Ruperea părului are numeroase cauze. Fie că vorbim despre vopsit, neîngrijirea coerspunzătoare a acestuia sau anumite obiceiuri nesănătoase ale stilului de viață, toate au efecte negative asupra foliculilor de păr, producând ruperea acestora.

Ți-am pregătit un ghid în 10 pași simpli în care am structurat principalele cauze ce produc ruperea părului, precum și sfaturi utile pentru a evita greșelile care duc la deterioraea podoabei tale capilare.

Un păr sănătos se definește printr-o cuticulă interioară cu solzi care se suprapun și care țin firele împreună. Când aceștia se destramă, părul tău se poate usca și, în cele din urmă, se poate separa, ducând la deteriorare. Acest lucru cauzează ruperea, împreună cu alte simptome, cum ar fi încrețirea și uscăciunea.

Cuprins: Alimentație | Stres | Coafare | Spălat | Uscare | Sfaturi de îngrijire

1. Dietele drastice pot produce ruperea părului

Un păr sănătos este un păr hrănit corespunzător și acest lucru depinde, în mare parte, de alimentație. Când vine vorba de părul și pielea noastră, alimentația joacă un rol decisiv în aspectul sănătos al acestora.

Anumiți nutrienți îți ajută părul să crească și previn ruperea părului. Asigură-te că incluzi în dieta ta zilnică suficient zinc, fier și acid folic, recomandă dermatologul. Proteinele și antioxidanții adecvați (găsiți în alimentele vegetale) pot, de asemenea, să păstreze părul sănătos, fără daune și să prevină ruperea părului.

Dietele drastice, precum și privarea organismului de substanțele menționate anterior pot produce deteriorări ale fibrei capilare, favorizând ruperea părului și căderea excesivă a acestuia.

Consumul unei diete echilibrate, cu nutrienții potriviți, poate contribui la promovarea creșterii părului, mai ales dacă te confrunți cu o cădere excesivă și rupere a acestuia. Printre alimentele pe care trebuie să le incluzi în dieta ta zilnică pentru a avea un păr sănătos se numără:

  • ouăle: o sursă bogată de proteine și biotină, substanțe esențiale pentru un păr frumos;
  • fructele de pădure: cu un conținut ridicat de vitamina C și antioxidanți, ce ajută la sinteza colagenului care determină părul să devină puternic, prevenind ruperea acestuia;
  • spanacul: bogat în vitaminele A și C, acid folic și fier, ajută la prevenirea căderii excesive a părului;
  • cartofii dulci: o sursă importantă de beta-caroten, susbstanță legată de producerea vitaminei A în organism, ce ajută la menținerea sănătății părului;
  • fasolea: o sursă de proteine esențiale pentru creșterea sănătoasă a părului;
  • nucile: ce conțin o cantitate mare de vitamina E, vitamine din grupul B și zinc, elemente importante pentru un păr frumos și sănătos.

2. Stresul – un inamic al sănătății părului ce provoacă ruperea părului

Există o strânsă legătură între stilul de viață și sănătatea fibrei capilare. Studiile din domeniu au demonstrat că stresul este o cauză ce produce căderea și ruperea părului.

Efluviul telogen este tipul de stres cel mai probabil legat de deteriorarea părului. Acest tip de stres face ca foliculii să rămână latenți, astfel încât părul aflat în mijlocul unui ciclu de creștere se poate rupe. Gestionarea stresului poate duce la un păr sănătos.

3. Uscăciunea excesivă produce ruperea părului

Părul neobișnuit de uscat este unul dintre precursorii deteriorării și ruperii. Uscăciunea părului poate fi cauzată de o multituduine de factori, dintre care amintim:  vremea uscată, umiditatea scăzută și căldura execesivă.

Pentru a preveni uscarea părului, asigură-te că folosești apă caldă și nu fierbinte atunci când te speli, aceasta din urmă duce la o uscare suplimentară. Dacă vârfurile sunt uscate, ia în considerare aplicarea șamponului doar pe scalp și folosește mască și balsam pe lungimi la fiecare spălare. De asemenea, uleiurile aplicate pe vârfuri pot preveni ruperea părului.

4. Rupera părului din cauza căldurii

Pentru a obține cele mai bune rezultate de la uscătorul de păr, placă sau ondulator, este nevoie de o temperatură ridicată. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a acestor aparate de stilizare a părului este un factor de risc ce deteriorează cuticula, declanșând ruperea părului.

O modalitate de a preveni deteriorarea totală din cauza căldurii este reducerea coafării termice pe cât posibil, undeva la o dată pe săptămână. De asemenea, dacă temperatura de afară îți permite, este indicat să eviți uscătorul de păr și să lași părul să se usuce în mod natural. Pentru a-ți menține părul sănătos, folosește, concomitent cu aparatele de styling, tratamente sau soluții de protecție termică. Acestea ajută la închiderea cuticulei firului de păr și previn uscarea excesivă, un factor declanșator al ruperii părului.

5. Vopsirea excesivă a părului

Substanțele chimice și vopselurile pe bază de amoniac produc deteriorarea în timp a firului de păr. Dermatologii recomandă să prelungești timpul între sesiunile de vopsit la 8-10 săptămâni. De asemenea, este indicat să eviți decolorările excesive cu oxidanți puternici. Pentru menținerea culorii în tot acest timp, poți folosi măști special create pentru părul vopsit, ce fac ca pigmenții din vopseluri să reziste o perioadă mai lungă de timp pe firul de păr.

6. Spălatul prea des al părului

Dacă te confurnți cu un ten gras, este probabil să ai o producție în exces de sebum (ulei natural) și la nivelul scalpului. Acest lucru poate duce la tentația de a spăla părul mai des decât este nevoie.

Spălatul zilnic al părului duce la pierderea uleiurilor naturale care hrănesc firul de păr. În timp, pierderea acestora duce la deteriorarea părului, despicarea vârfurilor și, treptat, la ruperea părului. Este indicat să speli părul la cel puțin 2 zile. Pentru a prelungi aspectul proaspăt al acestuia, poți folosi șampon uscat.

În schimb, dacă te confrunți cu păr uscat, ai putea avea nevoie doar de șamponare săptămânală. Ajută hrănirea firului de păr cu măști sau balsamuri potrivite părului tău, pentru a favoriza hidratarea acestuia și obținerea unui păr sănătos.

7. Uscarea necorespunzătoare cu prosopul

Uscarea părului cu prosopul prin frecare poate produce ruperea acestuia, producând daune mecanice nevizibile cu ochiul liber care, în timp, duc la deterioarea firului de păr. În loc să freci părul, tamponează-l ușor cu prosopul.

8. Elasticele de păr

Aparent inofensive, elesticele de păr pot cauza ruperea părului. Problema elasticului de păr este că trage de scalp și de cuticula părului. S-ar putea să observi căderea unor fire de păr atunci când desfaci elasticul.

Acest lucru poate fi evitat cu ușurință prin folosirea unor elastice de satin, pe care cuticula de păr alunecă, sau prin prinderea mai lejeră a părului pentru a preveni ruperea de la rădăcină.

9. Pieptănarea incorectă produce ruperea părului

Pieptănarea excesivă cauzează leziuni mecanice firului de păr, favorizând ruperea părului. Dermatologii recomandă să folosești perii cu fire naturale (ex. păr de mistreț) pentru a nu agresa excesiv părul atunci când îl piepteni. Foarte important este să începi pieptănarea din spre vârfuri spre rădăcină și să nu piepteni niciodată părul ud, deoarece este mai predispus ruperii.

10. Hipotiroidismul

Ruperea părului sau căderea exesivă a acestuia pot ascunde anumite afecțiuni medicale. Din acest motiv, dermatologii recomandă un set de analize medicale, pentru a putea depista cu exactitate cauza ce produce deteriorarea părului tău.

Printre problemele de sănătate ce provoacă ruperea părului se numără și hipotiroidismul, afecțiune ce apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Persoanele cu această afecțiune pot observa deteriorarea și pierderea excesivă a părului, în special la duș sau după periaj.

Dacă ai părul uscat, deteriorat, combinat cu energie scăzută, creștere bruscă în greutate, îți recomandăm să consulți un endocrinolog, pentru a afla dacă toate aceste simptome nu ascund probleme ale glandei tiroide.

Sfaturi pentru a avea păr sănătos

Pentru a preveni ruperea părului, ia în considerare următoarele sfaturi indispensabile pentru îngrijirea acestuia:

– Spală părul atunci când simți nevoia și evită uscarea la temperaturi ridicate și stilizarea excesivă prin procedee termice.

– Folosește șamponul potrivit pentru tipul tău de scalp și aplică măști sau balsam pe lungimi pentru a menține hidratarea părului.

– Atunci când este posibil, lasă părul să se usuce natural, în aer liber.

– Ține cont de alimentație și adoptă o dietă alimentară sănătoasă.

– Dacă te confrunți cu o cădere sau rupere excesivă a părului, ia în considerare vizita la un medic dermatolog.

CONCLUZII

Ruperea părului poate fi prevenită prin respectarea unor reguli minime în rutina de îngrijire a acestuia: evitarea spălării excesive, prelungirea timpului între sesiunile de vopsire, consumul de alimente bogate în vitaminele B, A, C, fier și zinc, precum și utilizarea de produse de protecție termică, uleiuri hrănitoare sau măști nutritive, pentru menținerea sănătății firului de păr.