Există o concepție comună conform căreia nu este indicat să faci un peeling chimic vara. Căutând pe Google, poți fi de-a dreptul confuză descoperind articole în care este complet contraindicat un peeling chimic vara, altele în care sunt menționate peelinguri ce pot fi folosite fără riscuri vara. De aceea, am ales acest subiect asupra căruia plutește încă multă neclaritate.

Este cumva de înțeles că multe persoane cred încă faptul că un peeling chimic vara este riscant, având în vedere că încă există destule paciente care nu parcurg disciplinat toți pașii de îngrijire necesară după aplicarea unui peeling chimic. Iar îngrijirea esențială care este uneori neglijată de unele persoane care fac peeling chimic vara este expunerea prelungită la soare fără protecție solară riguroasă. Odată ce această disciplină de îngrijire există, după câteva reguli pe care le vom expune mai jos, un peeling chimic în timpul verii este complet sigur și eficient.

Hai să demontăm mai întâi miturile și să îți prezentăm protocoalele de îngrijire după un peeling chimic vara.

Mitul: „nu poți face un peeling chimic vara”

Mitul popular conform căruia nu puteți face un peeling chimic vara își are de fapt originea în acest protocol important de îngrijire ulterioară: evitarea expunerii prelungite la soare în timpul recuperării pielii.

De obicei, vara este mai cald și soarele poate fi foarte puternic, însă, adevărul este că pielea este echipată pentru a face față temperaturilor crescute sau scăzute și puțină expunere la soare nu pune probleme pentru recuperarea după un peeling chimic vara. Se poate face un peeling chimic vara, fie el superficial sau mediu.

Este drept că nu e ideal un peeling chimic profund vara pentru că are agenți chimici mai puternici, cum ar fi acidul tricloracetic (TCA) sau acidul glicolic în concentrații mai mari, care penetrează în straturile mai profunde ale pielii. Timpul de recuperare este mai lung în cazul unui peeling profund indiferent de sezon și, în plus, la acesta nu este neobișnuit să apară descuamare și roșeață temporară.

Un peeling blând sau mediu sunt așadar recomandate, evident cu condiția să folosești cremă de protecție solară cu factor de protecție înaltă, să o reaplici din 2 în 2 ore când stai în aer liber și să iei extra măsuri de protecție solară, precum purtarea unei pălării, ceea ce este ceva ce ar trebui să faci oricum nu doar vara, ci pe tot parcursul anului, pentru a evita cauza numărul 1 a îmbătrânirii premature: razele UV.

Adevărul Sezonul de vară poate fi un moment excelent pentru un peeling

Adevărul: Sezonul de vară poate fi un moment excelent pentru un peeling

În primul rând, să începem cu ceea ce face de fapt un peeling chimic pentru pielea ta. Peelingurile chimice stimulează regenerarea și exfolierea pielii. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât mai lent este procesul de reînnoire a celulelor, iar peelingurile chimice ajută la exfolierea celulelor moarte și apariția la suprafață a celulelor noi.

Acizii exfolianți care se găsesc în peelingurile chimice nu numai că stimulează nașterea celulelor noi, însă în absența unei îngrijiri necorespunzătoare după peeling, în special aplicarea la fiecare două ore protecție SPF poate duce la apariția de pete mai închise la culoare pe față.

Însă aplicarea unei creme de protecție solară după un peeling chimic vara nu este doar o parte din îngrijirea după acest tratament, ci ar trebui să facă parte din rutina ta de îngrijire a pielii din fiecare zi a anului. Fundația Skin Cancer Foundation precizează că toți adulții și copiii, începând cu vârsta de 6 luni, ar trebui să poarte protecție solară în fiecare zi pentru a se proteja împotriva riscului de cancer de piele, îmbătrânirii premature (inclusiv riduri și pete solare), și a arsurilor solare. Așadar, atât timp cât ai protecție solară SPF și nu stai direct în soare, protejând pielea tratată, rezultatele peelingului chimic nu ar trebui să fie afectate, indiferent de anotimp.

Peeling chimic vara și căldura unei luni „de cuptor”

Da, este adevărat că expunerea prelungită la soare și căldura intensă trebuie reduse la minimum atunci când te recuperezi după un peeling chimic. Dar cheia aici este cuvântul prelungită și intensă.

Expunerea la soare, cum ar fi cea din timpul mersului la cumpărături, condusul mașinii și plimbările, sunt toate perfect în regulă, atât timp cât îți protejezi pielea cu SPF. Când vine vorba de peelingul chimic și de căldură, trebuie mai întâi să înțelegi cele două tipuri diferite de căldură: căldura ambientală, cum ar fi temperaturile mai ridicate din timpul verii, și căldura generată intern, care este generată prin exerciții fizice, saune și orice altă activitate care te face să transpiri.

Deși este adevărat că tipurile de căldură generate din exterior pot provoca transpirație, recuperarea după un peeling chimic se referă mai mult la evitarea căldurii generate intern, care poate provoca transpirație excesivă.

Cu excepția cazului în care pleci într-o vacanță la mare timp de câteva luni (cu expunere prelungită la soare), pielea ta după peeling chimic nu ar trebui să sufere suplimentar în timpul lunilor calde de vară.

Peelingurile chimice pot fi chiar mai bune atunci când sunt efectuate în timpul verii

Peelingurile chimice pot fi chiar mai bune atunci când sunt efectuate în timpul verii?

Mai multă umiditate în aerul de vară poate fi hidratantul natural care compensează uscăciunea și iritarea care pot fi declanșate chiar și de cel mai blând peeling chimic. Tipurile de piele mai uscată, tipurile de piele deshidratată și tipurile de piele care sunt predispuse la roșeață și sensibilitate pot beneficia de faptul că în lunile mai calde corpul are ceva mai mult sebum, transpirație și este mai multă umiditate în aer.

Deși majoritatea cred că soarele produce daune pielii, în realitate, razele UV o fac, iar acestea sunt în orice zi din an, chiar și în zilele înnorate. Iar asta se traduce prin daune provocate pielii în orice zi din an. Dar, majoritatea oamenilor observă că petele mai închise la culoare, hiperpigmentarea și culoarea neuniformă a tenului sunt ceva mai accentuate în timpul verii, când razele soarelui sunt puternice.

Profesioniștii în îngrijirea pielii recomandă întotdeauna tratarea unei cicatrici de îndată ce rana este în stare de vindecare și, prin urmare, mai receptivă la tratament (mai degrabă decât după săptămâni, luni sau ani). Același lucru este valabil și pentru petele închise la culoare sau decolorate de pe piele. O exfoliere în timpul verii, atunci când leziunile sunt proaspete, poate reduce decolorarea la timp și poate preveni ca afecțiuni precum melasma să rămână captive în straturile mai profunde ale pielii.

Este, de asemenea, important de reținut: deși nu este problematic să aplici un peeling chimic vara, nu ar trebui să-l aplici niciodată dacă pielea ta este expusă la soare sau arsă de soare.

Prin urmare, dacă tocmai te-ai întors dintr-o vacanță exotică sau la mare sau ai avut un weekend însorit pe plajă, cel mai bine este să aștepți până când pielea ta își revine înainte de a face un peeling.

Published On: mai 24th, 2023 / Categories: Tratamente faciale / Tags: , , , /