Cauzele bolii sunt puse pe fond genetic. Boala se moștenește. Ceea ce înseamnă că e greu să vorbim despre prevenție în cazul bolii Dupuytren. Totuși, putem vorbi despre diagnosticare, etape și mai ales despre ce presupune procesul de recuperare după operație boala Dupuytren.

Boala Dupuytren, în fază de debut, e dificil de diagnosticat. Mulți dintre pacienți află despre boală când aceasta e deja într-un stadiu avasat, vizibil. E o afecțiune care evoluează lent și nu ridică probleme. Nu incomodează activitățile curente și, de aceea, mulți amână controlul medical.

Cum îți dai seama că ai boala Dupuytren?

E clar că nu te poți diagnostica de unul singur. În schimb, e bine să fii atent la orice semn că ceva nu este în regulă. Ca de exemplu:

 • dacă vezi că nu reușești să ții palma complet întinsă pe masă, ci te forțezi, e clar că nu e normal; mai ales dacă până atunci n-ai observat nicio problemă de acest fel;
 • ai dificultăți în a-ți folosi mâinile la capacitate maximă;
 • simți durere la nivelul mâinilor, a degetelor în special;
 • degetele încep să nu mai aibă aceeași poziție;
 • la atingerea palmei, în podul palmei mai exact, simți că s-au dezvoltat noduli.

Toate acestea sunt semne că trebuie să mergi la doctor. Chiar dacă la început intensitatea durerii este suportabilă, de regulă, asta nu înseamnă că trebuie să te comporți ca și cum nu te-ar durea nimic, ca și cum totul ar fi în regulă.

Diagnosticarea: cum decurge consultul medical

Indicat este să iei măsuri de la primele semne. În momentul în care observi că pielea din palmă începe să se îngroașe, apar mici noduli ori simți că funcțiile mâini nu mai sunt aceleași, programează un consult de specialitate.

Medicul examinează local. Analizează atent degetele și palmele. Caută să vadă dacă sunt noduli. Compară mâinile. Verifică dacă degetele sunt sau nu flexibile, dacă dor sau sunt mișcări efectuate cu greutate.

În funcție de observații, stabilește stadiul bolii. Îți poate prescrie tratament medicamentos provizoriu, precum și o serie de exerciții pe care să le faci pentru a nu ajunge la operație. Îți va explica modul în care boala poate să avanseze. Îți va vorbi inclusiv despre operație și alte forme de tratament. Dacă vrei să afli și cum decurge perioada de recuperare după operație boala Dupuytren, întreabă!

Ești în faza în care e foarte important să îți iei toate datele de care ai nevoie.

Când începi să te gândești că e cazul să te operezi

Operația nu se recomandă în stadiul incipient al bolii. Identificată la timp și urmând specificațiile medicale, s-ar putea nici să nu ai nevoie de o intervenție chirurgicală. Totuși, trebuie să îți monitorizezi atent activitățile zilnice.

Problema apare atunci când observi că întâmpini dificultăți în a face lucruri uzuale, care cândva erau floare la ureche. Atunci e posibil să te afli într-un stadiu mediu spre avansat al bolii. Atunci e foarte probabil să ți se recomande tratamentul chirurgical. Tot atunci ți se va va spune și ce trebuie să faci pentru o bună recuperare după operație boala Dupuytren.

Tratamentul de recuperare după operație boala Dupuytren

Tratamentul de recuperare după operație boala Dupuytren

Trebuie să știi că operația înseamnă rezultate pe termen lung. Nu e o intervenție dificilă, durează maxim o oră. Nu e nevoie de anestezie generală, ci locală. Pleci acasă în aceeași zi. Recuperarea se face în timp, etapizat. Medicul îți spune și ce ai de făcut în perioada de recuperare după operație boala Dupuytren:

 • prudență în mișcări e principiul după care se fac exercițiile de recuperare după operație boala Dupuyetren. În primele zile după intervenția chirurgicală, e bine să eviți să soliciți mâna operată. Relaxează-te. E nevoie ca locul să se vindece corect, nu rapid.
 • Vei începe procesul de recuperare după operație boala Dupuytren cu purtarea unei atele sau a unei contenții elastice. Ce este aceasta? Este un dispozitiv medical, un bandaj elastic care te ajută să menții în poziție normală locul operat. Purtarea contenției nu este opțională, ci obligatorie în prima săptămână după operație. Medicul îți va spune când e cazul să nu o mai porți. De regulă, după primele șapte zile.
 • Să nu te gândești că nu va fi nevoie de repaus. Ba da. Și asta pentru că îți vei relua treptat activitățile obișnuite. După prima săptămână de recuperare după operație boala Dupuytren începi ușor-ușor să miști degetele. Nu rapid, nu haotic. Faci fix ce îți spune medicul. Crești treptat intensitatea exercițiilor. Transmiți medicului orice durere sau modificare pe care o observi.
 • După ce stai cuminte cam două săptămâni, să știi că perioada de recuperare după operație boala Dupuytren n-a trecut. Ți se vor da noi exerciții. Degetele vor fi solicitate mai mult. Treptat. Nici acum nu trebuie să te gândești că ești complet recuperat.
 • Nu sunt excluse nici ședințele de fiziokintoterapie. Acestea sunt utile mai ales în cazul celor au nevoie să știe că execută corect exercițiile. Se simt în siguranță în preajma unui kinetoterapeut. Apoi, sunt o completare a tratamentului de recuperare după o operație pentru boala Dupuytren.
 • În plus, foarte bună în procesul de recuperare este crioterapia. Expunerea la frig, la temperaturi mult reduse, are extrem de multe beneficii asupra organismului și grăbește procesul de vindecare a mai multor afecțiuni.

Ce vei obține în urma operației și tratamentului postoperator

Decizi să te operezi pentru că vrei să îți recapeți mobilitatea degetelor și a mâinii. Intervenția chirurgicală este eficientă și reușește să corecteze și eventualele deformări. În acest sens, toate etapele tratamentului de recuperare după operație boala Dupuytren contribuie la recuperarea autonomiei mâinilor.

Dacă imediat după operație ți se explică de ce trebuie să porți atelele, când și mai ales cum, cu fiecare nouă zi care trece de la operație, obiectivele tratamentului și a ceea ce trebuie să faci se schimbă.

E multă responsabilitate pe umerii pacientului în procesul de recuperare după operație boala Dupuytren, dar nu trebuie să te sperii. Beneficiezi de suport medical oricând, iar asta trebuie să te liniștească. Cu răbdare, sigur vei reuși să urmezi întocmai recomandările medicale. Gândește-te doar că vei fi vindecat, nu vei mai simți niciun fel de durere.

După cum se poate observa, tratamentul pentru recuperare după o operație boala Dupuytren nu este de speriat. Sigur, în articolul de față s-a explicat succint ce ai de făcut pentru o recuperare corectă. În detaliu, doar medicul poate să îți explice ce ai de făcut.

Ai în vedere că este o operație. E o rană deschisă care are nevoie de timp ca să se vindece. Mâinile le folosești în orice activitate. Nu va fi ușor să te abții, însă e spre binele tău să urmezi întocmai exercițiile și recomandările medicale și să respecți perioada de repaus.