Ești curios care sunt șansele să suferi de tunel carpian bilateral?

Imaginează-ți că îți simți mâinile amorțite și slăbite în același timp. Nu poți să ții obiecte grele în mână sau să desfaci borcanele cu ușurința cu care o făceai odată.

Durerea te împiedică să dormi noaptea și să te concentrezi pe activitățile zilnice. Îți sună familiar? Acestea sunt simptomele clasice ale sindromului de tunel carpian, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale mâinii.

Însă, dacă simți durere, amorțeală sau furnicături la ambele mâini în același timp înseamnă că suferi de tunel carpian bilateral.

Din păcate, sindromul bilateral apare destul de frecvent. În aproximativ 88% din cazuri, tunelul carpian afectează ambele mâini. Prin urmare, cazurile cu tunel carpian bilateral sunt mult mai frecvente decât îți imaginai.

Însă ce este de făcut dacă tu sau cineva drag suferă de această afecțiune la ambele mâini? Ești sau este condamnat să trăiască cu durere și disconfort permanent? Răspunsul este: nu neapărat.

În cele ce urmează vei descoperi cum să previi evoluția bolii, astfel încât să nu afecteze ambele mâini, dar vom demonta și câteva mituri legate de manifestarea bolii și vei afla ce tratamente sunt disponibile pentru această boală cu o recurență tot mai mare.

Cine este predispus să facă boala?

Tunelul carpian este o afecțiune cauzată de comprimarea nervului median, care traversează încheietura mâinii prin tunelul carpian.

Această comprimare apare din diverse cauze. Cei mai mulți oameni cu acest diagnostic au o formă congenitală a acestei afecțiuni, în care oasele mâinii sunt mai mici și înghesuite, ceea ce facilitează comprimarea nervului median.

În ultimul secol însă boala a devenit din ce în ce mai răspândită în special la persoanele care au profesii ce implică mișcări repetitive ale mâinilor, precum cele de folosire a mouse-ului de la calculator, echipamente, dar și instrumente muzicale. Pe această temă, poți citi articolul nostru dedicat meseriilor care predispun cel mai mult la manifestarea sindromului de tunel carpian bilateral sau unilateral.

Poți preveni apariția sindromului de tunel carpian bilateral

Poți preveni apariția sindromului de tunel carpian bilateral?

Este mult mai rar ca afecțiunea să debuteze la ambele mâini simultan. Prin urmare, în majoritatea covârșitoare a situațiilor, boala se manifestă mai întâi la una dintre mâini.

Neglijarea simptomelor sau lipsa unui diagnostic corect și a unui tratament duce în multe dintre cazuri la evoluția bolii și la cea de-a doua mână.

Conform studiilor, există o șansă mai mare de 80% ca o dată ce ai sindromul și ai simptome la o mână sindromul să se extindă și la cealaltă mână în decurs de 6 luni.

Din păcate, mulți pacienți nu se preocupă să meargă la doctor, iar boala nu este depistată la timp, ceea ce atrage și mai multă suferință.

Dacă afecțiunea este neplăcută la o singură mână, imaginați-vă cum este suferința la ambele mâini și să ai tunel carpian bilateral. E ca și cum ai avea o bicicletă cu ambele roți sparte cu care nu poți face o călătorie plăcută, ci o deplasare anevoioasă.

Tratamente tunel carpian bilateral

Tocmai de aceea, dacă tu sau cineva drag are simptome la una dintre mâini, este foarte importantă tratarea cât mai rapidă.

Odată diagnosticată afecțiunea, este foarte importantă începerea unui tratament fără întârziere. Boala este progresivă și evoluează încet, dar sigur dacă nu se intervine.

Dacă nu este tratată, boala poate progresa până la deteriorarea ireversibilă a nervilor de la încheietura mâinii.

Odată ajuns în cabinetul medical, medicul poate prescrie diverse tratamente. Printre acestea poate recomanda odihnă, kinetoterapie, medicamente anti-inflamatoare sau o intervenție chirurgicală de eliberare a nervului comprimat.

Odată ce ai un diagnostic, este important să vorbești cu un medic specializat în afecțiuni ale mâinii, care are experiența tratării acestei boli. Doar așa ai șansa să ai un plan de tratament adecvat.

În plus față de acest plan, un medic cu experiență va avea și diverse alte de gestionare a durerii și disconfortului asociate sindromului tunel carpian bilateral.

Acestea pot include purtarea unei orteze sau a unui bandaj compresiv, menținerea unei temperaturi potrivite a încheieturii, evitarea activităților care cauzează simptome și încurajarea unei poziții corecte a mâinii și a încheieturii când se face activitate fizică sau se lucrează la calculator. De asemenea, exercițiile de întindere și fortificare pot ajuta la menținerea flexibilității și a forței musculare în zona afectată.

De aceea, este important să ai un tratament de la un medic specializat în afecțiunile mâinii, pentru a afla ce opțiuni de tratament sunt cele mai potrivite pentru tine.

În general, fizioterapia si medicamentele antiinflamatoare sunt tratamente pentru forme mai ușoare ale sindromului de tunel carpian bilateral.

Iar intervențiile chirurgicale sunt pentru cazurile severe de compresie a nervului. Acestea presupun o perioadă de recuperare și un plan de kinetoterapie, în urma căreia să fie recăpătată forța și mobilitatea mâinii.

Cum să previi sindromul de tunel carpian bilateral

Cum să previi sindromul de tunel carpian bilateral

Sindromul carpian bilateral poate fi o povară pentru că îți poate afecta profesia sau activitățile de zi cu zi. În plus, odată ce ai simptome la o mână și le ignori, poți ajunge să ai aceleași simptome și la cealaltă mână, așa cum menționam mai sus (în decurs de șase luni).

Prevenția este așadar cheia în a nu lăsa afecțiunea să afecteze ambele mâini și să se stabilească un diagnistic cât mai timpuriu la sindromului de tunel carpian bilateral.

Pentru a preveni extinderea bolii, se recomandă evitarea activităților care cauzează simptomele, în general reducerea mișcărilor repetitive ale încheieturii sau menținerea unei poziții incorecte a mâinii.

Purtarea unei orteze sau a unui bandaj compresiv poate ajuta, de asemenea, la prevenirea simptomelor.

Dacă începi să experimentezi simptome precum durere, amorțeală, furnicături sau slăbiciune în degetele mâinii, este important să consulți un medic specializat în afecțiuni ale mâinii cât mai curând posibil. Acesta poate face un diagnostic precis și poate recomanda tratamentul potrivit pentru tine.

Cu toate acestea, este important să înțelegi că sindromul carpian bilateral nu este doar o boală profesională. Afecțiunea poate fi cauzată și de o serie de alți factori, cum ar fi o boală de țesut conectiv, o leziune sau o afecțiune medicală adiacentă. De aceea, este important să se facă un diagnostic complet și să se evalueze toate posibilele cauze ale simptomelor.

Să suferi de tunel carpian bilateral poate fi o pacoste, dar cu o abordare preventivă și un tratament adecvat, poți avea încheieturi sănătoase și o bună calitate a vieții.

Cât de răspândit este tunelul carpian bilateral?

Tunelul carpian bilateral este mai puțin frecvent decât forma unilaterală a afecțiunii, dar este totuși o problemă comună care poate afecta persoanele de toate vârstele.

Persoanele care sunt predispuse la această afecțiune pot include cei care au o predispoziție genetică, precum și cei care au o activitate profesională sau ocupațională care implică mișcări repetitive ale mâinii, cum ar fi tastarea la calculator sau munca manuală.

Tunelul carpian bilateral îți ține ambele mâini captive într-o închisoare a durerii și a disconfortului. Nu este o raritate, ci mai degrabă reprezintă o boală constantă pentru mulți oameni, mai ales pentru cei care au o activitate profesională sau ocupațională care implică mișcări repetitive ale mâinii. Această boală îți lasă mâinile slabe și fără control.

Published On: ianuarie 16th, 2023 / Categories: Tunel carpian / Tags: , , /