Un chist sebaceu este o afecțiune care se prezintă sub forma unei umflături care se formează sub piele. Cum trece de la sine în cele mai multe cazuri, n-ar trebui să te sperie. Însă există și situații în care e nevoie de intervenția unui medic specialist pentru a trata un chist sebaceu.

Reține că rar apare senzația de durere. E inestetic, mai ales atunci când e mai mare decât un chist obișnuit.

Arată ca un coș, dar nu e coș. Și trebuie lăsat în pace. Nu trebuie nici spart, nici înțepat.

Da, se tratează. Chiar mai simplu decât ți-ai închipui.

Care sunt motivele care duc la formarea chisturilor sebacee

Un chist sebaceu se formează în timp. Când e de dimensiuni reduse, pentru a fi sigur că totul este normal, îți recomandăm să mergi la un consult de specialitate. Cu cât mai repee, cu atât mai bin. De regulă, imediat ce ai observat că un astfel de chist sebaceu începe să se formeze pe spate, față, în zona scalpului sau zona inghinală.

Glandele sebacee produc sebum, un ulei care protejează pielea și părul. Când glandele nu mai elimină sebumul, atunci apar chisturile. Și se întâmplă acest lucru în momentul în care există o lovitură, o rană sau chiar acnee. Un chist sebaceu nu se formează imediat. Are nevoie de timp. Așa că, indiferent dacă leziunea a fost acum, e foarte probabil să observi apariția chistului chiar și la câteva săptămâni distanță.

Tratarea chisturilor sebacee

Confuzia între chist sebaceu și coș. Uite la ce să fii atent

Un chist sebaceu nu poate fi „spart” ca un coș. Chiar dacă există situații în care prezintă un lichid alb-gălbui și uleios, care te-ar putea duce cu gândul la coș, nu e. Chisturile sebacee prezintă o piele întinsă. Îi vezi pilozitatea ascunsă sub piele. Ceea ce-i conferă și nuanțe de mov.

Nu e deloc recomandat să încerci să tratezi de unul singur un chist debaceu. Fără a ști cum anume să acționezi, s-ar putea să-ți faci mai mult rău.

Ce faci când observi că ai un chist sebaceu

Un chist sebaceu nu deranjează, deci nu trebuie deranjat. Nu îl storci, nu îl înțepi.

Poți, în schimb, să faci altceva până ajungi la medic:

  • să aplici comprese calde; acestea vor acționa în așa fel încât chisturile nu vor crește în dimensiune;
  • să folosești alcool sanitar pentru a dezinfecta; este foarte important să menții zona afectată curată;
  • aplică unguent cu betadină; e un antibiotic care acționează local;
  • rivanol și plasture, în cazul în care observi că zona începe să se infecteze; în acest caz, vizita la medic trebuie să fie urgentă;
  • alte remedii pentru faza de început menționează utilizarea de aloe vera sau a uleiului de arbore de ceai.

Ține sub observație chiar și cel mai mic chist sebaceu. Monitorizează o perioadă de timp dacă există sau nu vreo transformare a acestuia la nivel de dimensiune, formă, culoare. Fii precaut și nu încerca să vezi ce se întâmplă dacă spargi sau înțepi chistul sebaceu.

Cine face diagnosticarea

Medicul, întotdeauna. Oricât de multe informații ai afla de pe internet, mergi la medic! Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Un diagnostic corect înseamnă și un tratament corect. Nu te poți juca cu o afecțiune, oricât de inofesivă ar fi aceasta.

Când medicul observă că nu e vorba doar de un chist, e foarte posibil să îți recomnde să faci și alte investigații imagistice. Nu te panica. Sunt măsuri de siguranță, luate pentru binele tău.

Care sunt complicațiile care pot să apară

În cazul în care te apuci tu singur să-ți tratezi un chist sebaceu, s-ar putea să-ți faci mai mult rău. Există riscul să te infectezi dacă încerci să spargi sau să înțepi un chist sebaceu. Nu vrei să faci puroi, nu vrei să faci vreun abces. Un abces, în cazul unor persoane care au și alte afecțiuni, poate duce la septicemie.

O infecție netratată sau tratată necorespunzător atrage și mai multe probleme ulterioare. Sigur îți pasă de sănătatea ta. Lasă-te doar pe mâna medicului specialist.

Te îngrijorează apariția unui chist sebaceu la ureche

În ce constă un tratament sigur

În mare parte, chisturile sebacee n-au nevoie de tratament. Se retrag singure. Problema apare atunci când observi că nu trec și cresc în dimensiune. Atunci e obligatoriu să ajungi la medic.

Prima opțiune de tratament este drenarea. Dacă nu se umblă la ele, chisturile sebacee nu sunt periculoase. Nu îți fac rău, dar nici nu trebuie să te faci că nu le ai. E foarte posibil să simți un disconfort estetic și asta te va face să „umbli” la ele. De aceea, e recomandat să ajungi la medic. Acesta îți va spune exact ce trebuie să faci ca să ții un chist sebaceu sub observație. În plus, îți va explica și tratament corespunzător și sigur ai la îndemână.

O altă variantă este injecția cu steroizi. În acest caz, inflamația este redusă.

Tratament medicamentos. Dacă medicul stabilește că nu e cazul unei intervenții, e foarte probabil să îți prescrie să iei antibiotice. Medicul îți va spune care sunt următorii pași după ce vei termina de administrat tratamentul. Dacă respectivul chist sebaceu s-a retras, nu va mai fi nevoie de o intervenție.

Cum poți să previi formarea unui chist sebaceu

Este mai mult decât evident că o igienă corectă este cea mai sigură formă de prevenție. Dacă te știi drept o persoană afectată de excesul de sebum, ține cont de câteva sfaturi ca să fii la adăpost de orice posibilitate de formare a unui chist sebaceu. Așadar:

  • nu uita să faci duș, mai ales după un antrenament sportiv sau după o zi în care ai depus mult efort; transpirația este un mediu propice pentru a dezvolta un chist sebaceu;
  • folosește produse speciale de îngrijire a pielii; ai o gamă diversă de astfel de produse, fă-ți o rutină din a le folosi;
  • dacă ai porii deschiși, optează pentru produse care închid porii;
  • nu uita să incluzi în rutina zilnică și produse cu acțiune exfoliantă;
  • ai grijă inclusiv la îmbrăcăminte; hainele strâmte nu doar că sunt incomode, dar pot fi și o cauză pentru apariția chisturilor sebacee.

Îngrijorătoare sau nu, chisturile sebacee nu trebuie neglijate. Din contră, recomandarea e să fie monitorizate.

În definitiv, e vorba despre o afecțiune medicală. Deci, chiar e nevoie să fii atent și să tratezi cât se poate de serios orice chist sebaceu. Ai văzut deja cât de ușor de urmat sunt și acțiunile de prevenție, deci ia-ți măsuri din timp pentru a te ști bine!