Majoritatea persoanelor se confruntă cu riduri sub ochi, acestea fiind o parte naturală a procesului de a înainta în vârstă.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, pielea își pierde din elastină, colagen și capacitatea de a se regenera. Pielea de sub ochi este deosebit de susceptibilă la procesul de îmbătrânire, deoarece este subțire. Ca urmare, este absolut normal să se dezvolte riduri ochi în timp.

Află cauzele diferitelor tipuri de riduri sub ochi, remedii pe care le poți face la tine acasă și tratamente estetice eficiente pentru corectarea lor din acest articol.

De ce apar riduri la ochi înaintea altor riduri?

Pielea din jurul ochilor este cea mai subțire de pe întreg corpul.

După vârsta de 25 de ani, corpul produce cu aprox. jumătate mai puțin colagen și elastină. Din acest motiv, pielea își pierde din fermitate și devine și mai subțire și apar riduri la ochi. Riduri ce se accentuează la factori de stres, fumat, alimentație și radiații UV.

În plus, spre deosebire de restul pielii corpului, facem riduri la ochi pentru că pielea din jurul ochilor este lipsită de glande care să asigure hidratarea.

În plus, facem riduri la ochi și pentru că în procesul de îmbătrânire, oasele își pierd din volum, vasele de sânge de mici dimensiuni se atrofiază, iar grăsimea care susține obrajii își pierde din volum. Asta înseamnă că pielea din jurul ochilor, care este deja foarte subțire mai pierde în plus suportul și accesul la nutrienții care erau livrați prin intermediul vaselor de sânge.

Tipuri de riduri sub ochi și cauzele acestora

Fiecare tip de riduri sub ochi are diverse cauze. Astfel distingem:

 1. Riduri de expresie (dinamice)

În timp, contracția repetată a mușchilor de sub piele provoacă riduri de expresie. Acestea tind să apară atunci când mușchii sunt folosiți – de exemplu, atunci când zâmbești.
Ridurile de expresie se dezvoltă de obicei între sprâncene și pe frunte. Laba gâștei, care sunt riduri lângă colțurile exterioare ale ochilor, sunt, de asemenea, un exemplu de riduri de expresie extrem de frecvent apărute.

 1. Riduri statice

Afectarea pielii provoacă riduri statice, care rămân vizibile chiar și atunci când mușchii feței sunt în repaus. În timp, ridurile de expresie pot deveni riduri statice pe măsură ce se adâncesc.
Expunerea la soare, fumatul și alimentația deficitară pot contribui la ridurile statice (adânci).

 1. Pliurile ridurilor

Pierderea elasticității pielii ca efect al înaintării în vârstă poate provoca cute ale structurilor faciale. Acestea se dezvoltă de obicei în canelurile dintre nas și gură, dar pot apărea și sub ochi.
Cele mai bune metode de a preveni acele riduri sub ochi

Ridurile sub ochi sunt o parte inevitabilă a îmbătrânirii, dar există măsuri pe care le poți lua pentru a preveni apariția acestora. Printre acestea se numără:

 • folosirea cremelor cu factor de protecție solară (SPF) de minimum 30 în fiecare zi, indiferent de sezon;
 • evitarea bronzării și a solarului;
 • folosirea de creme hidratante zilnic;
 • oprirea fumatului, dacă este cazul;
 • o dietă sănătoasă și echilibrată.

riduri sub ochi dermatologie estetica rejuvenare medlink center craiova

Tratament naturist pentru riduri în jurul ochilor

Dacă ești în căutarea unui tratament naturist pentru riduri în jurul ochilor, trebuie să știi din start că nu te poți aștepta să vezi cum dispar acele riduri sub ochi sau laba gâștei. Nici măcar la o atenuare nu te poți aștepta, ci mai mult la o încetinire a formării unor riduri mai accentuate.

Poți folosi un tratament naturist pentru riduri în jurul ochilor cum ar fi plasarea feliilor de castravete pe ochi sau aplicarea măștilor de față din banane. Acestea sunt populare de mulți ani, dar există puține dovezi științifice care să confirme că aceste metode funcționează.

Cu toate acestea, cercetările sugerează că polifenolii, un compus chimic din alimente precum ceaiul verde și rodiile, pot ajuta la prevenirea ridurilor. În plus, un alt studiu a constatat că utilizarea vitaminei C ar putea reduce aspectul ridurilor.

Produse cosmetice

Sute de produse anti-îmbătrânire pentru ochi sunt la vânzare în farmacii și magazinele de produse de îngrijire, însă eficiența acestora variază în funcție de compoziția lor.

Nu te aștepta la rezultate miraculoase atunci când folosești produse de îngrijire a tenului aplicate topic și urmează aceste principii când vine vorba de alegerea produselor de îngrijire a tenului cu efect anti-îmbătrânire:

 • Folosește creme hidratante pentru a ajuta la minimizarea liniilor fine din jurul ochilor.
 • Caută un produs special conceput special pentru tratarea ridurilor, care poate conține retinol, derivați ai acestuia sau vitamina C.
 • Evită utilizarea prea multor produse anti-îmbătrânire concomitent și, dacă folosești produse pe bază de retinol, folosește neapărată protecție solară cu SPF mare (minimum 50).
 • Alege acele produse care se potrivesc tipului tău de piele.
 • Dacă te confrunți cu ten gras sau sensibil, alege produse hipoalergenice și noncomedogene.

Ingredientele după care să te uiți pe etichetele produselor anti-îmbătrânire și care au fost dovedite științific că au efect:

 • protecție solară SPF cu spectru larg;
 • argilerină;
 • retinol;
 • antioxidanți;
 • alfa hidroxi acizi;
 • vitamina C;
 • ulei de argan.

Dermatologii recomandă să ai așteptări realiste cu privire la produsele de îngrijire a pielii anti-îmbătrânire, deoarece acestea tind să ofere doar rezultate modeste.

Tratament riduri ochi din domeniul cosmetic și medical

Știința și medicina au avansat mult și zeci de ani de cercetări au dus la crearea unor tratamente profesionale care reduc ridurile. Sunt disponibile numeroase tratamente cosmetice și medicale pentru riduri sub ochi. Acestea sunt mult mai eficiente decât toate remediile casnice sau produsele de înfrumusețare aplicate topic la un loc.

Printre tratamentele estetice cu ajutorul cărora în sfârșit poți vedea o reducere vizibilă a acelor riduri ochi se numără:

 1. PRF pentru riduri sub ochi și cearcăne

Terapia PRF este un tratament pentru cearcăne și riduri sub ochi recent apărut și bazat pe o terapie inovatoare în numeroase domenii medicale, terapia PRP.

Este un tratament pe care pe care doar câteva clinici din România îl fac momentan, iar clinica Medlink se numără printre ele.

Terapia PRF presupune folosirea unor substanțe care produc regenerarea pielii într-un ritm spectaculos și care se află în propria ta plasmă. Pentru a face terapia PRF, se face în primă fază o recoltare de sânge obișnuită, apoi sângele este centrifugat și în urma acestui proces este obținută fibrină bogată în trombocite. Aceasta, împreună cu cocktail de colagen, acid hialuronic și vitamine sunt injectate nedureros cu un dispozitiv Dermapen. Ajunse în statul mediu al pielii, aceste substanțe acționează așa cum nicio cremă nu poate acționa vreodată pentru cearcăne și riduri sub ochi.

 1. Reducerea ridurilor de expresie cu Botox

Toxina botulinică este folosită pentru ridurile „laba gâștei” care se formează în colțurile extern ale ochiului încă din 1989. Cu toate acestea, nu s-au făcut suficiente cercetări pentru a stabili dacă Botoxul este o procedură sugură pentru riduri sub ochi. De fapt, folosirea Botoxului este autorizată de FDA pentru ridurile laba gâștei, ridurile frunții și ridurile dintre sprâncene.

Neoficial, Botoxul se folosește pentru riduri sub ochi. Aceasta se injectează în mușchii faciali care, prin contracție, produc acele riduri sub ochi, având efectul de relaxare a mușchilor și blocare a acțiunii de contracție. Efectele durează până la 6 luni de la tratament și în tot acest tip formarea de noi riduri sub ochi este prevenită.

 1. Reducerea ridurilor de expresie prin injectarea cu acid hialuronic

Fillerele cu acid hialuronic sunt folosite, de regulă, în zona de sub ochi pentru a restabili plenitudinea zonelor goale, cum ar fi cele care se dezvoltă în regiunea cearcănelor. Rezultatele sunt imediate, tratamentul având foarte puține efecte adverse posibile. Cele câteva efecte secundare firești dispar în decurs de 24 de ore de la injectare.

Riduri sub ochi cu acid hialuronic

Acidul hialuronic reprezintă 95% din lichidul din interiorul ochiului. Nu e o surpriză că oamenii de știință și-au pus problema folosirii sale pentru a reduce riduri sub ochi.

Când ai riduri sub ochi și pui acid hialuronic injectabil vei avea unul dintre cele mai spectaculoase transformări. Acidul hialuronic vine să umple acele goluri de sub ochi, netezind ridurile și atenuând cearcănele.

Acest tratament e mult mai eficiente decât o operație chirurgicală. Este un tratament neinvaziv, ce poate fi făcut și într-o pauză de prânz, nefiind nevoie de recuperare.

Când tratezi riduri sub ochi cu acid hialuronic trebuie să știi că doar pentru cearcănele adâncite vei vedea un efect uimitor. Pungile sub ochi și cearcănele pigmentare se tratează mai bine cu terapia PRF.

Tratament riduri ochi profunde

Nu doar pentru riduri sub ochi, ci pentru orice riduri adânci, tot injecții cu acid hialuronic sunt tratamentul standard la care apelează milioane de femei și bărbați din întreaga lume.

Acest tratament pentru riduri profunde este adesea șanțurile nazogeniene, orice tipuri de riduri, dar și pentru a da volum pomeților, bărbiei sau pentru a atenua cearcăne.

botox riduri sub ochi acid hialuronic medlink center craiova

Tratamentul cu Botox pentru riduri sub ochi

Botoxul (toxina botulinică tip A) este un tip de tratament estetic injectat direct în piele. Efectul principal este blocarea contracției musculare și relaxarea pielii din jur.

Botoxul este aprobat pentru ridurile tip laba gâștei de FDA, cea mai înaltă autoritate pentru medicamente și proceduri medicale din SUA. Dar este oare Botoxul, în formă injectabilă potrivit pentru riduri sub ochi?

Realitatea este că nu s-au făcut suficiente cercetări pentru a stabili dacă Botoxul este eficace pentru riduri sub ochi. Realitatea este că FDA nu a dat o aprobare pentru injectarea sa pentru riduri sub ochi.

În practică sunt însă medici care fac această procedură în mod uzual, cu succes. Însă necesită o pregătire medicală și implică riscuri dacă nu este efectuată de un medic calificat.

În plus, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, Botoxul este ineficace pentru ridurile fine. Injecțiile cu Botox acționează mai bine asupra ridurilor mai profunde și dinamice.

Cum funcționează Botoxul?

Injecțiile cu Botox se aplică direct sub piele. Ca o procedură anti-îmbătrânire, Botoxul funcționează relaxând mușchii feței. Acești mușchi se contractă atunci când zâmbești, vorbești sau râzi, ceea ce poate duce la riduri și alte modificări ale pielii în timp. Botoxul reduce aceste efecte, făcându-ți pielea netedă.

Cum decurge tratamentul?

Tratamentul cu Botox trebuie efectuat la un medic dermatolog sau estetician ce deține experiență în astfel de proceduri estetice. Esteticianul va aplica mai întâi un anestezic pe locul injectării. Acest lucru ajută la ameliorarea oricărei dureri sau disconfort. Apoi, va fi injectată o cantitate mică de Botox, în punctele cheie de contracție a mușchilor.

Unul din cele mai mari beneficii ale Botoxului este tratarea și prevenirea formării de noi riduri. Fiind un tratament injectabil fără timpi de recuperare, imediat după tratamentul cu Botox poți reveni la activitățile zilnice.

Ce rezultate voi obține?

Potrivit specialiștilor, vei începe să observi efectele injecțiilor cu Botox în decurs de 1-2 săptămâni. Mușchii feței pot începe să se relaxeze după trei zile.

Totuși, aceste efecte nu sunt permanente. Efectul tratamentului cu Botox poate să dureze între patru și șase luni. După acest timp, va trebui să vă revii la medicul dermatolog pentru a menține rezultatele injecțiilor anterioare.

Alegând un specialist pentru efectuarea tratamentului, acesta va putea stabili ce tipuri de riduri ochi ai. Dacă te confrunți cu riduri fine sau profunde, dinamice sau statice. Doar așa va putea alege tratamentul care ți se potrivește. Pentru ridurile de expresie se va folosi Botox, iar ca tratament pentru riduri profunde se poate completa cu acid hialuronic.

Concluzii

Apariția de riduri sub ochi este o parte absolut normală a procesului de îmbătrânire. Din fericire, există pe piață numeroase produse cosmetice, care, aplicate topic reduc aspectul acestora.

Din fericire, există o serie de tratamente estetice mult mai eficace decât orice produse cosmetice. Cel mai inovativ este terapia PRF, iar cele care se practică de peste 25 de ani sunt cele cu acid hiauronic sau Botox. Toate aceste trei tratamente sunt capabile să corecteze pentru perioade lungi de timp acele antipatice riduri de sub ochi.

Alege soluția care ți se potrivește, mergând la un medic dermatolog sau estetician specialist, ce îți va garanta rezultatele dorite.

Published On: octombrie 26th, 2021 / Categories: Riduri și Cearcăne / Tags: , /