Lipomatoza este o afecțiune care se dezvoltă pe fond genetic, definită de mai multe formațiuni subcutanate numite lipoame. Asta înseamnă că nu prea ai ce să faci ca să o previi în totalitate. Totuși, poți să îți adaptezi stilul de viața în așa fel încât să amâni cât mai mult până să apară boala sau chiar să faci o formă ușoară de lipomatoză.

Nu se poate vorbi despre o cauză anume pentru apariția lipomatozei. Sunt un cumul de factori, dintre care factorul genetic are un rol important. Asta pentru că s-a observat că majoritatea dintre pacienții cu lipomatoză provin din familii în care au mai existat cazuri de lipomatoză.

Anumite boli favorizează apariția lipomatozei, boli precum obezitatea, diabetul zaharat, hiperlipidemia, sindromul Gardner sau boala Madelung- pe care o dezvoltă mai ales bărbații care consumă alcool în exces. În plus, reține că vârsta asociată acestei boli numite lipomatoză este cuprinsă între 40 și 60 de ani.

E lângă astea, traumatismele se încadrează și ele la cauze pentru lipomatoză.

Care este diferența între lipom și lipomatoză

Lipomul este o formațiune singulară. Vorbim de lipomatoză când mai multe formațiuni de tipul lipomului apar pe mai multe părți din corp.

Aceste formațiuni, indiferent de câte sunt ca număr, nu sunt dureroase în primă fază. Durerea apare în momentul în care încep să se facă mai mari. În medie, au cam 5 cm maxim în diametru, însă există cazuri în care boala avansează într-atât încât lipoamele ating și până la 20 de cm. Forma este sau nu regulată, de la caz la caz. Nici lipomul, nici lipomatoza nu e o tumoră canceroasă.

Trebuie să mai știi că lipomatoza, adică atunci când e vorba de mai multe lipoame, e asociată mai multor sindroame. Nu le vom enumera aici, însă orice medic îți poate explica în detaliu care sindrom ar trebui să te pună mai mult în alertă. Cum nu e vorba despre o boală dură, nu e cazul să te îngrijorezi mai mult decât trebuie.

Cu ce poate fi confundată lipomatoza

Lipomatoza nu prea poate fi confundată pentru că e vorba despre lipoame multiple. În schimb, da, un lipom singular poate fi confundat cu un chist sebaceu, ganglion mărit, cu un chist sinovial sau cu liposarcomul. De regulă, cu orice altă formațiune de sub piele. Asta pentru că atunci când nu are dimensiuni exagerate, la culoare și țesut sunt similare.

De aceea este recomandat consultul medical. Doar un medic specialist poate stabili cu exactitate dacă e sau nu lipomatoză.

Ai observat o formațiune, ce trebuie să faci?

Lipomul nu are o structură dură. La atingere, țesutul adipos îți dă senzația că e ceva moale. Nu doare, deci s-ar putea să nu îți dai seama că îl ai dacă nu ești atent și nu faci o autoexaminare. Oricum, nu tu îți pui diagnosticul de lipomatoză. Trebuie să mergi la medic! În primă fază, poți chiar să ajungi la medicul de familie. El îți va spune dacă e o problemă dermatologică sau de altă natură și va ști unde să te direcționeze.

Consultul n-are de ce să te sperie. Sunt cazuri în care doctorul reușește să facă diagnosticarea fără să fie nevoie de ecografie. Chiar și dacă ți se cere să faci o ecografie, e doar o simplă procedură. Ecografia clarifică dacă e vorba sau nu de un lipom, mai ales când acestea sunt localizate în alte zone decât cele în care apar de obicei- spate, gât, umeri, coapse, brațe, abdomen. Asta pentru că există cazuri în care s-a stabilit că poate fi  vorba de lipomatoză și la nivelul unor organe interne.

Ce poți face ca să întârzii apariția lipomatozei

Ce poți face ca să întârzii apariția lipomatozei

Când vorbim de lipomatoză, incidența cea mai crescută este în rândul persoanelor care au vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. Fiind o boală care se moștenește pe fond genetic, recomandarea este să te gândești la lipomatoză în cel mai serios mod dacă știi cazuri în familie.

Nu poți preveni în mod cert apariția lipoamelor, însă poți adopta un stil de viață echilibrat. Asta înseamnă că poți foarte bine să începi să nu mai mănânci alimente bogate în grăsimi și nici pe cele de tip fast-food și să nu mai consumi băuturi care au un conținut mare de zahăr. Include în alimentație carnea de pește și începe să ai mese cu carne roșie cât mai puțină. Poți foarte bine să crești cantitatea de fructe și legume.

În plus, dacă te știi cu probleme cu greutatea, dacă iei medicamente, asigură-te că acestea nu îți cresc pofta de mâncare. Nu uita că alcoolul nu îți face deloc bine, deci și aici îl trecem pe lista produselor pe care ai face bine să le elimini.

Apoi, ia și începe să faci sport. Mișcarea crește masa musculară și scade posibilitatea de a avea un țesut adipos care să favorizeze lipomatoza. Sau, acolo unde există deja lipomatoză, sportul te ajută să ții lipoamele sub control, adică să nu se mărească.

Cum tratezi lipomatoza

Cea mai sigură metodă rămâne intervenția chirurgicală, adică prin excizie. Astfel, lipomatoza este eliminată în totalitate. Nu este o operație dificilă. Recuperarea se face rapid. Nu doare. Doar în anumite cazuri de lipomatoză e necesară anestezia generală. În rest, se face anestezie locală. Cazurile în care se pune problema recidivei sunt rare. Cicatricile care rămân în urma intervenției pentru lipomatoză sunt mici, nu deranjează.

Dacă ți-e frică de chirurgia clasică, o opțiune este operația cu laser. În urma acesteia, cicatricile sunt aproape insesizabile.

O altă variantă de tratament sunt injecțiile cu steroizi. Numai că în acest caz, trebuie să te aștepți mai degrabă la o reducere a dimensiunii lipoamelor, nu la îndepărtarea definitivă. Și da, reapariția lipomatozei trebuie luată în calcul cât se poate de serios.

Poți să elimini acumulările de grăsime și prin liposucție

Poți să elimini acumulările de grăsime și prin liposucție. Inclusiv în cazul lipomatozei, unde se folosește o seringă mai mare, prevăzută cu un ac special, cu ajutorul căreia se face extracția. Nu uita că prin liposucție nu se înlătură în totalitate lipomul. Rămâne învelișul, deci cresc șansele recidivei.

Dizolvarea lipoamelor se face și prin lipoliza cu injecție, o metodă folosită inclusiv pentru remodelarea corporală fără intervenție chirurgicală.

Tot ca formă de tratament pentru lipomatoză este și ablația cu radiofrecvență. E o tehnică non-invazivă, prin care țesutul este distrus prin căldură. Se folosește în cazurile de lipomatoză diagnosticată la nivel intern.

Alte terapii sunt folosite în funcție de tipul de lipom. Medicul îți explică ce variante sunt. Alegerea îți aparține întotdeauna.

Cele mai ciudate boli sunt cele care nu dor. Dacă nu simți durere, greu îți dai seama dacă e sau nu ceva în neregulă. Lipomatoza e inofensivă aproape. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să faci nimic, mai ales dacă ești predispus la lipomatoză.