Singurul în măsură să facă o diagnosticare corectă este medicul specialist. Tot acesta îți va spune și ce tip de tratament pentru chist sebaceu îți recomandă, potrivit gradului de afectare pe care îl ai.

Chistul sebaceu se prezintă sub forma unei umflături sub piele. Cauza apariției este blocarea glandelor sebacee. Apare și ca urmare a unei leziuni sau a unui traumatism. Nu este o afecțiune care să te îngrijoreze, dar nici nu trebuie să o neglijezi, mai ales atunci când chistul își tot mărește dimensiunea.

Deși e ușor de confundat cu un coș sau cu un lipom, care nu e altceva decât o acumulare de grăsime, chistul sebaceu trebuie lăsat în pace. Diferența dintre acestea o face modul în care evoluează.

Simptomele chistului sebaceu

În faza de debut, chistul sebaceu nu te va deranja estetic, mai ales dacă nu e într-o zonă la vedere. Cu cât își mărește dimensiunea, resimți un ușor disconfort.

Când un chist sebaceu îți provoacă durere, trebuie să fii în alertă. La fel și când chistul sebaceu are peste 5 cm în diametru. Atunci chiar ai nevoie de un tratament pentru chist sebaceu. De specialitate, nicidecum de un tratament pentru chist sebaceu luat după ureche sau după cum spun informațiile pe care le ai la îndemână pe internet.

Cum se tratează un chist sebaceu

Dacă sunt lăsate în pace, adică nu se umblă la ele decât prin intervenții medicale de specialitate, chisturile sebacee se retrag singure, fără un tratament pentru chist sebaceu.

Reține că un tratament pentru chist sebaceu poate fi administrat doar de un doctor. Nu de cosmeticiană, nu de tine! Asta dacă nu vrei să riști să se infecteze, bineînțeles.

Două faze pot fi avute în vedere în privința unui tratament coresponzător pentru chist sebaceu:

  • înainte să ajungi la un consult medical, când nu putem vorbi despre un tratament pentru chist sebaceu propriu-zis, ci mai degrabă de câteva măsuri sau recomandări care să îți fie de folos pentru ca nu cumva să se infecteze zona afectată. Așadar, tot ceea ce trebuie să faci în această fază e să încerci să menții cât mai curată zona în care a apărut chistul sebaceu.

Cum? Încearcă să aplici comprese cu apă caldă. Folosește betadină, alcool medicinal sau unguente cu antibiotic. Ia în considerare să aplici și un pansament cu rivanol pentru a fi sigur că nu vei fi tentat să îl storci sau să îl înțepi.

Recomandat este și uleiul de ceai verde sau aloe vera, însă fii atent la instrucțiunile de utilizare.

E bine să știi că toate aceste prescripții și recomandări, în cazul unor forme ușoare de chist sebaceu, se transformă în metode de tratament pentru chist sebaceu.

  • după ce ai ajuns la medic, ai trecut printr-un consult și ai primit diagnostic de chist sebaceu. În această etapă există mai multe variante de tratament pentru chist sebaceu, în funcție de cât de avansată e afecțiunea. În principiu, este vorba despre drenare sau de injectarea cu steroizi.

Tratarea chisturilor sebacee

Ai aflat că ai un chist sebaceu. Cum îl tratezi?

Ai ajuns la medic, ai fost consultat și ți s-a spus că e într-adevăr un chist sebaceu. Ți s-a explicat stadiul acestuia și ce ai de făcut. E clar, în etapa asta nu mai merge cu comprese și igienă, e nevoie de o intervenție medicală:

  • drenarea: prin drenaj, medicul reușește să elimine lichidul din interiorul chistului. E o formă de tratament pentru chist sebaceu care se face atunci când suprafața din jurul chistului este deja inflamată și începe să dea semne de durere. Drenarea nu garantează îndepărtarea totală a lichidului, ceea ce înseamnă că există riscul refacerii chistului sebaceu.
  • excizia chirurgicală: de regulă, intervenția chirurgicală se face după ce drenarea n-a avut rezultatele așteptate. Altfel spus, atunci când chistul s-a format la loc. Sau atunci când chistul este sub piele și e mai dificil de îndepărtat printr-o simplă drenare. Excizia chirurgicală se face prin anestezie locală și este un tratament pentru chist sebaceu sigur, cu efect de lungă durată. Presupune o incizie mică, prin care lichidul este scos. Reține că vei rămâne cu o cicatrice, însă deloc deranjantă estetic. De regulă, medicul prescrie și un tratament cu antibiotice post-excizie, pentru a înlătura orice posibilitate de a face o infecție.
  • injectarea cu steroizi a chistului se face atât pentru a reduce dimensiunea chistului, dar și pentru calmarea zonei dureroase. Este un tratament pentru chist sebaceu recomandat mai ales în situația în care există infecție.
  • înlăturarea unui chist sebaceu se poate face și cu ajutorul laserului. Este o metodă non-invazivă, deloc dureroasă.

La ce riscuri și complicații te expui în urma tratamentului

Nimic care să te sperie. Serios, afecțiunea nu este un gravă. Am stabilit asta de la început. Nu există complicații, doar riscuri.

Cel mai des întâlnit risc este reapariția chistului sebaceu. Apoi, există riscul de a face o infecție. În urma intervenției chirurgicale, cicatricea cu care rămâi e singurul risc.

Extrem de rare sunt cazurile în care chistul se transformă într-o tumoră malignă, deci cancerigenă.

Tratamentul naturist pentru chist sebaceu: cât de e eficient e

Depinde foarte mult în ce fază de dezvoltare este chistul. E clar că în faza în care chistul este format sau chiar infectat, tratamentul naturist nu va avea niciun rezultat. Totuși, dacă e o fază de debut a chistului, tratamentul naturist poate ține pe loc evoluția acestuia.

Câteva dintre metodele naturiste cunoscute în tratarea chistului sebaceu pot fi o bună formă de prevenție. Și tot la prevenție încadrăm și igiena corectă, din care nu lipsesc dușurile zilnice, dezinfectarea imediată a zonelor în care observăm mici probleme și, de ce nu, inclusiv grija la alimentație și sedentarism.

Totul depinde de momentul în care se face diagnosticarea. Cu cât se amână examinarea medicală, cu atât crește riscul de a avea nevoie de un tratament pentru chist sebaceu, altul decât cel naturist.

Lăsând deoparte aspectul inestetic, chistul sebaceu ridică probleme atunci când începe să doară, când crește în dimensiune sau prezintă o suprafață inflamată și roșiatică. Nu e o afecțiune care să te îngrijoreze, dar e o afecțiune care îți poate da bătăi de cap dacă te lași pe alte mâini decât cele ale medicului.