Când vine vorba de operații estetice, în mintea multora încă predomină imaginea unei vedete care a urmat excesiv operații estetice și arată nenatural.

Într-un fel, este oarecum firesc că majoritatea au o astfel de vedetă în minte. Mass-media exploatează acestea cazuri extreme, publicând cele mai șocante exemple pentru a atrage audiența în scopul profiturilor.

Care este de fapt realitatea în rândul pacienților care se operează discret și despre care nu ai nicio informație vom nuanța în cele ce urmează.

Diferența între chirurgia plastică și cea estetică

Să începem însă prin clarificarea unei diferențe între chirurgia plastică și c­­­­­­hirurgia estetică. Poate te-ai gândit că sunt termeni interschimbabili, însă cele două nu sunt același lucru.
Există o diferență destul de importantă între chirurgia plastică și cea estetică.

Chirurgia plastică se ocupă de reconstrucția defectelor faciale și corporale cauzate de traume, arsuri, boli sau defecte din naștere. Acest tip de operații sunt în general și decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, dacă sunt făcute în spitale publice subordonate statului.

Chirurgia estetică se ocupă de înfrumusețarea aspectului facial și corporal acolo unde nu există o problemă medicală. Așadar, aici se încadrează și orice tip de operații estetice. Chiar și intervențiile nechirurgicale, precum cele de injectare de acid hialuronic, Botox etc fac totuși parte tot din formarea din domeniul chirurgiei estetice.

Așadar, o femeie care a avut cancer de sân și a suferit o masectomie poate urma o operație plastică de reconstrucție a sânului (care este și decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate). Însă, o femeie care are sânii de dimensiuni reduse și alege să facă o intervenție de mărire a lor, intervenția se încadrează la operații estetice și acestea nu sunt niciodată decontate de stat.

Legat de formarea profesională, toți chirurgii, fie ei esteticieni sau plastici sunt formați în specialitatea de chirurgie plastică, reparatorie. După cei 5 ani de rezidențiat, medicii obțin, în urma examenului de specialitate, titlul de medic specialist chirurg plastician, iar apoi unii dintre ei aleg să se dedice exclusiv chirurgiei estetice.

De ce sunt prejudecăți legat de operații estetice și nu și cele ­­­­­­plastice

De ce sunt prejudecăți legate de operații estetice și nu și cele ­­­­­­plastice

Obișnuiți cu expunerea cazurilor nereușite de operații estetice, societatea se grăbește să judece. Sau mai degrabă, societatea judecă în primul rând situațiile când persoanele care au ales să meargă la un chirurg care face operații estetice o fac excesiv.

Aceste prejudecăți au de-a face mai ales când e vorba de operații estetice faciale, nu și corporale. Cu alte cuvinte, ne deranjează să le vedem pe Madonna, Loredana Groza, Courteney Cox (din serialul Friends) pentru că arată vădit diferit de versiunile lor inițiale.

În mare, principalele trei motive pentru care prejudecățile despre operații estetice există în prezent sunt în special acestea trei:

Presa

Într-o lume dominată de mass-media comercială, avidă să aibă cât mai mulți cititori, reflectoarele jurnaliștilor sunt excesiv puse asupra cazurilor extreme, care accesează cele mai primitive mecanisme umane de teamă.

Un jurnalist nu va alege niciodată să prezinte vedete și cazuri de succes a unor operații estetice pentru că pur și simplu nu va avea la fel de multă expunere cum au cazurile de intervenții reușite, cu rezultate naturale și discrete, care nu schimbă facial.

Stigmatizarea societății

În multe culturi, femeile sunt evaluate și judecate după aspectul lor fizic, ceea ce poate duce la un tip de frumusețe căutat cu precădere. Atunci când sute sau mii de femei își fac operații estetice ca să arate ca o vedetă anume, societatea percepe asta ca pe un semn de superficialitate sau de lipsă de stimă de sine.

Ideea că aspectul fizic ar trebui să fie acceptat așa cum este

Există tendință globală de promovare a acceptării corpului și încurajării oamenilor să își iubească și să își accepte corpul așa cum este.

Acest trend are centrală ideea că cei care apelează la operații estetice nu se acceptă așa cum sunt.

În ciuda tuturor acestor prejudecăți, există o pătură de oameni care judecă în profunzime și nu pun o etichetă negativă tututor operațiilor estetice. Sunt acei oameni care știu că, atunci când ai prejudecăți este mai ales cu cât știi mai puține nuanțe și ești mai grăbit să pui etichete fără a vedea un aspect din mai multe unghiuri.

Numărul pacienților care aleg operații estetice și intervenții estetice nechirurgicale a crescut foarte mult

Numărul pacienților care aleg operații estetice și intervenții estetice nechirurgicale a crescut foarte mult

În ciuda tuturor prejudecăților care planează în jurul operațiilor estetice, realitatea este că numărul pacienților care le solicită a crescut vertiginos.

Și discuția poate deveni foarte interesantă cum societatea are prejudecăți doar pentru o anumită parte a intervențiilor chirurgicale estetice.

Un copil cu strabism nu este supus oare unei operații estetice atunci când părinții doresc ca acesta să aibă ochii aliniați frumos? o operație estetică a urechilor unui copil tachinat permanent pentru urechile sale clăpăuge poate fi acceptată de societate, deși este strict o operație estetică? Tratamentele dentare estetice nu pot fi și ele considerate operații estetice?

În grupurile online cu mame intelectuale, de la care te-ai aștepta să aibă prejudecăți în privința operațiilor estetice, poți descoperi cu ușurință câte femei (în special) au făcut sau sunt interesate să facă pasul spre o operație estetică discretă, care să le redea încrederea în sine. Un sân prea mic sau sâni excesiv de mari care creează probleme de coloană, ptoză palpebrală (pleoape asimetrice) sau pleoape căzute sunt o parte dintre operațiile estetice care le preocupă.

La fel de firesc oamenii nu par să integreze la capitolul prejudecăți pe cei care au un lipom mare pe frunte, puncte de grăsime pe pleoape, cunoscute ca xantelasme sau o aluniță inestetică și aleg să facă o operație estetică din dorința ca ceilalți să nu mai observe aceste excrescențe înaintea altor trăsături frumoase pe care le au.

Nu este tocmai o coincidență și faptul că numărul de pacienți care au ales să se supună tratamentelor anti-îmbătrânire cu toxină botulinică injectabilă a crescut cu peste 800% începând din anul 2000 până în prezent.

Potrivit concluziilor studiului care au fost publicate în numărul din iulie al revistei Aesthetic Surgery Journal, o proporție considerabilă de pacienți care au ales să se supună unor operații estetice au declarat că au făcut pasul din cauza discriminării pe motive de vârstă sau de teamă că ar putea fi discriminate pe motive de vârstă.

Rebecca Pearl, PhD, profesor asociat de psihiatrie la University of Pennsylvania School of Medicine, este unul dintre autorii studiului. Ea a declarat că studiul este primul care încearcă să cuantifice discriminarea pe criterii de vârstă în rândul pacienților care solicită operații estetice.

Pe parcursul unui an, cercetătorii au intervievat cincizeci de persoane care erau pacienți la o clinică de chirurgie plastică afiliată la Universitatea din Pennsylvania. Toți participanții aveau mai mult de 18 ani, iar majoritatea erau femei. Vârsta medie a participanților a fost de 49,4 ani. Intervențiile nechirurgicale anti-rid, cum ar fi cele injectabile cu acid hialuronic sau Botox au fost solicitate de două treimi dintre pacienții care s-au prezentat la clinică.

Participanții din studiu care au declarat că s-au confruntat cu discriminare pe motive de vârstă au reprezentat peste treizeci la sută din total. Aceștia și-au evaluat mult mai rău propria sănătate, au declarat că au o stimă de sine mai scăzută și se așteptau să fie discriminate pe motive de vârstă pe viitor.

Cercetarea sugerează că dermatologii și alți practicieni de proceduri cosmetice ar trebui să facă un efort pentru a-și educa pacienții „care sunt îngrijorați de discriminarea pe bază de vârstă în viitor și care doresc să știe la ce fel de rezultate se pot aștepta de la o procedură cosmetică menită să îi facă să pară mai tineri”.