Tenul mixt este cel mai des întâlnit tip de ten și multe persoane nu știu să îl îngrijească corect. Și este oarecum firesc, pentru că, de fapt, trebuie îngrijite două tipuri de piele cu caracteristici opuse: uscată și grasă. Chiar dacă la prima vedere acest lucru pare să dea bătăi de cap, rutina de îngrijire a tenului mixt nu este o misiune imposibilă și vei descoperi asta în cele ce urmează.

Ca și în cazul unei perechi de pantaloni pe care o probezi și, deși este măsura ta, e posibil să nu stea bine pe tine, la fel și rutina de îngrijire a tenului mixt nu este una absolută și ideală pentru absolut toate persoanele care au ten mixt.

Ca și tenul uscat, și tenul mixt poate avea particularități, precum sensibilitate, acnee sau riduri, care trebuie tratate personalizat, însă aceste aspecte le vom trata separat, în alte articole. În cele ce urmează vom pune sub lupă rutina de îngrijire a tenului mixt tipic.

Tenul mixt caracteristici

Cele mai la îndemână indicii care prin care poți să-ți dai seama dacă ai ten mixt sunt:

Fruntea, nasul și bărbia, cunoscute ca zona T, sunt de obicei grase și eventual au pori dilatați, puncte negre sau coșuri.

Obrajii au pielea uscată sau normală și pot fi chiar deshidratați, în special în timpul iernii sau când aerul este prea uscat.

Pe parcursul zilei, fruntea, nasul sau bărbia, adică zona T, par să aibă luciu, din cauza unei producții excesive de sebum.

Dacă ai observat că pielea ta se schimbă în funcție de climă sau de sezon, dacă devine mai grasă în timpul verii sau în anotimpuri ploioase și mai uscată în timpul iernii sau în condiții de uscăciune, este posibil să ai ten mixt.

Dacă ai încercat diverse produse de îngrijire a pielii și ai constatat că unele zone ale feței rămân prea uleioase, în timp ce altele devin prea uscate, este posibil să ai ten mixt.

Dacă te identifici cu mai multe dintre aceste caracteristici pentru tenul mixt, cel mai probabil că ai evaluat corect și ai un astfel de ten. Dar, dacă ești nesigură, oricând poți consulta un dermatolog pentru a primi o confirmare și totodată o rutină de îngrijire a tenului mixt personalizată.

Rutina de îngrijire a tenului mixt DIMINEAȚA

Rutina de îngrijire a tenului mixt DIMINEAȚA

Curățare

Curățarea tenului este esențială în rutina de îngrijire a tenului mixt sau a oricărui alt ten. Adesea însă, pacientele care ne trec pragul descoperă că au făcut asta greșit timp de ani buni la rândul.

Pentru curățarea unui ten mixt, recomandăm un gel de curățare precum cele produse de mărci cosmetice cu formule dermatologice, precum CeraVe sau The Ordinary.

Atunci când folosești un gel de curățare este foarte important să nu simți o senzație de strângere a pielii după ce îți clătești fața. Dacă se întâmplă asta, produsul de curățare nu este potrivit pentru tenul tău.

Curățarea se face cu o cantitate redusă, în general de dimensiunea unui bob de mazăre. Totuși, aceasta poate varia, așa că, dacă simți că ai nevoie de mai mult produs pentru a curăța eficient, poți ajusta cantitatea. Aplică gelul prin mișcări circulare, de la baza gâtului spre partea superioară a feței, acoperind întreaga față, gât și decolteu.

Clătește cu multă apă, însă nu călduță, ci mediu rece. Pentru o curățare și mai eficientă, poți folosi un prosop pentru față umezit cu apă pentru a șterge și mai bine urmele de gel de curățare și pentru a îndepărta cât mai eficient produsul.

Aplicarea de substanțe active

După curățare, este recomandat să introduci în rutina de îngrijire a tenului mixt substanțe active precum acidul hialuronic și serul cu niacinamidă (și zinc).

Aplicarea acidului hialuronic pe tenul ușor umed va ajuta la hidratarea pielii. Deseori, producerea excesivă de sebum în cazul tenului mixt și gras este un răspuns al pielii la deshidratare, glandele sebacee compensând prin producerea unui surplus de sebum, ceea ce poate face piele grasă sau cu tendință acneică. Prin hidratarea corespunzătoare a pielii, acest aspect poate fi echilibrat și producția de sebum poate fi redusă.

Apoi, aplicarea a 2-3 picături de ser cu niacinamidă (și zinc) ajută la decongestionarea tenului, reducerea excesului de sebum, estomparea petelor și la fortificarea barierei de protecție a pielii. Dacă nu ai folosit anterior ser cu niacinamidă (concentrație de 10%), e recomandat să-l introduci treptat în rutina de îngrijire a tenului mixt. La început, de 2-3 ori pe săptămână și apoi, dacă tenul tău îl tolerează bine, poți începe să îl folosești zilnic.

produs cu protecție solară

Protecția solară

Ultimul pas în rutina de îngrijire a tenului mixt este aplicarea unui produs cu protecție solară. Acesta se aplică indiferent de sezon, 365 de zile din 365, ca etapă esențială de prevenire a îmbătrânirii premature.

În general, majoritatea produselor de protecție solară sunt suficient de hidratante și nu e nevoie să aplici o altă cremă. Dacă totuși simți că fața nu este hidratată, folosește o cremă lejeră, hidratantă înainte de a aplica crema de protecție solară.

Alegerea unui produs de protecție solară poate fi de multe ori o provocare, în ciuda faptului sunt foarte multe produse disponibile, de la mărci de renume. Unele conțin parfum, altele sunt iritante pentru piele și ochi. De aceea, când alegi un produs asigură-te că este un produs cu formulă dermatologică pe care scrie UVA, UVB & P++++ și nu conține octocrylene, care irită ochii.

Rutina de îngrijire a tenului mixt SEARA

Întotdeauna, rutina de seară, ca și cea de dimineață trebuie să înceapă cu curățarea/ demachierea. Ca și dimineața, folosește un produs de curățare blând, cum sunt cele de la marca CeraVe, pentru a îndepărta impuritățile și excesul de sebum de pe piele.

Stai departe de produsele de curățare cu spumă și cu agenți tensioactivi puternici, precum stearatul de sodiu. Un ten mixt nu le tolerează bine.

Pasul doi în rutina de îngrijire a tenului mixt este tonifierea. Pentru asta, alege un toner fără alcool, preferabil cu ingrediente care să echilibreze sebumul, cum ar fi niacinamida.

Ca pas final, pentru hidratarea pielii, aplică o cremă ușoară, concepută special pentru tenul mixt, care oferă hidratare, fără a încărca tenul.

Pentru întreținerea tenului, este recomandat să aplici și un peeling sau un alt produs de exfoliere de două ori pe săptămână. Poți alege un exfoliant chimic, cu AHA sau BHA sau unul clasic, în funcție de preferințele tale.

Dacă ai în plus probleme specifice, cum ar fi acnee, pori dilatați sau hiperpigmentare, poți folosi și alte produse specializate sau poți apela la tratament profesional medical în clinica Medlink. Te așteptăm cu cele mai inovatoare tehnologii dermato-estetice!

Published On: iunie 1st, 2023 / Categories: Tratamente faciale / Tags: , /