Ce minunat ar fi să avem pielea perfect netedă, dacă se poate chiar „de porțelan”, însă realitatea este că multe femei și bărbați caută un tratament pentru pori dilatați, pentru sunt nemulțumiți de aspectul mărit al porilor.

Pot fi însă tratați porii mari, așa cum tratezi o infecție? Răspunsul este nu tocmai, însă sunt câteva alternative de îngrijire și tratamente profesionale medicale care pot face temporar ca pielea să arate mai netedă.

Realitatea este că nu a fost inventat încă vreun tratament pentru pori dilatați care să schimbe definitiv dimensiunile porilor. Există substanțe și dispozitive prin care pot fi micșorați porii, însă dimensiunea lor inițială revine dacă nu sunt repetate tratamentele care au fost eficace.

Înainte de a-ți prezenta diversele tipuri de tratament pentru pori dilatați, iată câteva lucruri importante care să te clarifice de ce încă nu există o soluție minune care să micșoreze porii ani de zile la rândul sau definitiv.

Ce sunt porii dilatați

Ce sunt porii dilatați

  • Porii sunt locurile unde sunt „plantați” foliculii de păr

Ai 20 000 de pori doar pe față și aproape 5 milioane pe tot corpul. Porii marchează firele de păr de pe corp, fie că sunt vizibile sau imperceptibile, cum sunt cele de pe față.

Fiecare por are corespondentă propria glandă sebacee, care produce sebum. Nu este de mirare că porii se înfundă cu acesta și se măresc.

  • Dimensiunea porilor este genetică

Poți să dai vina și pe părinții, bunicii și străbunicii tăi pentru acei pori mari încă de când ești adolescentă. Dimensiunea mare a porilor poate fi o moștenire genetică. În plus, persoanele care s-au născut cu au o piele grasă sunt predispuse să aibă pori mai mari, deoarece este secretat mai mult sebum.

Însă asta nu este doar o veste proastă. De fapt, prin porii mari de care ești nemulțumită se secretă sebum, care îți menține pielea protejată de îmbătrânire și riduri.

  • Expunerea la soare

Expunerea îndelungată la soare poate provoca deteriorarea colagenului și elastinei și poate contribui la apariția porilor dilatați. Dacă vrei ca porii să nu se mărească, dar mai ales pentru a-ți proteja pielea de cancer și îmbătrânire prematură, este esențial să folosești o protecție solară pe tot parcursul anului.

  • Îmbătrânirea

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen și elastină scade, ceea ce duce la o pierdere de elasticitate și fermitate a pielii. Acest proces natural poate face ca porii să devină mai vizibili și să pară dilatați.

Utilizarea anumitor produse cosmetice

Folosirea produselor cosmetice care nu sunt potrivite pentru tipul tău de piele sau care conțin ingrediente comedogene poate contribui la apariția porilor dilatați.

De aceea, folosirea unor produse de îngrijirea pielii non-comedogenice (care nu blochează porii) este esențială dacă vrei să ții sub control dimensiunea porilor.

Tipuri de tratament pentru pori dilatați recomandate de dermatologi

Tipuri de tratament pentru pori dilatați recomandate de dermatologi

  • Dermapen

Dacă este vreun tratament pentru pori dilatați mai lăudat decât altele, acesta este tratamentul cu Dermapen.

Dermapenul este una dintre inovațiile mondiale în tratamentele pielii și nu este altceva decât un dispozitiv care arată ca un stilou mare cu multe ace mici și fine, care perforează ușor pielea pentru a stimula producția de colagen și elastină.

Aplicarea Dermapenului declanșează procesul de vindecare naturală a pielii, făcând ca tenul să arate neted și luminos. Acest tratament este adesea folosit nu doar pentru pori măriți, ci și pentru diverse probleme ale pielii, precum cicatrici post-acneice, riduri sau pete pigmentare. În final, pielea devine mai fermă și mai netedă, având un aspect mai tânăr și mai sănătos.

  • Peeling chimic

Un peeling chimic este un tratament pentru pori dilatați și nu numai, în care se aplică o soluție acidă pe piele pentru a îndepărta celulele moarte și a stimula regenerarea celulară.

Există diferite tipuri de peeling chimic, de la peelinguri superficiale la peelinguri profunde, în funcție de concentrația acidului utilizat și de durata de aplicare. Peelingurile chimice pot ajuta la reducerea aspectului porilor dilatați prin îndepărtarea celulelor moarte, stimularea producției de colagen și îmbunătățirea texturii pielii.

Un dermatolog va recomanda nivelul potrivit de peeling chimic în funcție de tipul și starea pielii pacientului.

  • Terapia cu laser

Terapia cu laser este o procedură non-invazivă care utilizează fascicule de lumină concentrată pentru a trata diferite probleme ale pielii, inclusiv porii dilatați.

Laserul ajută la stimularea producției de colagen, care, la rândul său, ajută la îmbunătățirea texturii și elasticității pielii.

De asemenea, terapia cu laser ajută la reducerea secreției de sebum la unii pacienți, secreție care este, după cum spuneam anterior este parțial responsabilă de dilatarea porilor.

Păreri ale pacientelor care au încercat diferite tipuri de tratament pentru pori dilatați

Bună fetelor! Pentru închiderea porilor dilatați cu ce proceduri ați avut rezultate?” începe o postare publicată de Irina C. pe un grup de estetică din România.

Eu am urmat două ședințe de erbium laser, fără efect wow, urmează să o fac pe cea de-a treia, deși nu sunt foarte încântată, nevăzând rezultate la primele două. Aveți ceva recomandări de vreun tratament pentru pori dilatați care să aibă efect?

Una dintre membre îi răspunde: „Peeling chimic e foarte eficient, însă Irina C îi răspunde: „Mi-am făcut în trecut peeling chimic, dar fără efect! Mă gândesc că dacă nici laserul erbium, care practic îți arde primul strat de piele nu este eficient la mine…oare ce ar putea să fie eficient?

Renata R, o altă membră îi răspunde: „Eu am văzut rezultate vizibile după Dermapen. Dar Dermapen la dermatolog, nu la cosmeticiană, pentru că este diferență de aparat și de profunzime. Rezultatele sunt wow, dar la mine rezistă 2 luni. În rest am încercat și eu cam orice pe lumea asta.

O altă membră „Eu am folosit ser cu niacinamidă 10%, aplicat seara, după curățare. După 2 săptămâni se văd efectele. La mine a funcționat.

O doctoriță răspunde „Eu recomand pacientelor mele: peeling chimic adânc sau laser, și, după vindecare, mezoterapie.

Ce poți face acasă pentru ca porii să nu devină mai mari decât sunt

Ce poți face acasă pentru ca porii să nu devină mai mari decât sunt

  • Curăță-ți corect tenul

Primul așa-zis tratament pentru pori dilatați este să ai o rutină zilnică de îngrijire a tenului. Demachiează-te, chiar dacă nu ai folosit machiaj cu un produs non-comedogen, pentru a îndepărta impuritățile și excesul de sebum.

  • Exfoliază tenul periodic

Exfolierea regulată poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte și a impurităților care pot cauza porii dilatați. Folosește un exfoliant blând, pe bază de acid salicilic sau acid glicolic, de 1-2 ori pe săptămână, în funcție de sensibilitatea pielii.

  • Folosește produse non-comedogene

Alege produse cosmetice și de îngrijire a pielii pe care scrie explicit că sunt non-comedogene, adică nu blochează porii. Alături de termeni precum „hipoalergenic” și „fără parabeni”, vei vedea că pe etichetele produselor dermato-cosmetice este menționat, unde este cazul că este „non-comedogenic” sau „oil-free”.

Este important să ai răbdare și să fii consecventă în aplicarea oricărui tratament pentru pori dilatați. Rezultatele pot varia în funcție de tipul de piele și de cât de mari sunt porii.

Published On: martie 29th, 2023 / Categories: Tratamente faciale / Tags: , /