Se spune că primele semne de îmbătrânire apar în jurul ochilor. Și asta este și realitatea pentru majoritatea, după o vârstă. Ce tipuri de tratament pentru riduri la ochi s-au dovedit că reduc acele pliuri de sub ochi și acele riduri laba gâștei?

De ce primele riduri apar în jurul ochilor?

Există mai mulți factori care contribuie la apariția ridurilor, de la stilul de viață și dieta până la factori genetici care vizează tipul de piele și chiar anatomia mușchilor.

Fermitatea și elasticitate pielii sunt date de două molecule numite colagen și elastină. Acestea sunt sintetizate în permanență în organism, doar că din ce în ce mai puțin după vârsta de 25 de ani.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nu mai este capabil să producă aceste molecule la aceeași rată. Astfel, pielea începe să se lase și își pierde rezistența.

Pielea din jurul ochilor este extrem de subțire. Când începe sa piardă din colagen și elastină aceasta devine și mai subțire. Ceea ce facilitează sensibilizarea la factori de stres, cum sunt radiațiile UV și poluarea.

În plus, spre deosebire de restul pielii corpului, zona din jurul ochilor este lipsită de glande care să asigure hidratarea. Și dacă toate acestea nu au fost suficiente, când îmbătrânim oasele își pierd din volum, vasele de sânge de mici dimensiuni se atrofiază, iar grăsimile se deplasează din jurul ochilor, ceea ce înseamnă că pielea din această zonă își pierde suportul și accesul la nutrienții care erau livrați prin intermediul vaselor de sânge.

Cum știi ce tipuri de riduri ale ochilor ai?

În general, ridurile pot fi împărțite în două mari categorii, respectiv riduri statice și riduri dinamice.

Pentru a alege cel mai bun tratament de riduri pentru ochi trebuie, în primul rând, să faci diferența între cele două.

  • Ridurile statice

Sunt acele riduri care se văd permanent pe chip. Apar de la pierderea elasticității pielii care sub influența gravitației sau a unul stres mecanic va forma pliuri pe pleoapa inferioară a ochilor. Expunerea la soare, fumatul și alimentația deficitară pot contribui la apariția ridurilor statice.

  • Ridurile dinamice (riduri de expresie)

În urma contracției repetate a mușchilor din jurul ochilor apar riduri de expresie în colțul extern. Popular sunt numite laba gâștei. Aceste riduri de expresie nu apar din cauza pierderii moleculelor de elasticitate, așa cum se întâmplă în cazul ridurilor statice. Deși, și în acest caz, are loc acest fenomen, dar la un nivel mai scăzut.

Sunt produsele cosmetice pentru ridurile ochilor eficace

Sunt produsele cosmetice pentru ridurile ochilor eficace?

Primul gând, pentru majoritatea femeilor care încep să vadă riduri de expresie este să-și procure creme, eventual produse specializate pentru ochi cu ingrediente anti-aging.

Totuși, realitatea este că aceste creme nu vor face minuni în cazul unor riduri statice pronunțate și nici nu vor întârzia apariția ridurilor cu 10 ani.

Cele mai bune tratamente pentru riduri ochi constau în proceduri medicale care stimulează din profunzimea pielii refacerea moleculelor de colagen și elastină. Dar despre aceste tipuri de tratament pentru riduri ochi vom vorbi puțin mai târziu.

Totuși, chiar dacă o cremă hidratantă cu ingrediente de calitate nu face minuni, are și crema rolul său important. Acela de a hidrata pielea din jurul ochilor astfel încât să nu se rideze într-un ritm și mai accelerat.

Dacă ești în căutare de produse tip tratament pentru riduri la ochi, caută produse care să conțină ingrediente de iluminare și hidratare, cum sunt vitamina C, acidul hialuronic, uleiul de jojoba și vitamina K.

O piele deshidratată produce mai puțin colagen decât o piele bine hidratată. Vitamina C este un puternic antioxidant care previne efectele negative ale stresului oxidativ. Iar uleiul de jojoba și vitamina K asigură nutrienții de care pielea din jurul ochilor are atât de multă nevoie.

Un alt „must have” din rutina de skin care este crema de protecție cu factor de protecție solară (SPF). Indiferent de vârsta pe care o ai și, indiferent dacă te preocupă sau nu prevenirea apariției ridurilor, crema cu SPF ar trebui să fie nelipsită din rutina zilnică de îngrijire a pielii. Aceasta protejează de stresul oxidativ provocat de radiațiile UV care provoacă modificări la nivel celular ce se pot exprima în îmbătrânire, depigmentare, arsuri și chiar apariția cancerului de piele.

Pentru zona ochilor poți folosi aceeași cremă pe care o folosești pentru față. Dar, dacă ai ochii mai sensibili, poți opta pentru o cremă cu SPF specială pentru ochi. Indiferent dacă optezi sau nu pentru un tratament pentru riduri ochi, este foarte important să nu sari peste acest pas.

Ce tratament pentru riduri ochi este dovedit că funcționează pentru riduri statice

  • Terapia PRF

Terapia PRF este un tratament pentru riduri ochi recent apărut și bazat pe o terapie inovatoare în numeroase domenii medicale, terapia PRP. Este un tratamente pe care doar câteva clinici din România îl efectuează momentan.

Terapia PRF presupune folosirea propriului sânge ca sursă de molecule stimulatoare pentru regenerarea pielii. Înainte de tratament se recoltează o cantitate mică de sânge, din care se separă fracția PRF alcătuită din fibrină bogată în trombocite, factori de creștere și leucocite după care se injectează în zona dorită. Apoi se adaugă un cocktail de colagen, acid hialuronic și vitamine ce sunt injectate alături de substanțele regenerative din propria ta plasmă. Acestea ajung în statul mediu al pielii, unde acționează așa cum nici nicio cremă nu poate acționa.

Odată injectate, trombocitele și leucocitele eliberează factori de creștere care împreună cu cei existenți în fracția PRF vor stimula producția de colagen și refacerea vaselor de sânge atrofiate. Mai mult decât atât, studiile au arătat că printre acești factori de creștere se numără și anumite citokine care au capacitatea să stimuleze celulele stem să producă noi celule. Astfel, când este injectat PRF ca tratament pentru riduri ochi este stimulat procesul natural de vindecare. Iar rezultatul este nu doar de reducere a ridurilor, ci și a cearcănelor, pe lângă faptul că îmbunătățește vizibil tonusul, textura și volumul pielii.

  • Tratament pentru riduri ochi cu acid hialuronic injectabil

Un alt exemplu de tratament pentru riduri ochi este injectarea cu acid hialuronic. Acidul hialuronic, cunoscut și sub denumirea de hialuronat este o moleculă produsă în mod natural de corp, așa cum sunt și colagenul, și elastina.

Acidul hialuronic injectabil este un filler dermic natural care ajută la combaterea ridurilor și pielii lăsate. Ajută la întinderea și flexiunea pielii, ajută rănile să se vindece mai repede și poate reduce cicatricile. Injectat în ridurile de sub ochi oferă volum pielii, reduce vizibil cearcănele și întinerește vizibil întreaga față.

tratament pentru riduri ochi

Ce tratament pentru riduri ochi este dovedit că funcționează pentru riduri de expresie

Toxina botulinică este de peste 30 de ani cea mai eficace substanță care reduce vizibil ridurile de expresie. Oricâte substanțe au apărut nu pot egala efectul botoxului.

Toxina botulinică este o substanță folosită în peste 200 de afecțiuni medicale, însă este în special cunoscută ca substanța vedetă pentru ridurile de expresie. Ea acționează prin blocarea impulsurilor nervoase care provoacă contractarea muşchilor, reducând astfel apariţia acelor riduri de expresie când râzi sau te încrunți.

Un tratament pentru riduri ochi cu botox presupune injectarea unei cantități foarte mici de toxină botulinică în externă a ochilor, iar cunoscutele riduri laba gâștei pot fi de domeniul trecutului, așa cum sunt și cele de pe frunte sau dintre sprâncene.

Totuși, botoxul nu este indicat ca tratament de riduri sub ochi. Se practică în anumite cabinete medicale, însă nu este autorizat de FDA, organismul de autorizare a medicamentelor din SUA. Pentru ridurile de sub ochi, tot PRF este cel mai bun tratament existent.

Published On: iulie 24th, 2022 / Categories: Riduri și Cearcăne /