Deși căderea părului poate părea o problemă care îi preocupă mai ales pe bărbați, doctorii dermatologi sunt surprinși de o creștere fără precedent a numărului de cazuri de căderea excesivă a părului la femei. Există sute de tratamente diferite pentru căderea părului, unele mai eficiente, altele mai puțin. Însă doar câteva dintre acestea au la bază dovezi științifice. Unul dintre acestea este terapia vampir pentru păr.

Cunoscută și ca terapia PRP cu plasmă bogată în trombocite (Platelet-Rich Plasma), această terapie este una dintre soluțiile inovatoare rare în medicina modernă, fiind folosită nu doar pentru căderea părului, ci și pentru probleme de piele și multe alte afecțiuni medicale din domeniul ortopedic, stomatologic, ginecologic, urologic etc.

Înainte să descoperi ce păreri sunt despre tratament PRP pentru păr, hai să trecem în revistă în ce constă și când să iei în calcul un eventual tratament prp pentru scalp.

Ce este terapia vampir pentru păr?

Terapia vampir pentru păr este o simplă intervenție non-invazivă și nechirurgicală care are la bază principiul de vindecare cu ajutorul plasmei tale proprii. În practică, sângele tău este recoltat din braț, ca la analize și apoi centrifugat timp de 10 minute. În urma centrifugării, este obținută plasma bogată în trombocite, care este apoi injectată în scalp, nu înainte de aplicarea unei creme anestezice care face procedura minim dureroasă. Odată ajunsă în epiderma scalpului, plasma bogată în trombocite declanșează un proces de vindecare accelerată, regenerând foliculii de păr.

Explicația pentru care această terapie a avut și are rezultate incontestabile dovedite de studii și cercetări este pentru că plasma bogată în trombocite (PRP) conține de 2 până la de 10 ori concentrația inițială a trombocite găsite în plasma umană normală. Această concentrație suprafiziologică de factori de creștere accelerează regenerarea țesuturilor și implicit vindecarea lor. Nefiind o procedură ce presupune injectarea de substanțe care ar putea fi respinse de corpul uman, este extrem de bine tolerată și cu efecte secundare minime.

Control scalp înainte de terapia vampir

Din ce cauze cade părul excesiv?

Orice persoană sănătoasă pierde între 50 și 100 de fire de păr pe zi și este firesc să fie așa, ca parte a regenerării părului. Însă când numărul firelor de păr căzute zilnic trece de 150, atunci organismul îți transmite că se petrece ceva în interiorul său.

Căderea părului poate avea o sumedie de cauze, începând de la cele genetice, la cele legate de stres, dezechilibre hormonale, probleme cu tiroida, scăderi bruște în greutate și multe altele. Poate cea mai surprinzătoare cauză și cea mai puțin cunoscută este folosirea pilulelor contraceptive. Componentele cu progesteron (noretisteron și norgestrel), prezente în unele contraceptive orale sunt motivul pentru care căderea părului a devenit atât de răspândită în rândul femeilor. De fapt, unele contraceptive declanșează o boală genetică latentă la multe femei și care se numește alopecia androgenetică.

Când știi că terapia vampir pentru păr este soluția pentru tine?

Este firesc ca atunci când îți cade părul în exces să faci o vizită dermatologului. Acesta va fi cel mai în măsură să descopere cauza și să prescrie o serie de tratamente care pot varia de la suplimente alimentare, medicamente specializate sau produse de aplicat pe scalp. Abia când rezultatele acestor tratamente clasice se lasă așteptate, aceștia îți pot prescrie terapia vampir pentru păr.

Când medicii descoperă că motivul căderii părului este natură genetică, recomandă această terapie încă de la început. Mai exact, terapia este cel mai adesea recomandată pentru alopecia androgenetică, o afecțiune comună care afectează 80% dintre bărbați și 50% dintre femei de-a lungul vieții. Aceasta se mai numește și chelie masculină, deși aceasta apare și la femei, doar că după un tipar diferit. La bărbați, căderea părului este de obicei la tâmple și în creștet, iar la femei, rărirea părului este pe toată suprafața capului. Tratamentele clasice nu dau rezultate în cazul acestei afecțiuni, iar terapia PRP pentru scalp este una dintre puținele care are dovezi clinice că funcționează.

Nu doar cauzele genetice ale căderii părului determină doctorii să recomande terapia PRP. Femeile care au folosit extensii de păr și suferă de rărirea și subțierea părului apelează fără rezerve la această terapie. Printre vedetele din lumea showbiz, terapia are numeroase cliente, având în vedere că are rezultate ce nu pot fi comparate cu tratamentele convenționale. Fostul model glamour și star al mai multor emisiuni TV din Marea Britanie, Katie Price este, de exemplu una dintre vedetele care au făcut publică intervenția și care și-a recăpătat părul bogat după folosirea excesivă a extensiilor de păr.

Păreri tratament PRP pentru păr de la pacienți obișnuiți

Ce poate fi mai de folos înainte să citești câteva păreri despre tratament PRP pentru păr? Să știi părerea a 270 de persoane care au încercat PRP pentru scalp și au făcut o recenzie.

Sinteza a 270 de păreri despre tratamentul PRP pentru păr este următorul: 91% consideră că merită din plin, 4,5% sunt nesiguri, iar 3,5 % au spus că pentru ei nu a funcționat.

Iată câteva păreri despre tratamentul PRP pentru păr găsite în grupuri Facebook:

După aproximativ un an de la primul meu tratament și un total de 4 tratamente, combinat cu Minoxidil și microneedling. Încă mai am o mică zonă din vârful capului unde părul este mai rar, dar per total sunt foarte mulțumită.

Transplantul de păr e mai complicat și mai costisitor. Când am făcut PRP pentru scalp, nu am avut efecte secundare în afară de roșeața scalpului. Eu sunt foarte mulțumită de rezultate.

Eu nu am fost diagnosticată cu alopecia, termenul medical pentru chelie, însă, după ani mulți de extensii, părul mi s-a subțiat și rărit. Coafeza mea a observat imediat că firele de păr mi s-au îngroșat și părul este mai des. La mine, rezultatele au fost uimitoare.

Am făcut 3 sedințe de PRP pentru scalp și o injecție cu steroizi. Sunt foarte mulțumită că rezultatele au fost așa rapide și nu a fost nevoie de mai multe ședințe.

Ce dovezi sunt că terapia vampir pentru păr funcționează?

Există numeroase studii clinice despre terapia PRP pentru păr. Iată o scurtă trecere în revistă a unor studii și cercetări cu rezultate promițătoare legate de terapia vampir pentru păr:

  • Un metastudiu care a evaluat rezultatele din 636 de studii în care au participat 776 de femei care sufereau de alopecia androgenetica și care au beneficiat de terapia vampir pentru păr a dovedit fără echivoc eficacitatea tratamentului în regenerarea părului.
  • Un studiu din 2014, efectuat pe 11 persoane cu alopecie androgenă a constatat că injectarea a 2 până la 3 centimetri cubi de PRP în scalp la fiecare 2 săptămâni timp de 3 luni ar putea crește numărul mediu de foliculi de la 71 la 93 de unități. Acest studiu este prea mic pentru a fi concludent, dar arată că PRP poate ajuta la creșterea numărului de foliculi de păr care pot susține în mod activ părul sănătos.
  • Un studiu din 2015, efectuat pe 10 persoane care au făcut terapia vampir pentru păr la fiecare 2 – 3 săptămâni timp de 3 luni a arătat creșterea densității și grosimii firelor de păr, precum și a rezistenței rădăcinilor părului.
  • Un studiu din 2019 a comparat două grupuri de persoane care utilizează diferite tratamente pentru păr timp de 6 luni. Unui grup de 20 de persoane i-a fost administrat medicamentul minoxidil (Rogaine), iar celuilalt grup 20 de injecții cu PRP. Rezultatele au arătat că terapia PRP pentru păr a avut rezultate mult mai bune în regenerarea părului decât Rogaine.

PRP

Care sunt avantajele terapiei vampir pentru păr?

Deși este un tratament pe care femeile ezită să îl facă, având în vedere că sunt folosite ace, este un tratament eficace care a fost aplicat pe sute de mii de pacienți pentru care tratamentele convenționale nu au funcționat.

Comparativ cu tratamentul de transplant de păr, este o procedură ce nu implică durere, este mai puțin costisitor și are rezultate pe termen lung. Efectele secundare, complicațiile și riscul sunt rar observate, și poate fi folosit, în siguranță, în asociere cu alte tratamente.

Când terapia vampir pentru păr este contraindicată?

Terapia PRP este contraindicată pentru pacientele care suferă de boli de sânge, cancer sau infecții. Fiind însă o terapie care se bazează pe ideea că organismul are capacitatea de a se vindeca singur cu propria plasmă, e important ca pacientele să nu aibă probleme grave de sănătate, dar nici să aibă un istoric de consum excesiv de tutun, alcool sau droguri.

Considerații finale

Există multe cauze potențiale ale căderii părului la femei, inclusiv afecțiuni medicale, medicamente și stres fizic sau emoțional. Dacă ești preocupată de căderea excesivă a părului, este important să consulți un medic primar sau un dermatolog pentru a afla cauza și tratamentul adecvat.

Căderea părului poate avea cauze foarte diverse, iar un tratament PRP pentru scalp poate să nu fie suficient per se și să fie nevoie în completare de medicamente sau injecții cu steroizi.

Întotdeauna alege să consulți un doctor dermatolog cu experiență. 91% dintre pacienți au foarte bune păreri despre tratament PRP pentru păr, însă doar un medic poate stabili dacă acesta este și tratamentul ideal pentru tine.

Published On: februarie 7th, 2022 / Categories: Căderea părului / Tags: , /