În limbaj popular, urechilor clăpăuge li se mai spune și urechi de iepure. Nu sunt doar o afecțiune congenitală, ci și un complex estetic. În timpuri în care se promovează intens ideea unui aspect fizic fără cusur, să ai urechi clăpăuge nu îți conferă o stare de bine cu tine însuți. Din contră, e foarte posibil să te închizi în tine, să-ți faci mai mult rău. Partea bună e că există o operație pentru urechi clăpăuge. Se numește otoplastie.

Este sigură, eficientă și nu are nevoie de o recuperare de lungă durată.

Ce este otoplastia

Otoplastia este o intervenție chirurgicală prin care se remodelează forma urechilor clăpăuge. Printr-o operație pentru urechi clăpăuge, medicul reușește să confere o formă cât mai naturală urechilor. Această operație pentru urechi clăpăuge este o modelare a  cartilajului, prin care se face o corecție a dimensiunii, formei și asimetriei urechilor.

Trebuie să știi că nu este o procedură de care să îți fie teamă. În funcție de complexitatea cazului, otoplastia durează între una și trei ore. Necesită anestezie generală sau locală, după caz. Recuperarea totală după o operație pentru urechi clăpăuge se face în două-trei săptămâni de la intervenție.

Când e nevoie de o operație pentru urechi clăpăuge

Oricând, în cazul adulților. Totuși, la copii, o operație pentru urechi clăpăuge este recomandată după vârsta de cinci ani. Până atunci, cartilajul poate să mai sufere modificări. În plus, e și vârsta la care copilul intră în colectivitate și începe să înțeleagă tot mai bine ce i se întâmplă, inclusiv glumele și răutățile la care riscă să fie victimă.

Incizia se face în funcție de ce anume trebuie corectat. Înainte de a stabili că e nevoie de o operație pentru urechi clăpăuge, medicul estetician stă de vorbă cu tine. Îți explică nu doar etapele intervenției, ci și riscurile pe care le implică. Decizia este întotdeauna la pacient.

Ce presupune otoplastia:

  • o operație pentru urechi clăpăuge începe cu anestezia. Aceasta poate fi locală sau generală.
  • urmează incizia, care se face în spatele urechii, pentru ca medicul să poată lucra la nivelul cartilajului urechii. Incizia nu exclude excizia, care poate fi necesară pentru a obține rezultatul dorit, forma potrivită.
  • cartilajul. Acesta este un țesut pe care medicul îl modelează pentru a-i da o formă naturală. Formarea cartilajului este, în realitate, corecția urechii clăpăuge. În funcție de ce anume dorești să corectezi, medicul va putea inclusiv să îndepărteze cantități de piele din spatele urechii. Totul se face cu scopul de a obține un aspect estetic cât mai plăcut și cât mai aproape de cum ar trebui să arate urechile normale.
  • sutura este etapa în care medicul închide incizia, rana deschisă. Altfel spus, medicul coase locul.
  • bandajarea este etapa de final pentru o operație pentru urechi clăpăuge. Bandajul are rolul de a ține urechile într-o poziție corectă, astfel încât procesul de vindecare să se facă cum trebuie. Bandajul trebuie purtat cel puțin o săptămână. La vizita medicală, medicul va decide dacă va mai fi nevoie să îl poți în continuare.

Care sunt riscurile unei otoplastii

Care sunt riscurile unei otoplastii

De la început trebuie să știi că otoplastia nu afectează deloc auzul. Intervenția este în exteriorul urechii, nu în interior. Deci, n-ai de ce să îți faci griji.

Nu există intervenție chirurgicală fără riscuri. În primul rând, o operație pentru urechi clăpăuge implică o anestezie. Asta înseamnă că trebuie să fii conștient de riscurile pe care le are o anestezie locală sau generală. Medicul ți le va prezenta pe toate, în detaliu.

Alte riscuri se referă la posibile infecții locale sau alergii și reacții adverse la materialele folosite în timpul operației sau la medicamente.

Poți observa inclusiv că sângerezi. Trebuie să te îngrijorezi doar în cazul în care sângerarea e de lungă durată și consistentă cantitativ. Oricum, anunță medicul imediat. El îți va spune exact ce trebuie să faci.

Tot imediat după o operație pentru urechi clăpăuge s-ar putea să fii amorțit. Mai ales în locul în care a fost făcută intervenția e posibil să ți se pară că nu mai ai niciun fel de sensibilitate, că nu simți durere. E firesc. De regulă, senzația dispare în scurt timp, odată cu efectul anesteziei.

Există riscul unei asimetrii. Nu foarte pronunțată, dar care să ți se pară deranjantă. Dacă ți se pare că nu ești mulțumit de rezultat, spune-i medicului. Mereu se găsește o soluție.

Rămân cicatrici. Sigur, cicatricile nu sunt mari și vizibile, dar pot fi deranjante. Trebuie să știi că inclusiv cicatricile pot fi corectate.

Ce se întâmplă după o operație pentru urechi clăpăuge

Otoplastia nu este o intervenție complicată. Recuperarea se face în câteva săptămâni. Cazurile în care apar complicații în timpul operației sau după sunt foarte rare. Ești externat la câteva ore după otoplastie.

Imediat după o operație pentru urechi clăpăuge vei simți o durere ușoară și suportabilă. Bandajul nu va fi incomod, dar ți se va părea inestetic. Nu-i nimic, nu ești nevoit să îl porți mult timp. Într-o săptămână, dacă procesul de vindecare decurge cum trebuie, scapi de bandaj. Pe măsură ce zilele trec, vindecarea s-ar putea să-ți creeze senzația de mâncărime. La fel, e suportabilă. Și e pentru scurt timp.

Recomandarea e să dormi pe o parte sau într-o poziție care să protejeze cât mai bine urechea la care ai suferit o operație pentru urechi clăpăuge. În plin proces de recuperare încearcă să nu atingi prea des zona urechilor. Evită bijuteriile pentru urechi și lasă căștile deoparte. Indicat este să abordezi un comportament preventiv, care să nu agreseze zona operată.

Bandajul este îndepărtat numai de medic. Acesta te va chema la control la câteva zile după operație. Apoi, vei purta o bandă elastică, tot cu rol de protecție.

În principiu, poți să revii la treburile obișnuite în câteva zile. Totuși, se ține cont și de activitatea pe care o faci. Dacă e una care te solicită fizic, ți se va recomanda repaus. Nu e indicat efortul în perioada de recuperare după o operație pentru urechi clăpăuge.

La scurt timp după ce medicul va îndepărta bandajul, îți va explica și cum îți poți masa zona operată. Exercițiile de acest fel ajută la vindecare.

Urmează întocmai recomandările medicale și te vei convinge singur că toate temerile și grijile de dinainte de operație erau atât de nejustificate…

Psihologic vorbind, o operație pentru urechi clăpăuge  îți redă încrederea și stima de sine. Corectează o malformație, dar te face să te simți bine în pielea ta. Nu va mai fi nevoie să îți ascunzi urechile. Dimpotrivă, vei dori să le arăți tuturor. Fii bine în pielea ta. E tot ce contează!