Dacă te trezești adesea uitându-te în oglindă, analizându-ți nasul cârn, nu ești singura sau singurul. Acea cocoașă proeminentă a acestui tip de nas este percepută uneori neatrăgătoare după anumite standarde de frumusețe contemporane.

Aproape sigur nemulțumirea ta legată de nas nu are legătură cu felul în care tu îl percepi. Cel mai probabil tachinările celorlalți, copii sau adulți s-au adunat într-un colț al minții tale și tinzi să dai o importanță mai mare acestor păreri decât părerilor celor care consideră nasul cârn ca ceva ce te face să arăți unică și atrăgătoare.

Dacă nu ești însă pregătită să îți admiri nasul, indiferent de formă, ai la îndemână câteva alternative la care Cleopatra nici n-ar fi visat.

De la trucuri de machiaj, la conturarea temporară a nasului cu acid hialuronic până la operația chirurgicală, ai câteva opțiuni care să te ajute să te simți mai bine în pielea ta.

A fost vreodată nasul cârn atrăgător?

Dacă erai fiica lui Iulius Cezar, probabil că nu doar că nu ai fi fost complexată de nasul cârn. Poate chiar ar fi fost un motiv de mândrie.

În perioada romană, nasul cârn era considerat un simbol al puterii și autorității. De-a lungul secolelor, acest profil distinct a fost adesea asociat cu lideri puternici și personalități marcante, precum Iulius Cezar, Napoleon Bonaparte și George Washington.

Poți admira nenumărate opere de artă și obiecte valoroase în muzee, reprezentând persoane cu nas cârn.

Cunoscut și ca nasul roman, nasul acvilin sau cârn a captat atenția și admirația de-a lungul secolelor.

În arta și sculptura clasică, nasul cârn era frecvent reprezentat ca un atribut de frumusețe și noblețe. Sculptorii romani și greci își creau adesea operele de artă reprezentând persoane cu nas cârn, întrucât era considerat un standard de frumusețe. Nasul cârn a continuat să fie un element apreciat în portrete și sculpturi, fiind prezent în operele unor artiști celebri precum Michelangelo, Leonardo da Vinci și Rembrandt.

Originea nasului cârn

Originea nasului cârn

Nasul cârn, cunoscut și ca nas roman, este caracterizat printr-o formă dreaptă, cu o cocoașă proeminentă și un vârf ușor curbat în jos. Deși este adesea asociat cu romanii, acest tip de nas se poate găsi în multe alte culturi și popoare din întreaga lume.

Originile genetice ale nasului acvilin pot fi urmărite până la populațiile mediteraneene și din Orientul Mijlociu, unde clima caldă a favorizat dezvoltarea unor trăsături faciale mai proeminente și un profil mai aerodinamic care să faciliteze respirația și să protejeze împotriva radiațiilor solare.

Trucuri și tratamente pentru nas cârn

Probabil că nu-ți ține de cald istoria și, dacă ai un nas cârn în secolul 21, ceilalți nu îți vor aduce ofrande și nici nu îți vor aduce complemente.

De fapt, după popularitatea operației de nas (rinoplastie), probabil că și tu ai luat în calcul ideea de a apela la ea într-o zi.

Deși este important să îți accepți cu plăcere trăsăturile cu care te-ai născut, știm că este la fel de important să nu judeci fără să cunoști nuanțele. În egală măsură e la fel de important să ai și acces la medici de înaltă clasă care pot face o rinoplastie, operație care este adesea percepută ca o operație estetică, dar care are adesea și o componentă medicală, de rezolvare a unor probleme respiratorii.

Până a ajunge la opțiunea extremă, de operație, fie ajungi să accepți și îndrăgești nasul așa cum ți l-a dat mama natură, fie, în drumul spre acceptare, experimentezi cu câteva trucuri, dacă preocuparea ta este strict estetică:

Machiaj pentru nasul cârn

Machiaj pentru nasul cârn

Machiajul poate fi utilizat pentru a contura și a evidenția trăsăturile faciale, inclusiv pentru a crea iluzia unui nas mai mic sau mai drept.

Secretul în machierea nasului este aplicarea de umbre și luminozitate cu un produs de conturare precum concealer sau fard corector. Cocoașa nasului trebuie umbrită, pentru a o face mai puțin vizibilă, iar zonele coborâte ale nasului trebuie luminate, pentru a echilibra și a iluzia optică de nas drept.

Umbrirea se face cu două nuanțe mai închise de concelear decât culoarea pielii, iar luminarea se face cu una sau două nuanțe mai deschise.

Un alt truc practicat este machiajul unor trăsături care atrag și mai mult atenția, precum ochii și buzele. Ochii machiați electrizant pot distrage complet atenția de la nas. La fel, și buze date cu un ruj roșu intens pot capta atenția în defavoarea nasului.

Inclusiv folosirea de coafuri și cercei sunt trucuri de styling care pun în lumină trăsături și accesorii frumoase care să fie punctul focal de atenție al celorlalți.

Remodelarea cu acid hialuronic

Dacă vrei să scapi de corvoada machiajului specializat în fiecare zi, mai este o opțiune de corectare a nasului acvilin. Și nu presupune operație, ci doar o scurtă injectare cu o cantitate foarte mică de acid hialuronic (video explicativ).

Acidul hialuronic este un gel care se injectează în piele pentru a restabili volumul și a remodela structurile faciale.

Procedura se numește cu rinoplastie nechirurgicală, are o durată de aprox. 15 minute și are efect temporar de aproximativ un an. Este una dintre alegerile celor care nu sunt hotărâți încă să recurgă la o intervenție chirurgicală.

Avantajul este că procedura nu doare, are un cost mult mai mic decât operația și nu presupune o recuperare anevoioasă.

Cei care o aleg pur și simplu merg la un medic estetician și a doua zi își pot relua viața socială și profesională fără să fie nevoie nici măcar de un leucoplast.

Nu este o intervenție care se poate face pe un nas borcănat sau prea mic. Rinoplastia nechirurgicală funcționează cel mai bine la persoanele cu nas cârn, la cele cu o punte nazală îngustă sau cu vârful nasului insuficient definit.

Operația

Rinoplastia, cunoscută și sub denumirea de „operație estetică de remodelare a nasului”, este soluția definitivă pentru cei care au probleme de respirație sau o formă a nasului cu care nu se pot împăca.

Poate uimitor, poate nu, operația de corectare a nasului este a patra cea mai căutată operație estetică. Deși operația nu este tocmai o operație simplă, recuperarea fiind destul de îndelungată.

După o rinoplastie, reluarea activităților zilnice se poate face după aprox. 2 săptămâni de la intervenție, fiind nevoie de un concediu medical, o îngrijire atentă acasă și diverse interdicții. Printre acestea se numără interdicția de a purta ochelari de soare sau de vedere timp de 3 luni și cea efort fizic intens, cel puțin 2 luni. La acestea, medicii recomandă renunțarea la fumat, pentru o vindecare cât mai ușoară.

Însă, cum spuneam, rinoplastia nu este întotdeauna doar o procedură estetică, ci poate fi și o intervenție funcțională destinată să îmbunătățească sau să remedieze probleme precum dificultăți de respirație, congestie nazală, infecții recurente ale sinusurilor, dureri de cap sau sforăit.

Operația poate fi de corectarea deviației de sept, remodelarea valvei nazale, repararea fracturilor nazale sau tratarea polipilor nazali, care sunt formațiuni nedureroase, benigne care pot bloca căile respiratorii.