Cei mai mulți dintre pacienții care apelează la o operație estetică la urechi sunt deranjați de faptul că urechile le sunt depărtate de craniu sau au o dimensiune mai mare decât ar trebui.

Urechile clăpăuge, așa cum li se spune în limbaj popular, sunt o afecțiune. Din păcate, reprezintă și motiv de glume. De aceea, dacă simți că ai un complex estetic din cauza urechilor, îți spunem că există o soluție chirurgicală pentru îndreptarea acestei afecțiuni congenitale sau pe care ai dobândit-o în urma unui traumatism. Se numește otoplastie și este o operație estetică de corecție.

Ce înseamnă o intervenție de corecție a urechilor

Definim operație estetică la urechi acea intervenție chirurgicală prin care urechea este remodelată.

Chiar dacă cea mai des întâlnită raportare la o operație estetică la urechi este cea referitoare la corecția urechilor clăpăuge, trebuie să știi că intervenția se face:

  • și pentru corecția urechilor deformate;
  • în situația în care e nevoie de reconstrucția urechii externe;
  • atunci când urechile sunt mari și trebuie aduse la o dimensiune normală; în acest caz, să știi că se fac și intervenții chirurgicale de mărire a urechilor, nu doar de micșorare;
  • sau când trebuie reparată asimetria urechilor.

La ce vârstă este recomandat să faci o operație estetică urechi

În cazul copiilor, de preferat este ca părinții să aleagă o astfel de intervenție până în momentul în care copiii ajung să interrelaționeze cu alți copii. Adică până intră în comunitate și încep să înțeleagă ce li se întâmplă. Asta înseamnă că până pe la vârsta de 6-7 ani este recomandată a fi făcută o operație estetică la urechi la copii.

Motivul principal ține, în primul rând, de ordin psihic. Copilul care are urechi inestetice nu mai trebuie să suporte glumele celorlalți copii.

Apoi, un alt motiv este că e nevoie să treacă o perioadă de timp până când cartilajul se dezvoltă complet. Asta mai ales în situația în care nu s-a intervenit în niciun fel imediat după naștere.

La adulți, operația estetică urechi se poate face la orice vârstă. Nu este o intervenție dificilă. Nu este o intervenție care să prezinte riscuri majore. Este o intervenție care prezintă numai beneficii.

Cum te pregătești pentru operație

Cum te pregătești pentru operație

Așa cum am precizat, o operație estetică la urechi nu este o operație dificilă. Nu cere o pregătire anume. Totuși, doar medicul estetician îți poate spune întocmai ce ai de făcut.

Preliminar este consultul de specialitate. În urma acestuia, după o examinare amănunțită, medicul îți comunică problemele identificate. Sau, mai bine zis, îți explică ce se întâmplă cu urechile și ce e de făcut. În funcție de acestea, ți se prezintă variantele pe care le ai, ce fel de anestezie e oportună și ce trebuie să faci înainte de operație, asta în cazul în care te-ai decis că e timpul să faci o operație estetică urechi.

Dacă ai alte probleme de sănătate, nu le ascunde de medic. Vorbește deschis, explică-i. Astfel, medicul va ști să-ți spună la ce riscuri trebuie să te aștepți. Oricum, va trebui să îți faci o serie de analize care să îi asigură pe medici că totul este în regulă.

Dacă ești o persoană sănătoasă, fără alte afecțiuni, pregătirea de dinainte de o operație estetică la urechi se rezumă la abținerea sau renunțarea la fumat (în cazul în care ești fumător) și o igienă corectă a scalpului și urechilor, cu o seară înainte. Evident, și motivația de ordin psihic că totul va fi bine.

Dacă ești sub tratament medicamentos, informează medicul. S-ar putea să fie nevoie să întrerupi tratamentul câteva zile, în funcție de medicamentele pe care le iei. Nici anticoncepționalele nu sunt indicate a fi luate cu câteva zile înainte de operație.

Trebuie să îți faci griji?

Nu. Noi spunem că nu trebuie să îți faci grji. Operația estetică urechi este efectuată în exteriorul urechii. Deci, să nu te gândești că există riscul ca auzul să-ți fie afectat.

Vei simți o ușoară durere mai ales în primele 24 de ore de la intervenție. E, totuși, o operație. Durerea este suportabilă. Oricum, dacă simți că ceva nu este în regulă, anunți medicul imediat. Nu iei decizii de unul singur.

Va trebui să porți un pansament. Medicul îți va spune pentru cât timp și cât de des trebuie să îl schimbi. Să urmezi sfaturile pentru că, în caz contrar, riști ca locul în care a fost făcută o operație estetică la urechi să se infeteze. Nu vrei asta.

Cicatrizarea completă se face în timp. Deci, îți trebuie răbdare.

Așadar, după cum observi, chiar n-ai de ce să te temi nici înainte de o operație estetică urechi, nici după.

La ce să te aștepți

Se întâmplă să existe o mică diferență de simetrie între urechi. Însă nu e ceva care să te împiedice să faci o operație estetică urechi. Gândește-te că vei îndepărta problema: vei scăpa de complexul unor urechi inestetice.

Există cazuri în care și forma urechilor este ușor diferită. Situația apare mai ales atunci când cartilajele nu s-au cicatrizat cum trebuie. Nu îți imagina că e vorba despre o diferență majoră. Numai că ție, cel care abia a trecut printr-o operație estetică urechi, e posibil să ți se pară altfel. Doar ți se pare.

Partea bună e că acestea sunt mici probleme care pot fi cu ușurință corectate apoi.

Reține că indicat este să nu te expui la temperaturi extreme după o operație estetică urechi. Nici la prea frig, nici la prea cald. În plus, ai grijă la poziția de somn.

Cum decurge o operație estetică urechi

Cum decurge o operație estetică urechi

Prima etapă este anestezia. Care poate fi locală sau generală. Medicul îți explică avantaje și dezvantaje în cazul ambelor și tot el stabilește ce tip de anestezie e mai potrivit pentru tine.

Incizia din spatele urechii, prin care se face accesul la cartilaj. E etapa în care medicul efectuează operația propriu-zisă, pentru a corecta defectele urechii. Fie remodelează, fie ameliorează. Totul e în funcție de diagnostic, care stabilește exact ce anume trebuie făcut și îndreptat.

Aproape de finalul intervenției, medicul verifică simetria, se asigură că totul este în regulă.

După, medicul închide rana prin fire. În limbaj popular, coase.

Etapa finală este aplicarea bandajelor. Trebuie să porți banda elastică două săptămâni. Apoi, recomandat este să nu renunți definitiv, ci să o porți doar noaptea.

Pacientul rămâne sub observație câteva ore sau până a doua zi, după caz, apoi este externat.

Ce obții după o operație estetică la urechi

În primul rând, te simți mai bine în pielea ta. Nu vei mai fi nevoit să apelezi la fel și fel de metode prin care să ascunzi un complex care te-a expus glumelor. Dacă ești femeie, poate e mai simplu, că ai păr lung. Dar ca bărbat?

Apoi, vei avea mult mai multă încredere în tine. Nu ți se va mai părea că toată lumea se uită ciudat la tine.

S-ar putea să-ți treacă prin minte gândul că ar fi trebuit să faci această operație estetică la urechi mai devreme.

Și cel mai important… obții un rezultat pentru toată viața. Rar se întâmplă să mai fie nevoie de o altă intervenție. Poate doar când e vorba de corecția unor asimetrii. În rest, de rezultatul unei operații estetice a urechilor te bucuri toată viața.

Nu contează care este motivul pentru care alegi să faci o operație estetică urechi. Important este că viața ți se va schimba în bine, că tu te vei vedea cu alți ochi. Poate că pasul cel mai greu este să te decizi că e timpul pentru o astfel de intervenție. După, totul va curge firesc.