Nenumărați bărbați și femei suferă de foliculită și nici măcar nu-și dau seama. Fie că apare pe față, picioare, fund sau scalp, foliculita este o afecțiune foarte răspândită și poate fi confundată cu acneea.

Din fericire, este tratabilă. Uneori doar cu simple remedii naturiste când vorba de forme ușoare. Sau cu tratamente cu substanțe medicamentoase, când este vorba de forme moderate sau severe.

Dacă ești curioasă cum poți face foliculită, cum o poți trata și cum o poți preveni, hai să începem.

Ce este foliculita?

Pe scurt, este o infecție comună ce apare la nivelul anumitor fire de păr de pe suprafața pielii, mai puțin pe palme și tălpi. Desigur, acolo nici nu poate apărea pentru că pe tălpi și palme nu există fire de păr.

Cum probabil ai intuit, numele bolii vine de la foliculii de păr, aceștia fiind „săculeții” de la baza firelor de păr pe care nu îi poți vedea pentru că se găsesc sub piele.

Cum arată foliculita

Cum arată foliculita

De obicei, arată ca niște coșuri sau mici pete pe piele, localizate doar în jurul firelor de păr. Aceste pete pot avea uneori un aspect roșiatic, semn că la nivelul firelor de păr este o infecție.

Simptomele foliculitei pot varia. S-ar putea să nu simți nimic. Alteori, poți simți mâncărimi și chiar dureri la atingere.

De ce apare foliculita

Te poți alege cu foliculită când foliculii de păr dintr-o anumită zonă a corpului este supusă unui „stres”. Prin „stres” ne referim la epilarea cu ceară sau îndepărtarea părului cu lama de ras. La purtarea măștii de protecție pentru mai multe ore sau purtarea unei îmbrăcăminți strâmte și care nu lasă pielea să respire.

Odată ce firele de păr sunt „stresate”, microbilor le este mult mai ușor să pătrundă în foliculii de păr și să provoace o infecție. O sursă comună de infecție este stafilococul auriu, care se găsește pe pielea noastră. Dar și alte bacterii și fungi de pe pielea noastră pot provoca, de asemenea, infecții.

Cu alte cuvinte, foliculita poate apărea atât în urma unei acțiuni mecanice (precum epilarea sau rasul), cât și în urma unei infecții bacteriene sau fungice.

Poți dezvolta foliculita în multe feluri, însă cele mai des întâlnite sunt pentru că:

  • atingi sau freci des pielea;
  • porți mască facială pe o perioadă mai mare de timp;
  • porți haine sau echipamente strâmte;
  • te epilezi cu ceară, aparat mecanic de epilare sau îndepărtezi părul cu lama de ras sau penseta;
  • folosești un jacuzzi sau o cadă cu hidromasaj întreținută necorespunzător;
  • aplici anumite substanțe medicamentoase pe piele, cum ar fi gudronul de cărbune;
  • iei în greutate.

În ce situații ar trebui să mergi la un consult dermatologic

Este recomandat să te programezi la un consult dermatologic dacă, în decurs de o săptămână foliculita nu dispare de la sine. Un consult dermatologic anual este oricum recomandat. Iar, dacă ai foliculită, poate fi un motiv suficient de bun să te programezi.

Foliculii de păr infectați pot fi ușor confundați cu acneea. Iar un dermatolog va ști să facă diferența și să îți prescrie un tratament potrivit.

Tratamente pentru foliculită

Tratamente pentru foliculită

Foliculita dispare de la sine dacă ai un sistem imunitar bun și dacă nu repeți acele lucruri care au făcut-o să apară.

Este indicat să nu acoperi pielea afectată de foliculită, ci să o menții în contact cu aerul. Dacă ai foliculită, nu e o idee bună să împărți cu alte persoane prosoapele, îmbrăcămintea sau aparatele de ras.

Forma ușoară

Majoritatea persoanelor suferă de o formă ușoară de foliculită ce nu necesită tratament. Adesea, foliculita dispare de la sine în decurs de 7-10 zile.

Poți face o baie cu sare (aproximativ 2 kg de sare la o cadă cu apă) sau poți aplica comprese umezite în apă cu sare. Este nevoie de 1 linguriță de sare la 2 căni cu apă. Alte tratamente naturiste sunt loțiunile cu aloe vera sau cu bicarbonat de sodiu.

Poate fi însă util să folosești o cremă hidratantă antibacteriană precum Fucidin cremă și Baneocin pudră. Sau crema Dermol® sau Emulsiderm®. Astfel de creme vindecă foliculita mai repede, evitând în același timp și o potențială agravare.

Forme mai grave

Dacă foliculita este severă sau răspândită pe o suprafață mare de corp, dermatologul poate prescrie antibiotice.

Foliculita recurentă apare atunci când infecția continuă să revină după încheierea tratamentului. Când se întâmplă asta, este recomandat să mergi la un consult dermatologic. Cel mai probabil, medicul va preleva o probă de pe pielea afectată de foliculită pentru a descoperi dacă motivul recurenței foliculitei este prezența pe piele a stafilococului auriu. Dacă proba confirmă prezența acestuia, este recomandat să iei o probă suplimentară din nas, pentru a vedea dacă ești purtătoare a acestei bacterii.

Stafilococul auriu este de cele mai multe ori cauza unei foliculite cronice. Medicii prescriu de obicei un tratament cu antibiotice orale, o cremă nazală cu antibiotic și un gel de duș antiseptic cu clorhexidină, pentru a stafilococul poate fi prezent și pe suprafața corpului, nu doar în zonele afectate de foliculită.

În plus, este recomandat să distrugi stafilococul auriu și de pe haine, lenjerii de pat și prosoape, la un ciclu de spălare la temperaturi înalte. Astfel, vei evita reinfecția și nici nu vei transmite infecția altora. Nu în cele din urmă, va trebui să iei probe biologice repetate pentru a fi sigură că ai scăpat de stafilococul auriu. Trei probe pe o perioadă de trei săptămâni vor fi suficiente pentru a-ți confirma că infecția cu stafilococ a fost eradicată.

Cum poți preveni foliculita

Poartă haine lejere când este cald afară. Îmbrăcămintea strâmtă are tendința de a se freca de piele. Când este cald și umed, frecarea constantă de piele poate afecta foliculii de păr, provocând foliculită. Dacă porți îmbrăcăminte strânsă pe corp în timpul antrenamentului, fă un duș și schimbă hainele imediat după antrenament.

Folosește căzi cu hidromasaj doar dacă sunt bine întreținute. Dacă nu ești sigură legată de întreținerea corectă a unui jacuzzi, e mai indicat să nu îl folosești.

Spală-ți costumul de baie după fiecare utilizare și lasă-l la uscat. Dacă speli costumul după fiecare utilizare și îl lași la uscat înainte de a-l purta din nou eviți să te expui bacteriilor care pot cauza foliculită.

Unele unguente ce conțin substanțe medicamentoase precum gudronul de cărbune pot crește riscul de a dezvolta foliculită. Poți reduce acest risc dacă aplici medicamentul în sensul creșterii firelor de păr.

Folosirea lamei de ras este o cauză frecventă a foliculitei. Dar în egală măsură și epilarea cu ceară sau epilatorul. Pentru a evita infectarea, iată ce recomandă Academia Americană de Dermatologie.

Published On: august 15th, 2022 / Categories: Dermatologie /