Dacă amâni să faci o operație de xantelasmă sunt șanse ca aceasta să ajungă la dimensiuni impresionante, iar intervenția să devină dificilă, uneori fiind nevoie de plastii complexe.

O xantelasmă este inofensivă, nu pune probleme de sănătate, însă adesea pune probleme de estetică pentru majoritatea pacienților.

O xantelasmă este un depozit benign de grăsime care arată ca o pată inestetică de culoare alb-gâlbui care se dezvoltă pe pleoapele inferioare sau superioare. Evoluția lor este lentă și progresivă, și netratate ajung să se mărească în timp, invadând țesuturile din jur.

Din păcate nu există un tratament preventiv prin care să eviți formarea xantelasmelor. De aceea, odată ce s-au format este indicat să recurgi la o operație de xantelasmă pentru a evita creșterea sa în dimensiune.

Desigur, nu doar de simptome și aspect estetic ar trebui să te ocupi, ci și de cauze. De aceea este recomandat să primești un tratament care să îți reducă colesterolul.

Factori de risc operație xantelasmă

Oricine se poate trezi într-o zi cu o xantelasmă pe pleoapă. Cu toate acestea, dacă ești femeie, ai între 30 și 50 de ani ești mai predispusă riscului. Cu atât mai mult cu cât ești fumătoare, suferi de obezitate, ai tensiune arterială mare, diabet și un nivel mare de colesterol.

Fiind depuneri de colesterol, primele indicii pe care xantelasmele le dau doctorilor este că sunt indicii că ai putea afecțiuni precum colesterol ridicat, diabet sau probleme cu tiroida.

Cercetătorii au descoperit că pacienții cu xantelasme sunt mai predispuși, pe viitor la afecțiuni precum boli de inimă (inclusiv atac de cord), ateroscleroză și un nivel ridicat de colesterol.

Pot xantelasmele să dispară de la sine?

Nu. Xantelasmele nu dispar fără tratament. În niciun caz să nu le traumatizezi, să le storci precum coșurile.

Nu e indicat nici să folosești produse precum peeling-uri pentru că acestea îți pot arde pielea. Cel mai indicat este să mergi la un consult medical.

Xanteleasmele cresc progresiv și lent și pot ajunge la dimensiuni mari. Iar în caz în care faci o operație de xantelasmă când e prea mare riști să fii nemulțumită de recuperarea mai lentă sau de o eventuală cicatrice care ar putea fi vizibilă.

Diagnosticarea xantelasmei

Diagnosticarea xantelasmei

Un diagnostic de xantelasmă nu necesită teste, însă medicul tău îți poate da diferite teste pentru a verifica glicemia, nivelul de colesterol. În plus îți poate recomanda analize pentru a descoperi dacă ai probleme ale tiroidei sau ficatului.

Operație de xantelasmă

Tratamentul clasic este cel chirurgical prin care chirurgul face o incizie și coase cu fire de sutură.

O operație de xantelasmă se face cu anestezie locală. Pleoapa este amorțită ușor și apoi depozitul de grăsime este excizat de doctor folosind o lupă medicală.

Rana este apoi închisă cu fire de sutură resorbabile, de grosimea unui fir de păr.

Anestezia locală provoacă o umflare a zonei ochilor. Prin urmare, este recomandat să fii însoțită la o operație de xantelasmă pentru că umflarea interferează cu vederea.

Majoritatea activităților obișnuite pot fi reluate imediat, însă trebuie evitat efortul pentru ca vindecarea să fie rapidă și să nu riști să faci vânătăi.

Rezultatele sunt cu atât mai bune cu cât pacientul recurge la tratament încă din stadiul incipient, când încă xantelasmele sunt dimensiuni mici, de câțiva milimetri.

Recuperarea după o operație de xantelasmă

Recuperarea după o operație xantelasmă durează aproximativ șapte zile.

Rana minusculă care rezultă imediat după o operație de xantelasmă va fi unsă cu o cremă antibiotică. Doctorul îți va cere să aplicați o cremă antiseptică în mod regulat în primele zile după intervenție.

Efectele secundare ale eliminării xantelasmelor includ schimbarea culorii pielii, cicatrici și durere.

Unele reacții adverse dispar în câteva zile, în timp ce altele, cum ar fi decolorarea pielii, durează câteva luni până să dispară.

După o operație de xantelasmă, protocolul prevede vizite pentru control. Astfel, medicul se asigură că operația a decurs bine. Unii doctori solicită pacienților să revină la control la o lună sau la trei luni după o operație xantelasmă.

Contactează-ți medicul dacă ai reacții adverse supărătoare după o operație de xantelasmă. De asemenea, ar trebui să-l anunți în cazul în care îți revin xantelasmele.

Alte opțiuni de tratament în afară de o operație de xantelasmă

Alte opțiuni de tratament în afară de o operație de xantelasmă

Există o serie de opțiuni de tratament disponibile și toate pot fi recomandate doar de către un doctor:

Crioterapia. Aceasta implică înghețarea xantelasmei cu azot lichid sau altă substanță chimică.

Chirurgie cu laser. Un tip de tehnică cu laser, cunoscută sub numele de CO2 fracționat.

Electroliză avansată cu radiofrecvență (RAF). Un studiu din 2015 a constatat că această tehnică este eficientă în eliminarea sau reducerea xantelasmei cu foarte puține cazuri de recidivă.

Peelinguri chimice. Un studiu mic a arătat că peste 90% dintre participanții care au fost supuși unui tratament cu acid tricoloracetic (TCA) au avut rezultate satisfăcătoare spre foarte bune.

Medicamente. Un studiu publicat în British Journal of Ophthalmology, sursă de încredere, sugerează că medicamentul statin simvastatin (Zocor) – care tratează colesterolul ridicat – poate trata și xantelasma.

Este posibil ca xantelasmele să reapară după oricare dintre aceste tratamente. Șansa să nu mai apară poate fi redusă dacă te consulți cu medicul tău pentru a reduce colesterolul.

Cum îți poți reduce riscul de a apela la o operație de xantelasmă?

Riscul de a te confrunta și cu mai multe xantelasme pe viitor este să reduci consumul de alimente care îți cresc nivelul de colesterol, să nu fumezi, să îți menții o greutate normală și să îți tratezi diabetul și hipertensiunea arterială.

Părerea unei paciente după o operație xantelasmă

„Am avut xantelasmă încă din 2016 și am încercat ani la rândul să o ascund sub fond de ten. Până într-o zi când m-am decis să fac o operație de xantelasmă. Rezultatul final a fost chiar mai bun decât mi-am imaginat. Iar acum, încă mă machiez, însă acum nu se mai vede excrescența aceea care trăda faptul că am acel depozit inestetic de grăsime. Sunt foarte mulțumită că am făcut operație și aș recomanda-o oricui are xantelasme. Doar că le-aș recomanda să nu amâne, pentru că oricum nu trec de la sine, ci din contră cresc și mai mult.”

Published On: noiembrie 15th, 2022 / Categories: Xantelasmă / Tags: /