Medicamentele nu au rol preventiv în cazul chisturilor sebacee. Medicul prescrie tratament medicamentos când deja a apărut un chist sebaceu. Cel mai adesea, e vorba de un antibiotic pentru chist sebaceu. Scopul este să elimine orice risc de a face o infecție.

Chisturile sebacee sunt inofensive. Trebuie doar să le lași în pace. Prevenția cea mai bună e să ai o igienă cât mai corectă. De altfel, riști să îți apară aceste chisturi sebacee care îți pot crea mai ales un disconfort de ordin estetic.

Cum se formează un chist sebaceu

Epidermul este un strat fin de piele care protejează organismul de acțiunea dăunătoare a mediului exterior. Epidermul produce cheratină. Când această proteină începe să blocheze glanda sebacee, apare ceea ce numim chist sebaceu, o umflătură ca o bubă, care are în interior un lichid albicios.

Alte cauze care duc la apariția unui chist sebaceu:

  • valorile ridicate de testosteron în organism;
  • o igienă incorect sau precar realizată;
  • existența leziunilor la nivelul glandelor sebacee;
  • roșeața din jurul foliculilor, semn că foliculii sunt inflamați.

Medicamentele sunt eficiente pentru a preveni apariția chisturilor sebacee?

Chisturile nu apar imediat. Trece ceva timp până ajung să dea o ușoară senzație de durere. Mai ales cele care apar în urma unor traumatisme. Nu prea ai ce să faci ca să împiedici apariția unui chist sebaceu. Sigur, o igienă corectă este des invocată la capitolul prevenție. Însă nu doar igiena necorespunzătoare duce la apariția chisturilor sebacee.

Chisturile sebacee nu trebuie să ridice niciun fel de problemă. Nu te grăbi să iei după ureche vreun antibiotic pentru chist sebaceu pentru că nu rezolvi nimic. Doar un medic îți poate recomanda să iei medicamente și tot medicul e cel care poate să îți prescrie antibiotic chist sebaceu.

În cazul chisturilor sebacee, administrarea de antibiotic pentru chist sebaceu se face, de regulă, după intervenția chirurgicală de eliminare a chistului, ca măsură de prevenție împotriva unei eventuale infecții.

Există și situații în care medicul îți prescrie antibiotic pentru chist sebaceu doar ca să vadă ce se întâmplă, să observe în ce măsură chistul sebaceu se retrage de la sine sau își modifică dimensiunea.

Pe lângă medicamentele care se administrează pe cale orală, există și creme antibacteriene, care conțin antibiotic pentru chist sebaceu sau alte compoziții cu rol de tratare a infecțiilor. Doar că e bine să știi că studiile de până acum nu arată că rezultatele ar fi spectaculoase. S-ar putea s-ajungi tot la intervenția chirurgicală.

Cum știi sigur că e un chist sebaceu

Cum știi sigur că e un chist sebaceu

Se propune următorul scenariu: ai observat că ți-a apărut un chist sebaceu în zona gâtului, de exemplu. Îl vezi. E o umflătură mică. Abia se formează, nu te doare. Doar că ție îți distrage atenția. E ceva mic, dar ție ți se pare imens. E ca un coș mai mare. Te deranjează. Te abții cu greu, dar reușești să nu umbli la el. Nu încerci să îl spargi. Suni la medic. Faci o programare.

Cam așa ar trebui să decurgă lucrurile, cam așa arată traseul de la primele semne până la diagnosticare… asta pentru că, indiferent de ce afecțiune e vorba, doar un medic specialist îți poate spune exact ce ai, care e diagnosticul pentru problema ta de sănătate.

Diagnosticarea chistului sebaceu se face printr-o simplă examinare atentă a locului inflamat. Nu e nimic dureros. După, medicul îți spune exact care sunt următorii pași, ce trebuie să faci.

Ce poți să faci până să ajungi la medic

Orice ar fi, nu te apuci să-l storci! Ce poți să faci, în schimb, este să apelezi la un remediu simplu și fără riscuri. Cureți bine zona afectată. Poți folosi inclusiv alcool medicinal.

Apoi, pui peste o compresă caldă, un prosop cald. Aștepți cam jumătate de oră. Încălzești prosopul din nou dacă vezi că se răcește. Repeți procedura de cel puțin două ori pe zi. S-ar putea să observi că începe să cedeze. Ca să nu fii tentat să umbli la chistul sebaceu, poți pune peste un pansament steril.

Ce antibiotic pentru chist sebaceu ți se poate prescrie

Principalul motiv pentru care ți se prescrie antibiotic pentru chist sebaceu e să se diminueze posibilitățile de a face o infecție. E ca o măsură de protecție suplimentară atunci când chistul sebaceu a fost eliminat prin drenare sau excizie.

Fiecare pacient e un caz distinct, care are nevoie de o prescripție medicamentoasă personalizată. De aceea, dacă te știi alergic la un medicament anume sau la vreo substanță, spune medicului.

General vorbind, când spui antibiotic pentru chist sebaceu, trebuie să te gândești la:

  • cefalexină– recomandată în tratarea infecțiilor pielii, tractului urinar, tractului respirator și ale urechii. Atenție, în cazul în care te știi cu probleme la rinichi sau sistemul digestiv, e foarte posibil ca medicul să îți prescrie un alt antibiotic pentru chist sebaceu, pentru a evita posibilitatea vreunei reacții adverse;
  • cloxacilină– face parte din clasa penicilinelor și este un antibiotic foarte bun pentru tratarea infecțiilor cutanate. Deci, e un bun antibiotic pentru chist sebaceu, dar și pentru acele infecții care au legătură cu sistemul respirator, otita sau artrita infecțioasă. Printre reacțiile adverse se enumeră starea de greață și de diaree. Se găsește atât sub formă de comprimat oral, cât și injectabil;
  • amoxicilină– este un medicament puternic, foarte bun pentru tratamentul mai multor afecțiuni precum otita, cistita, infecții ale pielii, abces dentar, bronșită, infecții la nivelul articulațiilor, boala Lyme și altele. După cum se observă, are un spectru larg de acțiune. Și-a dovedit eficiența și în tratamentul chistului sebaceu.
  • clindamicină– recomandată în tratamentul mai multor infecții bacteriene, inclusiv a acneei, este unul dintre medicamentele incluse pe lista medicamentelor esențiale ale OMS. E un bun antibiotic chist sebaceu, care acționează în profunzime și vindecă.

Acestea sunt principalele antibiotice care se prescriu în tratamentul chisturilor sebacee. Orice antibiotic pentru chist sebaceu se eliberează doar pe bază de rețetă medicală. Medicul este singurul care stabilește dacă ai sau nu nevoie de un antibiotic pentru chist sebaceu și mai ales în ce doză trebuie să ți-l administrezi.

Există și alte variante medicamentoase în afară de antibiotice?

Dacă nu vrei să iei antibiotic pentru chist sebaceu, să știi că biomicinul este un antibacterian indicat. E un produs naturist, pe bază de ulei de arbore de ceai și cuișoare. Are un spectru larg de acțiune și are proprietăți antifungice, antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare. Fără a fi antibiotic, se eliberează fără rețetă.

E clar că un produs naturist nu e la fel de eficient ca un antibiotic. Raza de acțiune nu e aceeași. Nici capacitatea de a trata. Și s-ar putea să ai nevoie de o perioadă mai îndelungată de timp ca să vezi primele semne.

Oricare ar fi varianta de tratament aleasă, în primul rând, trebuie să ajungi la medic. Doar un consult de specialitate va stabili ce ai de făcut. După cum ai aflat, chistul sebaceu nu deranjează. E o afecțiune care poate să treacă ușor de la sine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să treci printr-o examinare medicală.