Nu ești singura care se luptă cu acele coșuri pe fund care îți strică zenul. Știm, e genul de problemă despre care nu vorbim prea des, dar te asigurăm că multe femei și bărbați trec prin asta. Fie că îți cauzează mâncărimi sau pur și simplu te fac să te simți mai puțin atractivă, nu ești singura care se confruntă cu asta și nu ești singura care caută un tratament pentru coșuri pe fese.

Dacă deja a trecut mai mult timp de când te confrunți cu aceste coșuri pe fund și pur și simplu par să defileze acolo și nu dispar, nu ezita să-ți faci o programare la un dermatolog. Acele așa zise coșuri pe fese pot fi uneori foliculită pe fund, acnee sau o altă afecțiune.

Știm că poate fi oarecum jenant să intri în cabinetul medicului dermatolog și să vorbești despre asta și apoi să te examineze, însă amintește-ți că medicii consultă anual sute de pacienți și văd situații mult mai delicate decât aceasta, fără să le judece.

De cele mai multe ori nu sunt coșuri pe fund, ci foliculită

Deși au un aspect de coșuri pe fund, adesea, pacienții care ajung în cabinetul dermatologului descoperă că este, de cele mai multe ori fie foliculită, fie acnee, fie ambele. Sunt asemănătoare ca aspect și sunt adesea confundate de nespecialiști.

Aceste imperfecțiuni seamănă cu coșurile și pot varia de la mici puncte roșii, până la chisturi mari și dureroase care lasă cicatrici persistente închise la culoare.

Distincția dintre acnee pe fese și foliculită poate fi o provocare și nu este neobișnuit ca persoanele să se confrunte cu ambele afecțiuni simultan.

Din fericire, un diagnostic exact nu este crucial, deoarece ambele probleme pot fi abordate eficient folosind aceleași produse și sfaturi de autoîngrijire.

Înainte de a descoperi cum tratează medicii foliculita pe fund și acneea pe fese, primul pas este să afli ce ai făcut greșit încât acele neatrăgătoare puncte roșii să apară. Doar renunțând la obiceiurile greșite poți preveni agravarea și apariția altora noi pe viitor.

De ce apar coșuri pe fese?

Conform dermatologilor din clinica Medlink, dar și de peste tot în lume, tot mai mulți pacienți suferă de coșuri pe fund pentru că tot mai mulți oameni poartă haine strâmte.

Foliculita pe fund apare în special la cei care poartă pantaloni strâmți mai multe ore pe zi sau pantaloni strâmți de sport și nu fac duș imediat după încheierea antrenamentului.

Epilarea cu ceară sau îndepărtarea părului cu lama de ras, penseta sau aparate electrice de epilare sunt de asemenea printre cauzele uzuale ale apariției foliculitei. Acestora li se pot adăuga contactul cu apa din jacuzzi sau căzi de hidromasaj întreținute necorespunzător.

Cum să previi apariția acestor coșuri pe fund

Cea mai eficientă metodă de a evita coșurile pe fund (adică foliculita) e să te asiguri că pielea ta poate respira. Alege haine lejere, din materiale naturale, care nu te fac să transpiri excesiv.

Când faci sport și ai pantaloni strâmți, schimbă-i și fă un duș pentru a-ți menține pielea curată și sănătoasă.

Evită să folosești creme, geluri de duș sau săpunuri ce conțin ingrediente care ar putea irita pielea și evită folosirea balsamului de rufe la spălarea hainelor. Unele dintre ele conțin parfumuri sau alte ingrediente iritante.

O dată, maximum de două ori pe săptămână exfoliază pielea delicat, pentru a reduce riscul de foliculită pe fund. Exfolierea va îndepărta celulele moarte și va stimula circulația sângelui.

Nu în cele din urmă, folosește un prosop curat după fiecare duș pentru a preveni ștergerea cu un prosop contaminat anterior.

Tratament pentru coșuri pe fese și picioare (foliculită)

Tratament pentru coșuri pe fese și picioare (foliculită)

Soluții de curățare

La un consult medical, dermatologul poate recomanda mai multe tipuri de substanțe active eficiente, dintre care unul foarte eficient este peroxidul de benzoil, acidul salicilic, acidul glicolic etc.

Acestea pot fi găsite în multe produse fără prescripție medicală concepute pentru acneea facială, cum ar fi gelul de curățare a feței Cerave pentru acnee, dar poate ajuta, de asemenea, la tratarea unor afecțiuni precum foliculita, datorită formulei sale antimicrobiene.

Dacă folosești produse cu peroxid de benzoil, cel mai bine este să lăsați produsul să acționeze timp de treizeci de secunde, apoi să te speli folosind un prosop alb. Motivul pentru care să alegi un prosop alb este că peroxidul de benzoil poate decolora țesăturile.

Cremă pentru coșurile de pe fese (foliculită)

Dacă medicul consideră că peroxidul de benzoil nu poate avea eficacitate într-un stadiu mai avansat de infecție al foliculitei, poate prescrie un antibiotic cremă pentru coșurile de pe fese.

Însă nu considera că este o simplă cremă pentru coşurile de pe fese. Crema trebuie NEAPĂRAT prescrisă de un medic și nu luată la recomandarea unei prietene sau unui internaut.

Atunci când există infecția este mai profundă sau este o erupție care nu poate trece cu un antibiotic cremă pentru coşurile de pe fese, medicul poate prescrie antibiotice orale, care sunt de obicei prescrise pentru o săptămână sau mai mult, pentru a elimina o infecție activă.

Ce riști dacă lași foliculita pe fese netratată

Atunci când foliculita nu este tratată, se pot forma niște furuncule sub piele, adică o acumulare de puroi, cunoscută sub denumirea de carbuncul. Pot fi confundate cu niște coșuri dureroase pe fese, doar că lăsate netratate se agravează cu infecții sub piele mai profunde.

Acneea de la fund este deja o neplăcere, însă poate fi cu mai frustrant atunci când în urma acelor coșuri pe fese rămân niște pete de culoare închisă care uneori pot trece de la sine, deși poate părea o eternitate până dispar.

Remedii pentru coșurile de pe fese

Tratamentele prescrise de medic pot fi completate uneori de remedii naturiste.

În vreme ce aceste remedii la domiciliu ajută ca tratament pentru coșuri pe fese, un tratament medical adesea reduce mai rapid foliculita și acneea de pe fese.

Iată câteva remedii pentru coșurile de pe fese:

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antimicrobiene naturale care îl fac eficient împotriva erupțiilor de acnee.

Pasta de turmeric poate ajuta la lupta împotriva bacteriilor care duc la formarea acneei corporale.

O baie cu oțet de mere conține acid acetic care poate combate bacteriile care cauzează foliculita.

Alegerea unei loțiuni de corp fără parfum, ușoară, spre deosebire de una cu parfum sau o cremă groasă.

Aplicarea unor comprese cu apă și sare. Pentru acesta e nevoie de o linguriță de sare și două căni de apă. Soluția obținută prin dizolvarea sării și aplicată pe un prosop curat, apoi tamponată zona cu coșuri pe fund poate ajuta la reducerea acneei.

Cum faci distincția între acnee și foliculită

Cum faci distincția între acnee și foliculită

Acnee pe fese

Acneea de pe fese nu seamănă cu adevărata acnee care apare pe față, pe piept sau pe spate.

Dacă ai coșuri pe fund asta este rezultatul înfundării porilor cu un amestec de celule moarte ale pielii și sebum, uleiul natural produs de organism pentru protejarea pielii.

Pe măsură ce se acumulează mai multe celule moarte și sebum pe piele, șansele sunt din ce în ce mai mari să se dezvolte coșuri pe fund.

Doar că, atunci când porii se infectează cu bacterii, apar acele excrescențe roșii care te deranjează la atingere și vedere, care pot evolua în chisturi dureroase, care lasă cicatrici de durată.

Frecarea pielii de pe fese de materiale nerespirante agravează acele coșuri pe fund. La fel și transpirația dintre lenjeria intimă și piele.

Foliculita

Deși asemănătoare cu acneea, foliculita este o afecțiune a foliculilor de păr și nu a porilor și poate apărea pe față, picioare, fund sau scalp.

Aceasta apare atunci când foliculii de păr sunt infectați cu bacterii sau ciuperci, în special cei care sunt blocați cu sebum și celule moarte.

Foliculita are aspect de coșuri sau pete mici pe piele, concentrate în jurul rădăcinilor firelor de păr. Uneori, aceste pete pot fi roșiatice, semn că ai o infecție la nivelul firelor de păr.

Simptomele foliculitei pot varia mult. E posibil ca unele persoane să nu simtă nimic, iar alte persoane să aibă mâncărimi sau chiar dureri când ating zona afectată.

Frecarea constantă și transpirația contribuie la inflamarea acneei de pe fese și poate agrava foliculita.

Published On: aprilie 19th, 2023 / Categories: Dermatologie / Tags: , , , /