Căderea excesivă a părului este o problemă comună în lume, dar, pentru bărbați, șansele ca ei să aibă chelie din motive genetice este foarte crescută. Aproximativ patru din șapte bărbați au chelie.

Începuturile de chelie la bărbați nu sunt în general mai devreme de 20 de ani. După această vârstă, bărbații pot să înceapă să se confrunte cu subțierea părului sau cu căderea lui irecuperabilă. Până la vârsta de 50 de ani, aproximativ 50% dintre bărbați au chelie.

Pentru că nu orice chelie la bărbați este identică și tratată la fel, îți prezentăm, în cele ce urmează cinci cele mai comune tipuri de cădere a părului specifice bărbaților, cu tratamente distincte.

5 tipuri de chelie la bărbați

Chelie genetică

Alopecia androgenetică, cunoscută și recunoscută ca cel mai comun tip de chelie la bărbați are o componentă genetică puternică, atât din partea mamei, cât și din partea tatălui. Acest tip de chelie debutează începând cu vârsta de 20 de ani.

Opțiunile de tratament sunt limitate, mai ales pentru cazurile avansate de cădere a părului, când doar transplantul de păr poate avea rezultate pe termen lung.

Pentru cazurile de alopecie androgenică incipientă sau moderată, terapia PRP, minoxidil (Rogaine) 5% spumă sau soluție s-a dovedit a fi eficace la unii pacienți.

Alt medicament alternative este spironolactona, ce este folosită și pentru căderea părului la femei. Spironolactona contribuie la reducerea nivelului de hormoni androgeni din organism, hormoni ce au o contribuție în dezvoltarea cheliei masculine.

Cu toate acestea, utilizarea spironolactonei în tratamentul cheliei la bărbați nu este foarte comun și este mai des folosit la femei în cazul unor probleme hormonale care cauzează chelie.

Un medicament alternativ este finasterida (Propecia), prescrisă de doctori atât pentru chelie la bărbați, cât și femei.

Tratamentele medicamentoase nu trebuie să fie niciodată autoadministrate, fără consultul unui medic specialist.

Căderea părului ca simptom al unei boli

Căderea părului este un simptom comun al multor boli diferite, dintre care unele sunt grave și pot pune viața în pericol. Multe tipuri de cancer, boli de tiroidă, boli hormonale sau boli autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă, pot provoca chelie la bărbați manifestată printr-o cădere bruscă și dramatică a părului.

Cauza căderii părului în aceste situații poate fi adesea diagnosticată prin intermediul unor simple analize de sânge și ulterior tratată cu medicamente sau suplimente.

Este important de reținut că acest tip de chelie la bărbați nu indică întotdeauna ceva grav, dar cel mai recomandat este să consulți un medic dacă te confrunți cu o cădere a părului bruscă și inexplicabilă.

Deși există tratamente disponibile pentru tratarea căderii părului din cauza anumitor boli, cele mai multe sunt eficiente doar în anumite cazuri și adesea necesită o utilizare pe termen lung pentru a menține rezultatele.

În plus, schimbările în stilul de viață, cum ar fi renunțarea la fumat și reducerea nivelului de stres, s-au dovedit a fi utile pentru a preveni în unele cazuri căderea ulterioară a părului.

În cele din urmă, cel mai bun tratament este unui prescris de un medic bine pregătit.

Căderea părului din cauza stresului

Căderea părului din cauza stresului

Denumirea acestui tip de chelie la bărbați se numește efluviu telogen și poate duce la o rărire substanțială a părului. Cu toate acestea, acesta este un tip de pierdere temporară a părului și, de obicei, nu duce la chelie permanentă.

Evenimentele sau episoadele stresante pot provoca un dezechilibru hormonal care poate duce la micșorarea foliculilor de păr sau la încetarea totală a creșterii acestora. În unele cazuri, stresul contribuie la subțierea și căderea părului pe tot scalpul, nu doar într-o anumită zonă.

Deși poate părea descurajant, gestionarea stresului este esențială pentru a preveni pierderea în continuare a părului. O alimentație bună, somnul odihnitor și exerciții fizice regulate sunt importante pentru reglarea hormonilor și reducerea anxietății, ceea ce poate ajuta la încetinirea progresiei căderii părului din cauza stresului.

Dacă schimbările în stilul de viață nu sunt suficiente, există tratamente medicale disponibile, cum ar fi corticosteroizii topici sau minoxidilul care pot fi prescrise de un medic, în funcție de gravitatea cazului.

Regenerarea părului, în cazul pacienților cu efluviu telogen poate dura de la câteva luni până la un an, pentru o regenerare completă a firelor de păr pierdute.

Chelie pe fond autoimun

Alopecia areata este un tip de cădere a părului care poate afecta atât bărbații, cât și femeile și se caracterizează în principal prin pete circulare de calviție pe scalp. Deși, în general, afectează doar zone mici ale scalpului, în unele cazuri, poate provoca căderea întregului păr de pe corp.

Căderea părului din cauza alopeciei areata apare, de obicei brusc cu pete pete circulare de chelie la bărbați și femei. Aceste pete circulare de chelie apar pe tot scalpul în câteva săptămâni sau chiar zile de la declanșarea bolii.

Deși cauza sa exactă este încă necunoscută, oamenii de știință cred că genetica, hormonii și nivelul de stres pot juca un rol în dezvoltarea acestui tip de chelie la bărbați.

Nu este contagioasă și nu are efecte cunoscute pe termen lung asupra sănătății, în afară de nemulțumirile de ordin estetic.

Deși nu există un tratament pentru alopecia areata, terapia PRP și anumite subtanțe precum corticosteroizii topici și minoxidilul pot ajuta la reducerea inflamației în zonele afectate și pot face ce noi fire de păr căzute din zonele afectate să crească.

Alopecia areata urmează adesea un tipar ciclic, cu perioade de regenerare completă a părului, urmate de noi episoade de cădere rapidă a părului la intervale neregulate în timp. Totuși, acest tipar este diferit pentru fiecare persoană afectată de această boală.

Afecțiunea vine la pachet, în cazul unor pacienți cu anxietate sau chiar depresie, așa că apelarea la consiliere sunt adesea necesare.

Alopecia universalis – o formă și mai rară a afecțiunii – se manifestă prin căderea întregului păr de pe corp. Boala tinde să se manifeste la pacienți cu boli autoimune, cum ar fi boala celiacă, artrita reumatoidă, tulburările tiroidiene, psoriazisul sau vitiligo.

Chelie la bărbați din cauza strângerii părului

Alopecia de tracțiune este un tip de cădere a părului care afectează atât bărbații, dar și femeile.

Este cauzată de tragerea constantă a părului, ceea ce duce la deteriorarea și subțierea acestuia în timp. Este cel mai frecvent întâlnită la bărbații care au păr lung și îl poartă prea strâns sau împletit.

Acest tip de chelie la bărbați poate apărea și din cauza purtării de pălării sau căști prea fixe, sau a dormitului cu benzi elastice strânse în jurul capului.

Partea bună este că alopecia de tracțiune este reversibilă dacă este depistată la timp. Chiar dacă nu suferi de această afecțiune este important să eviți să traumatizezi firele de păr prin orice fel de tensiune, mai ales pe o perioadă lungă de timp.

În plus, evitarea plăcilor de întins părul sau altor instrumente ce folosesc căldură peste nivel moderat pot ajuta la prevenirea deteriorării ulterioare. Medicamentele topice, cum ar fi minoxidilul, pot fi prescrise de un medic pentru cazurile ușoare, iar terapia cu laser de nivel scăzut s-a dovedit a fi utilă pentru stadiile mai avansate ale alopeciei de tracțiune.

orice tip de chelie la bărbați vine la pachet cu nemulțumire

Concluzie

Este clar că orice tip de chelie la bărbați vine la pachet cu nemulțumire, alteori cu anxietate sau chiar depresie.

Din fericire însă există numeroase opțiuni de tratament disponibile în funcție de cauza problemei.

De la tratamentele topice, cum ar fi minoxidilul, până la proceduri noi și inovatoare, cum ar fi terapia PRP, este posibil orice bărbat poate să se bucure de regenerarea părului.

Însă, ca întotdeauna, este extrem de important ca oricine este preocupat de căderea părului să consulte un medic bine pregătit care să stabilească un diagnostic precis și să ofere un plan de tratament eficient, adaptat special, în funcție de cauzele acelui tip de chelie la bărbați.

Published On: martie 22nd, 2023 / Categories: Căderea părului / Tags: , /