Cele mai predispuse la xantelasme sunt persoanele care știu că au probleme cu colesterolul și trigliceridele.

Dacă observi mici pete gălbui, formate pe pleoape, îți spunem că e timpul să mergi la un medic specialist pentru o investigație. Nu ai de ce să aștepți, aceste pete numite xantelasme nu vor trece de la sine. Din contră, își vor mări dimensiune. Nu te vor incomoda, însă de multe ori sunt semne pentru alte boli care chiar trebuie atent monitorizate.

Ce sunt xantelasmele

Să nu te mire dacă ai să observi că vezi pe pleoape că ai mici bubițe de culoare alb-gălbuie, asemenea coșurilor. Nu sunt coșuri.

Xantelasmele sunt o afecțiune asimptomatică, în sensul că nu simți niciun fel de durere când se acumulează acele mici depozite de grăsime. Nu dor și nici nu sunt dăunătoare. Sunt, în schimb, ca un senzor pentru alte afecțiuni mult mai grave, pe care s-ar putea să de depistezi după ce faci un set de analize pe care medicul ți-l recomandă pentru a fi sigur că starea ta de sănătate este în parametri optimi.

Că ți se pare că-s xantelasme sau nu, nu-i nimic. Dar un diagnostic corect îl primești numai de la medic, după o examinare clinică amănunțită. În timpul consultului, medicul examinează atent zona ochilor, pielea, fiecare pată în parte. În plus, tot medicul este cel care îți recomandă setul de analize care spune exact dacă ai sau nu și alte afecțiuni și dă răspunsul la „ce anume ți-a cauzat aceste xantelasme?”.

Să nu fii surprins dacă medicul îți va spune că ar fi bine să faci modificări în stilul de viață pe care îl ai și îți va face și câteva recomandări în acest sens.

Care sunt cauzele?

Vremurile au devenit haotice. Totul se petrece pe fugă. S-ar putea să nu-ți dai seama că n-ai deloc o alimentație sănătoasă și echilibrată. Că n-ai timp nici de mișcare.

Toate astea, în timp, duc la apariția unor boli la care nu te-ai fi gândit în urmă cu ceva ani.

Dislipidemiile reprezintă una dintre cauzele care duc la apariția xantelasmelor. Dintre acestea, cele mai cunoscute publicului sunt dislipidemiile secundare, ca diabetul zaharat, bolile renale și hepatice, obezitatea.

Inclusiv unele medicamente creează dislipidemii.

În cazul dislipidemiilor primare, sunt asimilate mai mult copiilor și au o bază preponderent genetică.

Ce opțiuni de prevenție ai pentru xantelasme

După cum se poate observa, xantelasmele sunt efectul unor dezechilibre metabolice. Astfel, prevenția, în cazul xantelasmelor, înseamnă un cumul de schimbări în alimentație și comportament.

Controlul colesterolului este în strânsă legătură cu stilul de viață. Cum putem acționa? Foarte simplu:

 • evită pe cât posibil alimentele bogate în grăsimi;
 • include în dietă cât mai multe legume;
 • încearcă să faci mișcare și exerciții fizice în fecare zi; nu uita că sedentarismul vine întotdeuna la pachet cu o sumedenie de alte probleme de sănătate;
 • renunță la fumat și nu consuma alcool.

Pare simplu, dar chiar e?

Prevenția rămâne întotdeauna cel mai sigur tratament împotriva oricărei afecțiuni medicale. Trebuie doar să înțelegi și să aplici câteva reguli simple.

„Nu mi se poate întâmpla mie” nu te pune niciodată la adăpost de nicio boală. Nici măcar atunci când e vorba despre xantelasme.

Cum scapi de xantelasme

Dacă ți se pare că te deranjează mai ales estetic, programează o consultație. Medicul estetician îți va oferi răspunsurile la toate nelămuririle. El îți va expune și ce variante ai la îndemână pentru a scăpa de xantelasme:

 • intervenția chirurgicală e cea mai sigură. Presupune o excizie care se face cu ajutorul unei lame; avantajul este că nu este o operație dificilă. Operația durează, în medie, o oră. Recuperarea este estrem de ușoară. Dezavantajul constă în faptul că, de-a lungul timpului, datele statistice au arătat că există un grad ridicat al reapariței acestor xentelasme. Însă recidiva e o consecință în această afecțiune, indiferent de metoda de tratament aleasă;
 • inclusiv blefaroplastia, care este o operație de corecție a pleoapelor, poate fi folosită în tratamentul xentelasmelor. E utilizată mai ales atunci cânt există xentelasme pe un procent considerabil din pleoapă. Tocmai de aceea, blefaroplastia este o intervenție care se face etapizat în cazul tratamentului xantelasmelor. Vorbește cu medicul, el îți explică dacă e sau nu recomandată în cazul tău;
 • crioterapia; avantajul e că nu doare și e chiar o terapie plăcută; Dezavantajul este că nu obții efectul dorit decât după un număr de ședințe care diferă de la persoană la persoană. Ai nevoie de răbdare. E posibil să rămâi inclusiv cu câteva pete;
 • laserul este des întâlnit în tratarea xentelasmelor; iarăși e vorba despre o metodă non-invazivă, care se folosește localizat. Ține cont că atunci când te expui la lumina laserului, există riscul de a suferi modificări ale pigmentului pielii. Totuși, să știi că rezultatele pe care le obții în urma tratamentului cu laser nu sunt deloc de neglijat;
 • peelingul chimic este recomandat mai ales în cazuri de xentelasme de dimensiuni mici;
 • tratamentul cu plasmă.

Indiferent de metoda de tratament pentru xentelasme, există riscuri?

Nu, în cazul xentelasmelor, chiar n-ai de ce să-ți faci griji. Nici operația chirurgicală tradițională nu este deloc riscantă.

Nu vorbim neapărat de riscuri, ci mai degrabă de efecte ale acestor intervenții. Acestea sunt:

 • în primul rând, s-ar putea să rămâi cu cicatrici. Nu sunt mari, nu sunt deranjante.
 • apoi, mai ales în cazul în care optezi pentru laser, să nu te mire dacă vei vedea ceva modificări la culoarea pielii.
 • Sau, cu alte cuvinte, riscul ca aceste pete numite xentelasme să reapară. Dacă nu faci câteva schimbări în alimentație și la captolul stil de viață, să nu te surprindă că îți apar din nou. În plus, dacă există și o altă afecțiune din rândul celor care pot fi cauze pentru xentelasme, trebuie să iei măsuri și să o tratezi.

La ce să te aștepți după tratament

Imediat după intervenție, este posibil să ți se pară că ai ochii umflați. Nu e nimic de speriat, retracția se face în câteva zile.

Dacă simți furnicături, să nu duci mâna la ochi.

Încearcă să eviți expunerea la soare și UV măcar în primele zile după efectuarea tratamentului.

Așteaptă-te inclusiv la mai multă responsabilitate din partea ta. Acum că ai aflat că alte boli sunt cauza apariției xentelasmelor, indicat e fii precaut și preventiv, pentru a diminua cât poți de mult riscul ca acestea să reapară.

Ca să fii sigură că totul este în regulă, programează o vizită la medic. După cum ai aflat, aceste pete numite xantelasme nu trebuie să te îngrijoreze. Dar trebuie să te îngrijoreze faptul că ele apar din cauza nivelului crescut de colesterol care este cel mai adesea asimilat riscului bolilor cardio-vasculare. Pune sănătatea pe primul loc!