Xantelasmele sunt inestetice, însă nu sunt foarte deranjante. Totuși, dacă te gândești că xantelasma dispare de la sine, îți spunem că nu e așa. Sunt mai multe metode de eliminare xantelasmă, însă oricât de mult ai citi pe internet despre acestea, numai un medic specialist îți poate spune ce poți să faci.

Nu xantelasma în sine trebuie să te îngrijoreze, ci mai degrabă posibilele afecțiuni care stau la baza formării acestor mici pete gălbui.

Diagnosticare

Xantelasma nu este un diagnostic pe care ți-l pui singur. Este un diagnostic dat de un consult clinic. Trebuie să fii și mai mult în alertă dacă suferi de diabet, ai probleme cu tiroida ori analizele ți-au indicat un nivel crescut al colesterolului.

În plus, nu te culca pe-o ureche că xantelasmele nu sunt o afecțiune gravă. În spatele acestor pete gălbui se pot ascunde semne de ateroscleroză sau de boli de inimă.

Pentru a fi sigur că totul este în regulă, după diagnsticarea făcută de medic, poți opta și pentru o biopsie cutanată clasică sau una virtuală noninvazivă. După, vei putea decide dacă faci sau nu o intervenție de eliminare xantelasmă.

Povești despre leacurile băbești – cât de eficiente sunt?

Când spui variante de eliminare xantelasmă, să excluzi din prima așa-zisele leacuri băbești. Vei afla despre acestea. Unele ți se vor părea un târg bun, însă nu sunt. Crede-ne pe cuvânt când îți spunem că nu vei face altceva decât să irosești timp și nervi. Nu vei observa niciun efect.

Să fim bine înțeleși, nu îți spunem să nu încerci. Doar că tot la medicul specialist vei ajunge. Serios vorbind, chiar crezi că o afecțiune precum xantelasma este eliminată cu ajutorul unor plante sau a uleiului de ricin?

Poate tu cunoști cazuri în care pacienții au scăpat de xantelasme și prin astfel de tratamente de eliminare xantelasmă, însă noi putem să îți garantăm doar eficiența tehnicilor și procedurilor medicale.

Care sunt variantele de eliminare xantelasmă

Ai la dispoziție mai multe variante de eliminare xantelasmă. Sigur, înainte de orice decizie, e nevoie să ai o discuție cât se poate de onestă cu medicul. Pune toate întrebările care te frământă, află tot ce vrei să știi despre procedurile de eliminare xantelasmă.

Acestea se împart în proceduri chirurgicale și proceduri non-invazive.

Proceduri chirurgicale

În primul rând, orice medic îți va spune că excizia chirurgicală este cea mai sigură metodă de eliminare xantelasmă. Operația nu este una grea. Nici riscurile nu sunt mari. Mai degrabă, trebuie să știi că s-ar putea ca în timp să îți reapară xantelasme. Numai că acest lucru ține de stilul de viață, aproape că niciodată nu există o legătură strictă doar între operație și recidivă.

Intervenția chirurgicală pentru eliminarea xantelasmelor implică anestezie locală și durează, în medie, 30 de minute. Pleci acasă în aceeași zi. Firele se scot după 14 zile, iar urmele operației sunt aproape insesizabile.

Tratamentul cu laser CO2, un laser ablativ, este la limita dintre chirurgical și non-invaziv. În cazul eliminării xantelasmelor, vaporizarea se face cu laser cu dioxid de carbon sau cu laser cu argon. Este o tehnologie modernă. Excizia se face cu precizie. Dezavantajul este, ca la oricare altă intervenție cu laser, că s-ar putea să rămâi cu pete sau cu roșeață.

În timpul ședințelor e posibil să simți o senzație de arsură. Atenție, există mai multe afecțiuni mai ales de piele care împiedică expunerea la laser. De asemenea, laserul nu este recomandat nici în sarcină.

Xantelasme: ce sunt și când devin periculoase

Ce metode non-invazive ai la îndemână

Alegi varianta non-invazivă din varii motive. S-ar putea să-ți fie teamă de operație, e de înțeles. Sau s-ar putea să vrei să te convingi că nimic nu funcționează înainte de a face intervenția chirurgicală. E și asta o variantă. Ține cont că experimentele le faci pe tine și s-ar putea să plătești mai mulți bani fără a avea aceleași rezultate ca la operație:

  • crioterapie

Expunerea la frig are multiple beneficii pentru sănătate. Se pare că s-au obținut rezultate și în privința eliminării xantelasmelor. Numai că atunci când alegi crioterapia, să ții cont de faptul că e o procedură non-invazivă și ai nevoie de mai multe ședințe pentru a vedea primele rezultate. Nu se poate vorbi de un număr anume de ședințe, depinde și de modul în care organismul tău răspunde la această procedură.

  • peeling-ul chimic de tip TCA folosit pentru tratarea mai multor afecțiuni dermatologice

Rezultate favorabile au fost observate și în privința eliminării xantelasmelor. Numai că, la fel ca la laser, ține cont de faptul că s-ar putea să rămâi cu pete. În plus, e posibil să poți efectua peeling-ul chimic doar în anumite perioade din an, cu precădere în cele în care expunerea la soare nu este atât de puternică și nici necesară.

  • cauterizarea chimică, realizată cu acid dicloroacetic

Dezavantajul, și în acest caz, este probabilitatea de a rămâne cu mici cicatrici.

  • medicamentație

Tratamentul medicamentos ajută mai degrabă în prevenirea apariției altor afecțiuni decât să ducă la eliminare xantelasmă. Medicul, în funcție de teste și analize, observă cu ce carențe se luptă organismul. Nu-i de mirare dacă vei primi și un tratament medicamentos pentru început. Cum nu-i de mirare nici dacă vei fi nevoit să repeți anumite analize.

  • tratamentul cu plasmă

În acest caz trebuie să ții cont de câteva recomandări medicale și de faptul că vor fi necesare mai multe ședințe.

Indiferent de tratament, ține cont că trebuie să faci și câteva schimbări la nivelul stilului de viață. Prevenția e întodeauna cel mai bun medicament când vine vorba de boală.

Blefarosplastia poate fi o opțiune pentru eliminare xantelasmă?

Blefarosplastia, în primul rând, este o procedură chirurgicală de ridicare a pleoapelor. Deci, scopul principal nu este să elimine acumulările de colesterol de pe pleoape.

Trebuie să știi că, totuși, sunt situații în care se poate vorbi de eliminare xantelasmă prin blefarosplastie, însă în mai multe etape. Și e recomandată mai ales în cazul în care xantelasmele s-au extins pe o bună porțiune din pleoapă. Oricum,vorbește cu medicul. El îți va explica toate detaliile.

Ce vei obține în urma tratamentului, indiferent de metodă

Reține că o eliminare xantelasmă completă și sigură se obține doar prin tradiționala metodă a intervenției chirurgicale. Chiar și așa, rata recidivei, în cazul xantelasmelor, este una destul de des întâlnită. Și asta pentru că stilul de viață, anumite boli și alimentația influențează apariția xantelasmelor.

Cicatricile și petele pe care s-ar putea să le observi după intervenții trec în scurt timp. Oricum, vindecarea cere monitorizare. Orice modificare trebuie să fie semnalată medicului. Recomandarea este să ții un jurnal post-operator, după procedura de eliminare xantelasmă, în care să notezi evoluția intervenției.

Xantelasmele nu sunt supărătoare. Nu afectează vederea. Pot fi, în schimb, o problemă mai degrabă de ordin estetic. Și pot fi mai ales un semnal de alarmă. Cresc în dimensiune treptat. De aceea, recomandarea este să mergi la medic de la primele semne. Doar așa vei ști că nu ai de ce să îți faci griji.