O unghie încarnată este o afecțiune comună, denumită medical onicocriptoză.

O poți recunoaște prin colțurile laterale ale unghiei care pătrund în piele și provocă roșeață, umflături, infecții, durere sau chiar deteriorarea țesutului din jurul marginii unghiei, cunoscută medical ca repliu unghial lateral.

Poți ajunge să ai o unghie încarnată cel mai adesea din cauza tăierii necorespunzătoare a unghiilor, dar și a purtării unor pantofi incomozi care nu oferă suficient spațiu pentru ca degetele de la picioare să stea lejer.

Alte cauze pentru încarnarea unghiei poate fi creșterea neregulată a unghiei, predispoziția genetică, traumatism în urma lovirii degetului respectiv sau a infecțiilor fungice.

Majoritatea unghiilor încarnate sunt dureroase și pot face ca zona din jurul degetului să devină roșie, umflată și sensibilă. Cu toate acestea, în stadiu incipient o unghie încarnată poate să nu fie dureroasă. Totuși, dacă este lăsată netratată, se poate infecta și fi nevoie de un tratament al unui medic dermatolog specialist.

Stadii și tratamente pentru o unghie încarnată

Stadii și tratamente pentru o unghie încarnată

Un tratament pentru infecție la o unghie încarnată la picior depinde de stadiul infecției.

Stadiul 1 – incipient

Dacă ai o unghie încarnată în stadiul 1, vârful degetului arată inflamat și poți remarca că zona respectivă este roșie și ușor umflată (are edem). La atingere, poți simți durere. În acest prim stadiu, unghia nu are puroi.

Cei care au o unghie încarnată în stadiul 1, de obicei se pot trata acasă. Iată câteva sfaturi utile recomandate de doctori:

Înmoaie piciorul în apă caldă timp de 15-20 de minute, de câteva ori pe zi. Căldura va ajuta la reducerea durerii și inflamației.

Spălarea temeinică cu apă caldă și săpun dimineața și seara și aplicarea unui tifon curat între unghie și piele ajută la vindecarea mai rapidă.

Stadiul 2 – mediu (cu panarițiu)

În acest stadiu unghia are o infecție cunoscută ca panarițiu sau paronichia. Este stadiul în care majoritatea celor care au unghie încarnată se îngrijorează și merg la doctor.

Degetul afectat este este vizibil mai roșu, umflat și mult mai dureros la atingere. Este stadiul în care se vede un sac de puroi care are în general culoarea albă sau gălbuie.

Cei care au o unghie încarnată în stadiul 2 pot avea nevoie să aplice un unguent cu antibiotic prescris de doctor, uneori fiind necesară chiar administrarea unui antibiotic capsule, luate pe cale orală.

Este foarte important un tratament la această infecție de unghie încarnată la picior, pentru că netratată la timp, cuticula a unghiei devine inflamată și panarițiul se poate croniciza, iar bacteriile se înmulțesc și infectează mult mai amplu degetul.

Stadiul 3 – sever

În stadiul 3, degetul are o infecție avansată și doare chiar dacă nu este atins.

Față de stadiul 2, pe una sau ambele margini ale unghiei apare un țesut roșu cu aspect sângeriu, cunoscut ca granulom piogenic sau botriomicom.

Intervenția chirurgicală este, de cele mai multe ori necesară în acest stadiu 3, sever de unghie încarnată.

Neglijată, infecția se poate extinde în profunzime, la tendoane sau chiar la falangele degetului afectat. Această afecțiune gravă, numită osteită este una dintre complicațiile foarte grave, de nedorit, care poate conduce chiar la amputarea degetului.

Operație unghie încarnată

O operație de unghie încarnată poate fi necesară în cazul în care unghia de la picior s-a infectat sau dacă unghia încarnată nu se vindecă pe o perioadă mai mare de timp și reapare constant.

În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate implica îndepărtarea unei părți sau a întregii unghii afectate sau modificarea formei sau dimensiunii acesteia.

În plus, un medic poate îndepărta orice țesut în exces care a crescut în jurul degetului de la picior.

O operație pentru unghie încarnată poate fi necesară dacă pacientul acuză o durere intensă și inflamație în zona afectată, puroi, dificultate în mișcarea degetului sau a piciorului sau infecție mare a unghiei.

În funcție de gravitatea situației, chirurgul poate interveni minim invaziv, poate exciza parțial sau total unghia, în acest ultim caz fiind o intervenție chirurgicală complexă și de nedorit, pentru că și recuperarea este mult mai anevoioasă.

Recuperare după o operație de unghie încarnată

Recuperare după o operație de unghie încarnată

După o operație de unghie încarnată, medicul recomandă de obicei purtarea unui pansament care acoperă degetul.

În general, este nevoie de două până la patru săptămâni pentru ca degetul de la picior să se vindece complet după operație. În primele 2-3 zile de la operație, repausul la pat este o parte importantă în protocolul de recuperare.

În a doua zi după operație trebuie îndepărtat pansamentul și aplicată o soluție antiseptică; de obicei recomandarea medicilor este betadină soluție sau clorhexin B.

În prima săptămână după operație pacientul trebuie să păstreze zona curată și uscată și să schimbe pansamentele (comprese sterile), conform indicațiilor medicului.

Medicul poate prescrie, de asemenea, creme cu antibiotic în cazul în care există o infecție prezentă. În plus, ridicarea piciorului afectat în timp ce pacientul stă așezat sau culcat ajută la reducerea edemului (umflării) și a disconfortului.

Pentru o vindecare mai rapidă, medicii recomandă aplicarea unei pungi de gheață sau a unei comprese reci timp de 10-15 minute, de câteva ori pe zi.

Hidratarea și odihna joacă un rol important, prin urmare, consumul suficient de apă și odihna ajută la o recuperare mai ușoară. Fumatul, după cum te poți aștepta, încetinește procesul de vindecare, iar pacienții sunt sfătuiți să renunțe pe toată perioada de recuperare.

Piciorul trebuie păstrat curat și uscat, evitând un mediu umed. Se pot face dușuri scurte, dar este complet contraindicată piscina sau baia în cadă în primele două săptămâni.

În plus, masarea ușoară a labei piciorului ajută circulația sângelui și va reduce edemul (umflarea).

Sfatul medicilor dacă ai unghie încarnată

Sfatul medicilor dacă ai unghie încarnată

Unghiile încarnate trebuie întotdeauna tratate rapid pentru a preveni apariția unor complicații grave din cauza infecției sau a deteriorării țesuturilor din jur.

Dacă observi orice semne sau simptome asociate cu o unghie încarnată, cum ar fi durere, roșeață, edem (umflare) sau infecție, atunci alege să te programezi cât mai repede la un dermatolog, pentru a avea la un tratament tratament pentru infecție la acea unghie încarnată la picior înainte să ajungă în stadiul 3, cel mai sever.

Cum poți evita formarea de unghii încarnate

Pentru a preveni unghiile încarnate, taie unghiile corect, în linie dreaptă, fără margini rotunjite sau o tăiere prea scurtă.

În al doilea rând, alege să porți doar încălțăminte comodă și evită pantofii strâmți.

De asemenea, încearcă să-ți păstrezi picioarele curate și uscate, deoarece umezeala este mediul propice pentru dezvoltarea infecțiilor.

Este, de asemenea, o idee bună să eviți activitățile cu un risc ridicat de traume, cum ar fi alergatul sau practicarea sporturilor fără o protecție adecvată pentru degetele de la picioare.

Published On: martie 22nd, 2023 / Categories: Dermatologie / Tags: , , /