Dacă ai întrebări despre lipomuri, cu siguranță nu ești singura. Unii pacienți ne-au povestit că s-au speriat îngrozitor în primă fază, pentru că își imaginau că au o boală incurabilă. Însă s-au liniștit când ne-au trecut pragul clinicii și au descoperit că este doar o acumulare de grăsime inofensivă și tot ce aveau nevoia era o operație de lipom de grăsime.

Ce este și de ce se dezvoltă un lipom de grăsime

Un lipom este o tumoră benignă care este compusă acumulări de grăsime (celule adipoase).

Lipomurile se simt moi și se pot mișca ușor sub piele atunci când apeși pe ele. De obicei cresc lent, pe o perioadă de luni sau ani.

Dimensiunea lor medie este de aproximativ 2-3 centimetri. Însă, ocazional, se pot dezvolta lipomuri gigantice, care pot avea dimensiuni mai mari de 10 cm.

În caz că ai mai văzut persoane cu lipomuri, probabil ai observat că pot fi pe aproape orice parte a corpului. Pe cap, pe brațe, pe tâmple, pe coapse, gât sau abdomen sau doar o parte din locurile unde se pot dezvolta.

Cauza dezvoltării lipomurilor este încă necunoscută, dar oamenii de știință cred că este legată de genetică, vârstă, factori de mediu și chiar hormoni. Sunt șanse mult mai mici să se dezvolte la copii și vei vedea lipomuri cu preponderență la adulți.

Nu se știe încă de ce, însă lipomurile care provoacă durere apar mai des la femei. Iar unele persoane pot să sufere de o invazie de lipomuri pe corp. Medicii numesc această afecțiune lipomatoza familială și se pare că este o afecţiune care se moștenește genetic.

Majoritatea celor care au lipomuri, din fericire, au 1-2 lipomuri care nu cresc și nici nu se înmulțesc. Din contră, în decursul anilor se micșorează de la sine.

Vestea proastă este că nu poți preveni în niciun fel apariția sau creşterea lipomului.

Când este o idee bună să faci o operație de lipom de grăsime

Când este o idee bună să faci o operație de lipom de grăsime

Dacă tumora este mare, dacă apasă pe nerv și provoacă durere sau disconfort sau te deranjează estetic și îți scade încrederea în tine, este cel mai bine să o îndepărtezi chirurgical. Mai ales că este o intervenție foarte ușoară și lipsită de riscuri.

În cazul în care un lipom provoacă iritații ale pielii, cauzează probleme de respirație sau blochează o secțiune a nasului sau a gurii o operație de lipom de grăsime devine dintr-un moft un motiv de a face cât mai rapid o programare la doctor și de a afla cât costă o operație de lipom.

Chirurgia este cel mai frecvent tratament, deoarece este cel mai simplu și mai eficient. Chirurgii pot adesea să îndepărteze întreaga tumoare fără a provoca alte probleme.

Cum se mai poate trata un lipom de grăsime?

  • Operație cu laser

O operația de lipom de grăsime se poate face inclusiv cu laser.

Avantajul acesteia este că cicatricea care rămâne este de dimensiuni mai mici.

Ca și la operția clasică, chirurgul folosește anestezie locală și face o incizie mai mică, doar că recuperarea este mai rapidă și cicatrizarea mai estetică.

  • Injecții cu acid deoxicolic

O metodă alternativă la o operație de lipom de grăsime este injectarea cu acid deoxicolic (un acid biliar specific corpului). Acidul deoxicolic topește lipomurile și nu lasă în urmă cicatrici. Este un tratament mai blând pe care îl facem și în clinica Medlink în Craiova. Însă eliminarea lor este definitivă la unele persoane.

Însă această metodă nu este comună în România și nu prea există medici specializați în acestă procedură, deși este practicată de peste 30 de ani în SUA.

Deși o bună parte dintre lipomuri pot fi tratate cu aceste substanțe cunoscute comercial sub denumirea de Aqualyx. Deși la unele persoane pot topi definitiv lipomurile, nu este o garanție că acestea pot fi eliminate complet. Prin urmare, la unele persoane pot recidiva.

Cum se derulează o operație de lipom de grăsime

Cum se derulează o operație de lipom de grăsime

Intervenția chirurgicală se face în cadrul unui cabinet dermatologic sau în spital. Este o intervenție ce se face cu anestezie locală și durează, de obicei, 20 de minute.

La finalul acesteia, medicul te ține o perioadă de timp sub observație. Însă doar în situații excepționale este nevoie de o supraveghere medicală de 24 de ore.

Odată spitalizat, dacă lipomul se află într-o zonă corporală unde ai păr, acesta trebuie îndepărtat.

Firele se scot după 8-10 zile de la operație.

În sistemul public de stat, o operație de lipom de grăsime se face cu o spitalizare în dimineața operației. Pentru aceasta este nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie și un card de sănătate, prin care este validat în sistemul de sănătate că ești asigurat.

Doare?

Lipomurile sunt îndepărtate folosind anestezie locală pentru a amorți zona. Prin urmare, nu nu ar trebui să simți nicio durere în timpul procedurii.

Însă, atunci când lipomul este foarte mare sau nu este ușor accesibil, operația poate fi efectuată într-o sală de operație unde este nevoie de anestezie generală.

După cât timp îmi pot relua activitățile de zi cu zi?

În funcție de localizarea lipomului, îți pot relua activitățile zilnice în decurs de o zi. Cu toate acestea, doctorii recomandă să eviți activități ce presupun efort și care pot provoca redeschiderea plăgii după ce a fost cusută.

Cât costă o operație de lipom de grăsime?

În general, operația de lipom de grăsime are un preț ce variază, în România, de la aproximativ 500 la 3000 de lei/ lipom în sistemul privat.

La multe clinici, prețul este influențat de mărimea lipomului. De exemplu, la o clinică, o operație de lipom de 2-4 cm costă 1300 lei, în vreme ce la alta costul aceleiași operații este de 500 de lei.

Dacă lipomul este între 4-8 centimetri, prețul este de 2000 de lei, iar dacă este sub 2 cm prețul este de 800 de lei.

O operație de lipom cu laser are un preț de obicei mai mare, momentan disponibil doar prin solicitarea unei oferte din partea clinicilor care dispun de acest echipament medical.

Unele persoane au nevoie de extirparea a 2-3 lipomuri în același timp, iar costul scade la unele clinici, la unele destul de substanțial.

Operația de lipom de grăsime poate avea un preț mai mare la unele clinici care nu expun transparent toate costurile. Astfel, pacienții se pot trezi în situația în care află că prețul nu include consultația, controlul, pansamentele și alte materiale. De aceea, este bine să soliciți și aceste detalii înainte de alege clinica.

Mai crește lipomul după operație

În cât timp se vindecă o operație de lipom?

Timpul necesar pentru vindecarea unei operații de lipom variază de la pacient la pacient, în funcție de dimensiunea și profunzimea lipomului, unde este localizat și complexitatea procedurii chirurgicale.

În general, recuperarea după excizia lipomului este, de obicei, rapidă. Pacienții se pot întoarce la serviciu în 1-3 zile. În primele câteva zile după operație, este normal să simți (un ușor) disconfort și să ai edem în zona unde s-a făcut excizia.

Dacă te interesează în cât timp se vindecă o operație de lipom dacă acesta este localizat pe picior, ar trebui să îți întrebi medicul. În general, în cazul acestora este nevoie de alte câteva zile în plus de repaus la domiciliu.

O vindecare totală după o operație de lipom este estimată în general la 3-4 săptămâni.

Mai crește lipomul după operație?

Lipomurile pot crește uneori din nou. Chiar și după ce au fost îndepărtate chirurgical. Deși cauza este necunoscută, cel mai comun mod de a trata un lipom este îndepărtarea completă printr-o intervenție chirurgicală.

Acest lucru este valabil în special dacă ai o tumoare mare a pielii care este încă în creștere.

Poți face o operație lipom de grăsime în cazul în care ești însărcinată?

Femeile însărcinate trebuie să se consulte întotdeauna cu medicul lor înainte de a se opera. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, intervenția chirurgicală nu pune probleme deosebite. Însă atâta vreme cât un lipom este strict o problemă estetică, acesta poate fi amânat după încheierea perioadei de alăptare.

Ce părere au cei care s-au operat?

Majoritatea covârșitoare a pacienților declară că procedura de eliminare a lipomurilor este una ușoară și nedureroasă.

Unui dintre pacienții noștri care a avut mai multe lipomuri care îi creau disconfort ne-a spus:

Am scos vreo trei până acum de sub scalp, la interval de 6-10 ani și unul de pe picior, pe care l-am operat la clinica Medlink din Craiova. Toate lipomurile le-am lăsat mai întâi să crească până au devenit incomode. Se pare că am o predispoziție genetică pentru că tot îmi cresc, iar peste vreo doi ani voi merge din nou să fac operație de lipom de grăsime, deoarece îmi mai crește unul.

Operația e foarte simplă, la mine a fost cu anestezie locală de fiecare dată, se fac injecții în lipom și amorțește. Durează 10-15 minute, iar apoi pot să îmi reiau ziua destul de firesc, ca și cum nu am avut o intervenție chirurgicală. Orice operație de lipom de grăsime lasă o mică cicatrice, însă la Medlink, am rămas cu cea mai discretă dintre toate.

Dacă ai orice îngrijorare cu privire la lipomul tău, nu ezita să consulți un medic dermatolog. Acesta îți va putea oferi mai multe informații, inclusiv cât costă o operație de lipom de grăsime și te va putea îndruma către un medic estetician, fie pentru un tratament injectabil, fie pentru o operație de lipom de grăsime.

Published On: septembrie 17th, 2022 / Categories: Chisturi sebacee / Tags: , , , /