomandă în anumite situații și administrarea de antibiotice, pentru a se reduce inflamația sau o eventuală infecție.

Diagnosticul unui chist sebaceu infectat

Chistul sebaceu este o afecțiune dermatologică, de cele mai multe ori diagnosticul este pus de către medicul dermatolog, pe baza caracteristicilor macroscopice și microscopice evidențiate.

La examenul macroscopic, chistul sebaceu infectat apare ca o formațiune nodulară, de formă sferică sau ovală, cu diametrul cuprins între 2-3 mm și 10-15 cm. Este mobilă și cu o consistență elastică, la care se adaugă edem (umflare) și eritem (roșeață), specifice inflamației locale existente.

La excizie, secrețiile pot fi purulente, alb-cenușii, brânzoase și urât mirositoare.

Cum poți preveni apariția chisturilor sebacee

Pentru a preveni formarea chisturilor sebacee, este important să ai în vedere o bună igienă.

Persoanele care se confruntă cu acnee sau exces de sebum, dar și care transpiră mult, sunt mai predispuse la formarea acestor excrescențe inestetice.

În plus, evitarea acumulării de sebum și transpirație pe piele este de ajutor. Produsele non-comedogenice sunt produse speciale de îngrijire a pielii care nu conțin uleiuri sau alte substanțe care pot bloca porii.

Dacă ai tenul cu tendință grasă, este bine să te ferești de anumite ingrediente precum uleiul de măsline, untul de shea, de cacao și ingrediente din produse cosmetice precum: acidul oleic, acidul lauric, lanolină etc.

Ocazional, se recomandă și exfolierea pielii, pentru a îndepărta straturile de celule moarte și sebum.

Pentru a preveni un chist sebaceu infectat este recomandat să verifici constant starea chistului deja format și să nu încerci să îl traumatizezi prin stoarcere, frecare, scărpinare sau orice altă metodă. În plus, este recomandat ca în cazul în care chistul este pe corp, să eviți hainele strâmte, care nu permit pielii să „respire”.