În ultimii ani, tot mai multe femei își doresc o blefaroplastie. Însă, dacă vrei să faci pasul sau l-ai făcut deja, micile detalii contează întotdeauna și te preocupă cât durează o recuperare după blefaroplastie și la ce să te aștepți în acele prime zile când stai departe de ochii lumii.

Sigur că este tentant să alegi o blefaroplastie, cu atât mai mult cu cât este o operație aproape la fel de simplă precum cea a îndepărtării unei alunițe sau exciziei xantelasmelor.

Unde mai pui că această intervenție rezolvă acele sâcâitoare “pungi de sub ochi” și ridică pleoapa superioară pentru un efect de întinerire naturală a ochilor cu 10-15 ani.

Însă probabil știi deja aceste beneficii ale operației și te preocupă în mod special experiența de recuperare acasă și când poți să ieși în lume cu noul tău look natural și întinerit.

Recuperare după blefaroplastie – aspecte importante

Nicio operație de blefaroplastie nu este identică cu alta, iar procesul de recuperare după blefaroplastie diferă considerabil dacă pacienții nu respectă sfaturile doctorului.

Atunci când pacienții urmează întocmai sfaturile, experiența de recuperare va fi mult mai bună.

Vei simți doar un minim disconfort timp de câteva zile ce se va reduce considerabil în câteva zile.

Pentru o impecabilă recuperare după blefaroplastie, îngrijirea rănilor este esențială.

Va trebui să păstrezi zona ochilor curată și uscată. Dacă intervenția chirurgicală a fost făcută printr-o incizie mică, poți face duș sau baie ca de obicei. Însă, dacă operația a fost făcută printr-o incizie mare, urmează întocmai ce indicațiile medicului.

Ceea ce puțini pacienți știu este că o bună stare fizică și emoțională este esențială pentru o bună recuperare după blefaroplastie, așa cum este și pentru orice altă intervenție chirurgicală.

Dacă nu te simți pregătită psihologic pentru operație sau de procesul de recuperare după blefaroplastie, spune-i asta medicului.

Recuperare după blefaroplastie - aspecte importante

Reguli generale de recuperare după blefaroplastie

După operație poți avea, temporar, vedere încețoșată sau dublă, lăcrimare excesivă sau ochi uscați, durere, disconfort, edem și echimoze, pleoape umflate sau amorțite și sensibilitate la lumină.

Pentru ca aceste neplăceri să fie minime vei primi recomandări specifice de la medic.

Pielea din jurul ochilor este cea mai subțire de pe întregul corp, prin urmare trebuie îngrijită și protejată.

Ca reguli generale, timp de două săptămâni, în mod deosebit trebuie protejată pielea din jurul ochilor de soare și de vânt, purtând întotdeauna o pereche de ochelari de soare de culoare închisă.

Este recomandat să nu fumezi. Monoxidul de carbon din fumul de țigară blochează oxigenarea mușchilor și pielii și încetinește procesul de vindecare.

În primele două săptămâni nu este indicat să faci sport intens, să te machiezi, să porți lentile de contact și să iei medicamente anticoagulante, precum aspirina.

Respectarea acestor interdicții îți va asigura o recuperare mai rapidă și neproblematică.

Săptămâna 1 de recuperare după blefaroplastie

Săptămâna 1 de recuperare după blefaroplastie

În urma operației de blefaroplastie, prima săptămână postoperatorie este, cum este de așteptat, cea mai grea din toată recuperarea.

În primele zile vei resimți disconfort și o durere ușoară. Medicamentele antiinflamatorii te vor ajuta la reducerea durerii și edemelor.

În noaptea de după operație, folosește comprese reci pe ochi timp de 10 minute, din oră în oră. Aplică comprese reci pe ochi de patru sau cinci ori în timpul zilei următoare.

Folosește picăturile pentru ochi sau unguentul pe care ți l-a prescris medicul. În primele nopți, încearcă să dormi cu capul ridicat deasupra pieptului.

Deși probabil că vei dori să îți odihnești ochii cât mai mult posibil în această primă săptămână, este recomandat să începi încet să te întorci la activitățile obișnuite.

În cazul în care medicul a închis inciziile cu fire de sutură neresorbabile, acestea vor fi îndepărtate în 5 până la 10 zile.

Majoritatea pacienților pot conduce din nou mașina după 2-3 zile de la operație și pot relua activitățile fizice obișnuite după circa 7 zile.

Săptămâna 2 de recuperare

Este perioada când majoritatea pacienților se simt bine, iar pacientele pot folosi produse de machiajul pentru zona ochilor.

Fă pauze zilnice pentru a-ți odihni ochii și mănâncă alimente ușoare și ușor de digerat.

Deși este posibil ca inciziile tale să fie încă vizibile, acestea vor începe să se vindece din ce în ce mai repede.

Este posibil să te confrunți cu ușoare edeme și disconfort, dar majoritatea pacienților se simt vizibil mai bine până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

În această săptămână este recomandat să faci o vizită chirurgului pentru a putea evalua dacă vindecarea este în parametri.

Vei putea, cel mai probabil, să îți reiei activitatea profesională până la sfârșitul săptămânii. La fel și activitățile tale obișnuite.

Pentru majoritatea pacienților, rezultatele finale ale operației de pleoape sunt evidente la sfârșitul celor două săptămâni de recuperare după blefaroplastie.

Săptămâna 3 de recuperare

Săptămâna 3 de recuperare

Asta e săptămâna când poți spune că arăți și te simți bine. În acest moment, ar trebui să te simți mai plină de energie ca niciodată și gata să îți reiei viața de dinaintea operației.

Cu toate acestea, ar trebui să o iei mai ușor la început și să te apuci de activitățile cele mai solicitante fizic. Atâta timp cât continui să urmezi sfaturile doctorului tău și te consulți cu el, vei fi pe drumul cel bun.

Săptămâna 4 de recuperare

Mulți pacienți sunt deja foarte încântați de aspectul lor la o lună de recuperare după blefaroplastie. Se simt mai încrezători și cu o stimă de sine crescută.

Cei care au ales o blefaroplastie inferioară (pentru pungile ochilor) sunt încântați să nu-și mai vadă acele pungi sub ochi care au dispărut ca prin minune și nu vor mai reapărea.

Un procent foarte mic de pacienți mai pot avea însă mici edeme reziduale, însă și ei se pot bucura de un look fresh în curând, pe măsură ce țesuturile delicate și mușchii se vor vindeca.

Satisfacția generală față de rezultate va fi influențată în mare măsură de răbdarea de care vei da dovadă în timpul perioadei de recuperare după blefaroplastie.

Când îți este recomandată blefaroplastia?

Blefaroplastia este operația pleoapelor inferioare (pielea de sub ochi) și a pleoapelor superioare, operații ce pot fi făcute separat sau împreună.

Blefaroplastia superioară poate fi făcută atunci când pleoapele superioare au exces de piele care dă un aspect îmbătrânit, însă poate fi și pentru tineri care sunt nemulțumiți de forma ochilor și au aspect de ochi bulbucați sau ochi prea mici.

Blefaroplastia inferioară este excelentă pentru persoane care au pungi sub ochi și vor să scape definitiv de acestea.
Fiind o operație simplă, blefaroplastia poate fi făcută în același timp cu o operații de excizie a xantelasmelor, liftingul sprâncenelor sau liftingul feței.