Orice persoană cu urechi clăpăuge a simțit pe propria piele cum e să fii ținta ironiilor. Nu-i deloc ușor să știi că ai urechi proeminente. Nu-i vina ta, așa te-ai născut.

E vorba de o afecțiune estetică. Accepți că ești diferit, dar ce faci cu cei din jur? Nu poți controla reacțiile lor, oricât de bine ai fi tu cu tine însuți.

Partea bună e că urechile clăpăuge pot fi corectate. Partea mai puțin bună e că ai fost nevoit să treci prin toată această stigmatizare de-a lungul timpului…

Ce sunt urechile clăpăuge

Numim în termeni populari „urechi clăpăuge” acea anomalie congenitală prin care persoanele afectate nu au urechile lipite de cap, ci le au depărtate. În termeni de specialitate, le spunem urechi decolate.

Datele statistice arată că un procent de 5% din populația globului suferă de această afecțiune. Nu este o afecțiune care se transmite ereditar. Deci, în cazul în care părinții au urechi clăpăuge, nu înseamnă în mod obligatoriu că și copilul va avea urechi clăpăuge.

Chiar dacă nu generează modificări la nivelul funcțiilor, cele mai multe dintre persoanele care au urechi clăpăuge spun că se simt afectate la nivel emoțional, în sensul că simt un disconfort de ordin estetic.

Acest lucru se traduce prin stimă de sine scăzută, izolare, sentimentul de a fi mai urât decât ceilalți.

De aceea, specialiștii recomandă celor care au în preajmă o persoană care suferă de urechi clăpăuge să nu o privească într-un mod diferit, ci să o accepte așa cum este și să încerce să o integreze în grupurile lor fără glume care ar putea deranja.

Cei care au urechi clăpăuge nu sunt oameni bolnavi, ci doar au o afecțiune de ordin estetic, care se poate trata fie prin metode non-invazive, dacă se intervine de la primii ani ai copilăriei, fie chirurgical, prin operația de otoplastie.

Care sunt cauzele care duc la apariția urechilor clăpăuge

Care sunt cauzele care duc la apariția urechilor clăpăuge

Cu urechi clăpăuge te naști. Unele persoane pot avea o ureche clăpăugă, însă cele mai multe dintre persoanele afectate au ambele urechi clăpăuge.

Asta înseamnă că urechile le sunt depărtate față de cap cu cel puțin 2 cm. Așa cum am precizat anterior, nu vorbim despre o afecțiune care se moștenește ereditar. De altfel, nu putem vorbi despre urechi clăpăuge dezvoltate nici în urma unor accidentări la nivelul urechilor.

Și-atunci… ce anume determină apariția acestei afecțiuni denumite urechi clăpăuge?

  • studiile arată că cea mai des întâlnită cauză este o mutație genetică pe care o dezvoltă fătul încă din momentul în care este în burta mamei;
  • un alt factor constă în traumatismele pe care femeia le suportă în timpul sarcinii; aici vorbim despre posibile accidente, loviri și alte violențe;
  • neglijența femeii gravide în stilul de viață adoptat pe parcursul sarcinii, care se traduce prin consum de băuturi alcoolice și/ sau de droguri ori fumat;
  • problemele favorizate de faptul că vasele de sânge nu se dezvoltă cum ar trebui;
  • alte afecțiuni care pot duce la apariția problemelor la nivelul urechilor.

Ce putem face pentru a nu mai avea urechi clăpăuge?

E foarte important momentul în care pacientul decide că vrea să scape de complexul urechilor clăpăuge. Îl numim complex, deși e vorba despre o afecțiune, pentru că, așa cum am mai spus, în cazul unor urechi clăpăuge nu vorbim despre diminuarea în vreun fel a funcțiilor sau a stării de sănătate, ci doar despre disconfort de ordin estetic.

La vârstă adultă, deși există pe piață mai multe remedii pentru urechi clăpăuge, indicată e intervenția chirurgicală. Astfel, problema dispare pentru totdeauna. La copii, recomandarea este tratamentul non-invaziv. Aplicat corect, la recomandarea medicului specialist, duce la rezultate remarcabile în privința aspectului natural pe care trebuie să îl recapete urechile.

Dacă în cazul adulților, ei sunt cei care decid dacă se operează sau nu, în cazul copiilor, părinții stabilesc dacă mai așteaptă sau nu. Dacă se optează pentru amânare, atunci e indicată folosirea unor corectoare pentru urechi clăpăuge.

Ce sunt corectoarele pentru urechi clăpăuge și cum acționează

O corecție estetică. Asta trebuie să obținem în urma unor proceduri chirurgicale sau non-chirurgicale de corecție a urechilor clăpăuge.

În cazul celor din urmă, utilizarea unor dispozitive speciale, numite corectoare, sunt cele mai la îndemână pentru orice pacient. Aceste dispozitive se aplică pe ureche. Sunt confecționate din plastic și au dimensiune reglabilă.

Prin formă, aceste corectoare pentru urechi clăpăuge reușesc să ia forma urechii afectate. Doar un medic specialist poate stabili care model este potrivit pentru tipul de urechi clăpăuge pe care îl aveți și cât timp trebuie să le purtați. În cazurile de complexitate redusă, poate fi vorba despre câteva luni. În alte situații, vorbim chiar de ani de purtare pentru a scăpa de urechi clăpăuge.

E important să reții că, în cazul nou-născuților, se pot folosi niște atele pentru a corecta urechile clăpăuge.

Studiile arată că a fost dovedită o rată de corecție mai de succes atunci când tratamentul a fost aplicat în primele 72 de ore de la naștere. Tot în cazul bebelușilor, există și alte dispozitive care pot fi folosite cu succes: plasturii pentru urechi clăpăuge sau așa-numitele bentițe speciale pentru urechi clăpăuge, care nu sunt altceva decât bandaje confecționate din materiale naturale.

Indiferent de varianta aleasă, ai în vedere că trebuie neapărat să vorbești înainte cu un pediatru sau cu un medic specialist. Acesta îți va arăta cum să lipești corect plasturii pentru urechi clăpăuge sau ce fel de bentiță să alegi pentru a evita eventuale răni, iritații sau dureri.

Ce este otoplastia și când ajungem la intervenția chirurgicală

Ce este otoplastia și când ajungem la intervenția chirurgicală

Ca adulți, oricând. Dacă vorbim de urechi clăpăuge la copii, părinții decid când. Totuși, medicii specialiști recomandă otoplastia înainte ca minorul să ajungă în colectivitate. Rațiunea nu este doar de ordin medical, ci ține și de aspectul social.

În medie, copilul ajunge în colectivitate la vârsta de 5-7 ani. Dacă nu va mai avea urechi clăpăuge, copilul nu va resimți niciun complex de ordin estetic, se va integra foarte bine în grupuri și va fi scutit de eventuale traume psihice. Medical vorbind, 5-7 ani e și vârsta până la care cartilajul urechii reușește să ajungă la o dezvoltare completă.

Otoplastia este definiția în termeni de specialitate pentru operația de corecție a urechilor clăpăuge. Otoplastia nu tratează posibile afecțiuni ale canalului auditiv.

Cu alte cuvinte, prin otoplastie sunt rezolvate probleme ce țin de urechea externă: formă, poziție sau mărime urechi. Și nu, nu există niciun risc cu privire la auz, în sensul că operația de otoplastie nu poate duce la pierderea auzului, în cazul în care intervenția chirurgicală ar fi una nereușită.

Otoplastia nu este o intervenție chirurgicală complicată. Nu implică riscuri, deci un pacient cu urechi clăpăuge nu are de ce să se teamă. Există probabilitatea ca să apară infecții locale, însă acestea se tratează cu antibiotice.

Recuperarea, adică cicatrizarea, se face în mod natural și n-ar trebui să dureze mai mult de o lună, timp în care pacientul poartă comprese și bandaje locale.

Intervențiile estetice nu sunt un simplu moft

În cazul urechilor clăpăuge, acționează ca un pansament pentru toți anii în care pacientul a fost nevoit să-și mascheze afecțiunea așa cum a considerat el. Operația e ca oricare alta, nu e deloc complicată.

În schimb, redă zâmbetul și încrederea celui care își spune că gata, e timpul pentru o schimbare și e pregătit să nu mai fie unul dintre cei 5% dintre pacienții cu urechi clăpăuge de la nivel mondial.