Acele puncte de grăsime pe pleoape, din jurul ochilor, se numesc xantelasme.

Sunt niște acumulări de grăsime benigne, inofensive și de obicei apar pe pleoapele inferioare sau superioare.

Aceste excrescențe pot avea dimensiuni mici, de câțiva milimetri și pot ajunge la câțiva centimetri. Pot avea o textură neuniformă, fiind plate sau ușor în relief, în funcție de unde sunt localizate pe piele.

Sunt, în general, de culoare alb-gălbuie sau galben pal. Uneori, pot avea o margine de culoarea maro deschis. Nu sunt dureroase, dar pot fi considerate inestetice de unele persoane.

Cine e predispus să aibă aceste puncte de grăsime pe pleoape

Xantelasmele, aceste puncte de grăsime pe pleoape pot apărea la persoane de orice vârstă și orice tip de piele.

Deși cauza exactă a xantelasmei este necunoscută, se crede că aceasta este legată de o creștere a celulelor adipoase din organism din cauza mai multor tulburări metabolice.

Deși pot să apară la persoane care au un stil de viață sănătos, procentual vorbind, cel mai des întâlnită este la adulți care suferă de anumite afecțiuni au un nivel ridicat de colesterol, obezitate, diabet, fumează și/sau consumă alcool. Unele studii au concluzionat că peste 50% dintre persoanele cu xantelasme pe pleoape le-au dezvoltat din cauza nivelului ridicat de colesterol.

Alte afecțiuni medicale care mai pot fi asociate cu aceste puncte de grăsime pe pleoape sunt bolile cardiace, bolile renale și tulburările metabolice.

De ce să nu-ți tratezi singură aceste puncte de grăsime de pe pleoape

De ce să nu-ți tratezi singură aceste puncte de grăsime de pe pleoape

Nu este recomandat să îți tratezi singur xantelasmele, urmând sfaturile unui Youtuber, unui blogger sau chiar prieten.

Zona ochilor are cea mai subțire și sensibilă piele de pe întreg corpul. Fiind și o zonă la vedere, riscurile și vindecarea în cazul aplicării unui tratament făcut după ureche ar putea fi ușor de regretat.

Există suficiente opțiuni de tratament pentru aceste puncte de grăsime pe pleoape, însă fiecare are propriile sale riscuri. Tocmai de aceea, alegerea și tratarea lor ar trebui lăsată doar pe mâna unor specialiști și nicidecum la întâmplare.

Opțiunile de tratament variază de la peelinguri chimice, excizia chirurgicală, terapia laser, crioterapia și medicamentele topice. Oricare dintre ele ar trebui utilizate numai sub îndrumarea unui medic, pentru a reduce orice riscuri potențiale. Autotratamentul necorespunzător pentru xantelasma poate duce la infecții sau la complicații nedorite.

Remedii naturale, tratamente alternative sau operație?

Înainte de a alege un tratament pentru aceste puncte de grăsime pe pleoape, primul pas este să mergi la un consult medical și să îți schimbi stilul de viață o dietă bogată în grăsimi saturate, lipsa de exerciții fizice, fumatul și consumul excesiv de alcool pot favoriza un nivel ridicat de colesterol.

Studiile științifice nu au încă dovezi clare ale eficacității unor remedii naturale.

Însă asta nu te poate împiedica să încerci unele dintre remediile pe care unii homeopați le recomandă, însă e bine să nu îți pui mari speranțe în acestea.

Dacă ai puncte de grăsime pe pleoape de o dimensiune medie sau mare, operația este una dintre cele mai de încredere proceduri, cu cele mai mici șanse de recidivă.

Iată care sunt cele mai întâlnite tipuri de tratamente pentru aceste puncte de grăsime pe pleoape:

  • Îndepărtare chirurgicală (excizie);
  • Peeling chimic;
  • Terapie cu laser;
  • Crioterapie;
  • Radiofrecvență.

Fiecare opțiune de tratament are avantaje și dezavantaje. Xanthelasmele reapar în mod obișnuit în aproximativ 40% din cazuri după primul tratament și în 60% din cazuri după al doilea tratament.

Aceste statistici nu sunt pentru a te descuraja să urmezi un tratament, ci pentru a prioritiza prevenția ca parte importantă a tratamentului. Prevenție presupune de cele mai multe ori schimbarea în bine a stilului de viață și menținerea sub observație a nivelului de colesterol sau tratamente prescrise de un doctor constând în medicamente.

Indiferent de tratamentele alese, este foarte important să nu neglijezi creșterea acestor puncte de grăsime pe pleoape. Dacă în cazul unor alte acumulări de grăsime (precum lipomurile), xantelasmele nu se reduc în dimensiune.

Excizia chirurgicală a xantelasmei are avantaje și dezavantaje

Operația chirurgicală

Pacienții care ne-au trecut pragul în clinica Medlink în stadiul I sau II de xantelasme au avut o operație mai simplă, cu o vindecare mai rapidă. Începând cu stadiul III, o operație chirurgicală devine mai complexă și este nevoie de plastii. Poți citi mai multe parcurgând acest articol anterior: De ce să faci o operație de xantelasmă cât încă are dimensiuni mici.

Excizia chirurgicală a xantelasmei are avantaje și dezavantaje. Dacă este efectuată de un chirurg cu experiență, după 6 săptămâni, pacienții sunt foarte mulțumiți de rezultatele obținute, discretele cicatrici rămase fiind ascunse în pliurile pleoapei și urmând să devină și mai discrete în decursul următoarelor luni.

Unul dintre avantajele operației este că șansele reapariției xantelasmelor este mult mai mici decât în cazul celorlalte tratamente. În plus, pacienții trecuți de vârsta de 35 de ani care aleg operația pot opta să se supună și unei blefaroplastii, operația pleoapelor care întinerește ochii și fața cu 10 ani.

Peeling chimic

Peelingul cu acid tricloracetic (TCA) într-o concentrație de 70% poate fi utilizat ca metodă de a scăpa de punctele de grăsime de pe pleoape.

TCA este cel mai eficient în cazul xantelasmelor de mici dimensiuni, însă, poate avea efecte adverse precum formarea de cicatrici sau decolorarea pielii în zona unde este aplicat acest acid.

Crioterapie

Crioterapia este o procedură medicală care utilizează temperaturi foarte scăzute pentru a trata aceste puncte de grăsime pe pleoape.

Crioterapia implică aplicarea de azot lichid pe xantelasme pentru a le congela și dizolva. Acest proces poate fi complet nedureros sau poate fi asociat cu o senzație ușoară de arsură sau furnicături. După procedură, pielea se vindecă treptat și xantelasmele se vor usca și cădea.

Totuși, unii medici evită să recomande această terapie din cauza riscului relativ crescut de edem (umflare) la nivelul pleoapei.

Terapia cu laser

Îndepărtarea xantelasmei cu ajutorul laserului este simplă și durează aproximativ 15-20 de minute pentru fiecare pleoapă. Este complet nedureroasă datorită utilizării anestezicului local.

În general, este nevoie de mai multe ședințe pentru tratarea acestor puncte de grăsime pe pleoape. În medie, majoritatea pacienților au nevoie de trei sau patru ședințe, însă, în funcție de dimensiunea xantelasmelor, poate fi nevoie de mai multe.

Ședințele se efectuează la intervale nu mai mici de 15 zile pentru că după fiecare ședință pielea tratată are nevoie de 10 până la 15 zile pentru a se vindeca. Această tehnică este rapidă și tolerată bine de pacienți.

Pentru pacienții cu puncte de grăsime mici pe pleoape este recomandată folosirea laserului cu argon, iar pentru cele de mari dimensiuni laser YAG.

Radiofrecvență

Radiofrecvența este considerată o terapie mai avansată decât cea cu laser, studiile concluzionând că cicatricile sunt mai fine și aproape imperceptibile.

În general este nevoie de o singură ședință de radiofrecvență comparativ cu 3-4 cât sunt necesare, în medie, cu tratamentul cu laser.

Procedura este rapidă și confortabilă pentru pacient, pentru că se folosește o cremă anestezică locală. Totuși, pot exista minime riscuri de hipo sau hiperpigmentare a pielii tratate.

Published On: martie 22nd, 2023 / Categories: Xantelasmă / Tags: , /