Un chip cu pleoape căzute pare un chip îmbătrânit. Pe lângă disconfortul de ordin estetic, pleoapele căzute pot îngreuna vederea. Din fericire, există blefaroplastia, o soluție rapidă, eficientă și cu efecte de lungă durată. Riscuri blefaroplastie? Minore, ca oricare altă intervenție chirurgicală ușoară. Prea puține chiar, având în vedere beneficiile.

În ce constă blefaroplastia

Pleoapele căzute sunt efectul unui mușchi slăbit. Cu timpul, e foarte probabil să observi cum pielea din jurul pleoapelor nu mai este la fel de elastică. Începi să îți simți ochii grei. Fața pare obosită.

Blefaroplastia îți redă vitalitatea tenului. Și mai concret, blefaroplastia este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează surplusul de piele și grăsime din jurul ochilor.

Datele arată că pacienții care apelează la blefaroplastie au peste 35 de ani și își doresc să își rezolve o problemă care nu le dă pace. Beneficiile multiple ale corecției nu înlătură riscurile. Medicul îți comunică despre aceste riscuri blefaroplastie, în funcție de istoricul medical pe care îl ai.

Operația de blefaroplastie durează aproape două ore. În principiu, implică anestezie generală. Apoi, se face incizie la pleoapa superioară sau pleoapa inferioară ori la ambele. La final, se cos firele. Sutura, în termeni medicali. Externarea se face în aceeași zi în care este programată intervenția.

Riscuri blefaroplastie: la ce să ai grijă

Orice intervenție chirurgicală prezintă riscuri. Medicul are obligația de a te informa înainte. Decizia îți aparține. În plus, pentru a arăta că ai înțeles care sunt acele riscuri blefaroplastie la care te expui, e foarte posibil să fii nevoit să semnezi un acord, un formular prin care îți dai consimțământul cu privire la operația pentru pleoape căzute.

Riscuri blefaroplastie înseamnă:

 • sensibilitate la lumină; nu e cazul să te sperii, nu e un efect de lungă durată;
 • sângerări și infecții; acestea apar, de regulă, când nu sunt respectate recomandările medicale post-operatorii;
 • durere la ochi; e normal, este vorba despre o operație. Totuși, poți atenua durerea dacă iei pastile pentru durere, cum ar fi paracetamol;
 • s-ar putea să nu poți închide bine ochiul la care a fost făcută operația;
 • vedere încețoșată; la fel, este un simptom pe care n-ar trebui să-l resimți decât câteva zile maxim;
 • vânătăi în jurul ochilor; pielea din jurul ochilor este foarte sensibilă, așa că e firesc să rămână astfel de urme după intervenție. Partea bună este că trec repede.
 • ochi umflați; mai ales în primele zile de la blefaroplastie vei observa că ochii sunt mai umflați decât de obicei;
 • cicatrici; acestea sunt riscuri blefaroplastie care trec în scurt timp de la intervenție;
 • posibilitatea de a rămâne cu pleoape asimetrice; în acest caz, s-ar putea să fie nevoie de încă o intervenție de corecție;
 • senzația de ochi uscați; asta se întâmplă atunci când nu poți să închizi bine ochii, deci ochii nu se hidratează;
 • riscurile pe care le implică orice anestezie generală sau locală.

care sunt recomandările post-operatorii pentru a le evita

Riscuri blefaroplastie: care sunt recomandările post-operatorii pentru a le evita

După cum ai observat, când vine vorba despre riscuri blefaroplastie, nu-i nimic de speriat. Dacă încă ți-e teamă, îți spunem că procentul celor care prezintă riscuri blefaroplstie e de sub 2% dintre pacienți. Deci, nu mai amâna intervenția dacă ți-o dorești!

Toate aceste riscuri blefaroplastie pot fi ușor evitate dacă respecți recomandările post-operatorii. Cu alte cuvinte, ce trebuie să faci:

 • evită să atingi ochii mai ales dacă nu ai mâinile curate;
 • schimbă compresele la intervalele de timp pe care medicul ți le stabilește;
 • nu folosi lentile de contact cel puțin 10-14 zile după operație;
 • poartă ochelari de soare;
 • ia-ți medicamentele la timp și nu uita de unguentele speciale, în caz că medicul ți le-a prescris.
 • dacă medicul îți dă voie, folosește picături pentru ochi; așa eviți senzația de ochi uscați.

În cât timp scapi de aceste riscuri

Cum riscurile sunt minore în cazul blefaroplastiei, și perioada de recuperare este una de scurtă durată. Depinde de la caz la caz. În medie, e nevoie de două săptămâni pentru o cicatrizare aproape completă. De ce aproape completă? Pentru că, de exemplu, în cazul pleoapei superioare, e posibil să ai nevoie de trei-patru săptămâni pentru vindecare. Asta înseamnă că în toată aceasta perioadă trebuie să ai grijă pentru a evita riscuri blefaroplastie. Nu vrei să-ți faci rău de unul singur, nu?

Pe deplin vindecat, adică cicatricile și orice alte semne post-operatorii, vei fi în decurs de câteva luni. Având în vedere cazurile de până acum, n-ar trebui să dureze mai mult de două-trei luni de la intervenție.

Atenție, în cazul în care imediat după blefaroplastie simți dureri puternice, nu respiri cum trebuie, ai palpitații sau sângerezi mai mult, anunță imediat medicul!

E vreo diferență în funcție de pleoapa la care se face operația?

Blefaroplastia se poate face la pleoapa superioară, la pleoapa inferioară, cât și la ambele pleoape. În general, când vorbim de riscuri blefaroplastie, acestea sunt același, indiferent de pleoapă. Deci, nu există vreo diferență.

În cazul blefaroplastiei la pleoape superioară, așa cum a fost precizat mai sus, diferența poate să apară la vindecare. Mai exact, perioada de vindecare poate să fie de mai lungă durată la pleoapa superioară.

În cazul blefaroplstiei la pleoapa inferioară, să știi că incizia se face sub gene.  Așa se elimină pielea și grăsimea în exces. Semnele care rămân după incizie sunt aproape insesizabile și se vindecă rapid.

Merită să faci intervenția?

Merită să faci intervenția?

Având în vedere că nu există riscuri majore, răspunsul e da, cu siguranță. Iar pacienții de până acum nu au făcut altceva decât să confirme acest da, merită! Sunt mulțumiți de rezultate.

Ai în vedere că e o operație care nu necesită internare. Deci, să nu-ți faci griji că va trebui să stai spitalizat mult timp. Nu, doar câteva ore. Ai grijă să eviți să dormi în poziții care ți-ar afecta ochii și stai liniștit câteva zile, nu te forța cu exerciții fizice complicate.

Pacienții spun că și-au recăpătat imediat tonusul. Și, cel mai important, li se pare că au întinerit. Chipul le este mai odihnit. Se simt mai bine în pielea lor. Ai să vezi că și tu vei avea parte de o îmbunătățire a stimei de sine. Vei arăta mult mai bine și vei scăpa de un complex estetic. Asta înseamnă și mai multă încredere în tine.

Orice s-ar spune, chiar și cel mai mic aspect inestetic deranjează. Operațiile estetice au rolul de a îmbunătăți. Mama-Natură n-a fost cu toții la fel de generoasă. Indiferent că vorbim despre afecțiuni moștenite genetic sau dezvoltate în timp, dacă o intervenție poate să rezolve o problemă, nu mai sta pe gânduri.

Dacă tu ești bine cu tine, ce mai contează ce zice lumea? Iar când e vorba despre blefaroplastie, n-ai de ce să-ți fie teamă!