Verucile apar pe suprafața pielii ca niște mici excrescențe și sunt contagioase. Deși ajung să dispară de la sine în general, când se înmulțesc, devin inestetice și pot crea și alte probleme.

În cazul unor veruci filiforme, lucrurile sunt mai sensibile din cauza localizării acestora. Iată câteva variante de tratament pentru veruci filiforme.

Apariția de veruci filiforme este cauzată, asemenea altor tipuri, de contactul cu virusul papiloma uman (HPV). Pentru că virusul HPV se răspândește prin contactul direct cu pielea sau prin autoinoculare, verucile reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice.

Alte tipuri de veruci sunt: comune (apar pe față, trunchi și membre; au formă rotundă și neregulată), plantare (în zona tălpilor), plane (pe față, mâini, coapse; sunt turtite și de dimensiuni mici), periunghiale (în jurul unghiilor de la membrele superioare și inferioare) și genitale (în zona organelor genitale indiferent de sex și în interiorul vaginului si al colului uterin la femei).

Cum arată verucile filiforme

Verucile filiforme sunt localizate în general la nivelul feței și pe gât. Apar sub forma unor excrescențe lunguiețe, care atârnă, de culoarea pielii sau maronii, în jurul nasului, gurii, ochilor, sub bărbie sau pe gât. Fiind contagioase, se pot transmite rapid și în alte zone ale corpului.

Dacă nu ai căutat deja „veruci filiforme poze”, ca să vezi cum arată acestea, uite două exemple.

Veruci filiforme poze:

Factori de risc veruci filiforme

Până la un tratament pentru veruci filiforme care să dea rezultate în cazul tău, trebuie să știi caracteristicile, condițiile sau comportamentele care au sporit riscul apariției acestora.

Verucile filiforme pot apărea la orice vârstă, dar sunt întâlnite îndeosebi la copiii de vârstă școlară și la tineri. Dacă te numeri printre persoanele cu diverse dermatite sau cu imunosupresie indusă de medicamente, probabil că „riscul” vine de aici.

De asemenea, microtraumatismele sau frecventarea spațiilor cu piscină favorizează transmiterea infecției cu HPV și, implicit, a verucilor, fie ele și filiforme.

Diagnosticarea

Medicul dermatolog stabilește diagnosticul în urma unui examen clinic vizual, ce poate fi însoțit de teste de laborator pentru determinarea tulpinii HPV responsabilă de infecția pielii tale. Alături de medicul dermatolog vei alege și un tratament pentru veruci filiforme. Evită auto-diagnosticarea, în special dacă suferi de afecțiuni cronice, pentru că poți ajunge la complicații.

De ce e important să iei măsuri împotriva verucilor filiforme? Pentru că au un grad de infecțiozitate mare, verucile filiforme se pot transmite persoanelor din jur și se pot înmulți, devenind mai dificil de tratat.

Tratamentul verucilor filiforme ar trebui să se facă rapid, la scurt timp de la observare. Totuși, trebuie să știi că niciun tratament nu este 100% eficient pentru toți pacienții. Dacă la copii circa 50% dintre veruci dispar de la sine în 6 luni și 90% în 2 ani, în cazul adulților sunt estimate perioade de timp mai mari.

Tratament pentru veruci filiforme cu acid salicilic

O opțiune de tratament are la bază acidul salicilic. De la plasturi și până la soluții exfoliante, acidul salicilic vine ca un agent distructiv pentru îndepărtarea verucilor filiforme. Acest tratament, care poate fi urmat și acasă, are o eficiență de circa 75%, în funcție de modul de aplicare, durată și frecvență.

Pentru a obține rezultate optime și a evita iritarea pielii, înainte de a aplica acidul salicilic, înmoaie zona cu veruci în apă caldă timp de 10-15 minute, apoi usucă cu un prosop curat. Aplică produsul direct pe verucă, având grijă să eviți pielea sănătoasă din jur. Lasă să se usuce, apoi acoperă cu un plasture sau bandă adezivă, dacă este necesar. Repetați acest proces zilnic, până când veruca dispare.

Deși acidul salicilic este un tratament eficient, în unele cazuri, verucile filiforme pot persista sau reapărea. Dacă observi că veruca nu răspunde la tratament sau că apar noi veruci, este indicat să consulți un dermatolog.

Crioterapia, tratament pentru veruci filiforme

Crioterapia reprezintă un alt tratament ce-ți poate fi util. Prin această procedură, verucile tale sunt înghețate cu azot lichid folosit la -196 ºC. Crioterapia se repetă până la dispariția completă a verucilor, la indicațiile specialistului. Acest tratament este unul dintre cele mai eficiente și se poate realiza și la domiciliu, cu un creion cu azot lichid.

Crioterapia la domiciliu necesită precauție și atenție la detalii pentru a evita leziuni ale pielii sănătoase. Înainte de a începe tratamentul, citește cu atenție instrucțiunile de utilizare ale creionului cu azot lichid și asigură-te că înțelegi corect modul de aplicare. Este recomandat să protejezi pielea din jurul verucii cu o cremă barieră sau un plasture tăiat în formă de inel pentru a preveni contactul accidental cu azotul lichid.

În ciuda eficienței crioterapiei, este posibil ca unele veruci să nu răspundă bine la tratament sau să reapară după o perioadă. De asemenea, pot apărea efecte secundare precum durere, roșeață sau chiar formarea unor cicatrici. Dacă nu observi îmbunătățiri după tratamentul cu crioterapie, sau dacă apar alte simptome neplăcute, este important să consultați un dermatolog.

Electrocauterizare. Tratament pentru veruci filiforme prin ardere

În cazul verucilor filiforme de dimensiuni mari, medicul dermatolog îți poate propune un tratament prin electrocauterizare. După aplicarea anesteziei locale, verucile sunt îndepărtate cu o chiuretă metalică, iar baza este arsă cu electrocauterul. Această variantă de tratament îți oferă un rezultat imediat.

Procedura are avantajul că provoacă o sângerare minimă, deoarece căldura generată de electrocauter oprește sângerarea prin coagularea vaselor de sânge. Pe lângă aceasta, riscul de infecție este redus, deoarece electrocauterul sterilizează zona de lucru în timpul intervenției.

După efectuarea electrocauterizării, este important să urmezi indicațiile medicului dermatolog pentru îngrijirea corectă a zonei tratate. Aceasta poate include aplicarea de unguente sau creme cu efect antiinflamator și antibiotic pentru a preveni infecțiile și a grăbi procesul de vindecare. De asemenea, este esențial să eviți expunerea la soare și să nu forțezi îndepărtarea crustelor formate în urma tratamentului, pentru a minimiza riscul de cicatrici și recidive.

Electrochirurgia cu laser CO2

Electrochirurgia cu laser cu dioxid de carbon este o altă metodă chirurgicală pentru îndepărtarea de veruci filiforme, ce acționează prin vaporizarea țesutului nedorit.

Metoda laserului CO2 are la bază conversia energiei în căldură. Ca avantaje, acest tratament pentru veruci filiforme cu laser CO2 are un timp de recuperare scurt, iar inflamația și sângerarea sunt la nivel minim.

Ține cont de măsurile de precauție pentru expunerea la ultraviolete, dacă nu vrei să te alegi cu o hiperpigmentare postinflamatorie.

Laserul cu dioxid de carbon nu e doar un tratament pentru veruci filiforme, ci și pentru alte leziuni benigne cutanate precum condiloame, cicatrici, xantelasme, angioame, etc.

Ozonoterapia

Un tratament pentru veruci filiforme pe care ți-l poate propune medicul dermatolog este ozonoterapia. Această procedură pentru îndepărtarea de veruci filiforme presupune injectarea subcutanată a ozonului, în jurul și la baza acesteia.

Ozonoterapia acționează prin stimularea sistemului imunitar și distrugerea țesutului verucilor, fără a afecta pielea sănătoasă din jur. Tratamentul poate necesita mai multe ședințe, în funcție de numărul și dimensiunea verucilor.

Efectele secundare ale ozonoterapiei sunt rare și de obicei ușoare, incluzând durere temporară, umflare și roșeață la locul injectării.

Terapia fotodinamică, tratament pentru veruci filiforme în doi pași

Terapia fotodinamică este un tratament eficient pentru tine dacă te confrunți cu leziuni rezistente.

Unul dintre avantajele terapiei fotodinamice este că aceasta vizează în mod selectiv celulele afectate, păstrând în același timp țesutul sănătos din jur.

Acest tratament pentru veruci filiforme poate fi repetat dacă este necesar, fără a provoca leziuni sau cicatrici semnificative. De asemenea, este considerată o procedură nedureroasă, în ciuda faptului că uneori poate provoca senzație de arsură sau înțepătură în timpul expunerii la lumină.

Această metodă presupune aplicarea unei creme fotosensibilizante și ulterior, expunerea verucii filiforme la un tip de lumină.

Alte tratamente ce ar putea fi utile pentru tine sunt retinoizii topici, sistematici, fluorouracil cremă/soluție, injecții intralezionale cu bleomicina, imiquimod cremă sau stimularea imunității locale cu diverse substanțe.

Cum să previi apariția sau reapariția de veruci filiforme

Cum să previi apariția sau reapariția de veruci filiforme

Vrei să nu cauți pe Google „veruci filiforme poze” ca să vezi dacă seamănă cu verucile care ți-au apărut pe față sau pe gât? Utilizează propriile produse de igienă, îndeosebi aparatele de ras, evită frecventarea locurilor aglomerate, cum ar fi piscine sau saune și mergi la specialist dacă te confrunți cu o problemă. O afecțiune netratată te poate predispune ulterior la altele.

Dacă nu respecți recomandările după tratament sau regulile de igienă personală, verucile pot reapărea.

Un alt aspect important în prevenirea apariției sau reapariției verucilor filiforme este menținerea unui sistem imunitar sănătos. Un stil de viață echilibrat, care include o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și minerale, exerciții fizice regulate și un somn suficient, ajută sistemul imunitar și reduce șansele de apariție a verucilor cauzate de virusul papiloma uman (HPV).

Acordă atenție pielii tale, ține cont de sfaturile medicului dermatolog și mergi periodic la control dacă se impune.

Published On: aprilie 26th, 2023 / Categories: Dermatologie / Tags: , , /