Contractura Dupuytren este o boală care se moștenește ereditar. Asta înseamnă că oricât de mult ai evita dezvoltarea afecțiunii, istoricul medical al familiei, adică factorul genetic, are un cuvânt greu de zis.

Nu trebuie să te sperii! Intervenția chirurgicală nu este deloc una complicată, însă e cea mai eficientă cale de a vindeca definitiv contractura Dupuytren.

Doar factorul genetic contează în apariția contracturii Dupuytren?

Nu, doar că factorul genetic are o pondere suficient de mare în a stabili cauza contracturii. Unii specialiști spun chiar că factorul genetic a fost luat în calcul pentru că nu s-a stabilit vreo legătură între o cauză anume și contractura Dupuytren.

Totuși, nu contează doar factorul genetic. Predispoziție pentru contractura Dupuytren au și diabeticii, bolnavii de epilepsie și  persoanele care au probleme reumatologice sau se știu cu afecțiuni ale glandei tiroide.

Consumul excesiv de alcool și fumatul crește riscul de a dezvolta contractura Dupuytren.

Vigilente trebuie să fie mai ales persoanele de sex masculin, cu vârsta peste 40 de ani.

Cum îți dai seama că ai contractura Dupuytren

Diagnosticarea corectă o face întotdeauna un medic specialist. De aceea, recomandarea este ca atunci când ceva îți pare în neregulă, când observi că pielea din palmă este mai dură decât de obicei și chiar are aspect nodular în unele locuri, programează o consultație.

Anumite simptome s-ar putea să te trimită cu gândul la altă afecțiune decât contractura Dupuytren. De aceea, pentru a fi sigur de un diagnostic corect, mergi la medic.

Câteva dintre semnele care trebuie să te pună în alertă sunt:

  • nu mai poți întinde mâna pe un loc plat, ai dificultăți în a o menține dreaptă;
  • observi că mâna nu își mai îndeplinește funcțiile la fel de firesc, simți inclusiv dureri când trebuie să faci lucruri minore;
  • ți-au apărut noduli în palmă, crescături de piele pe care până cum nu le-ai observat;
  • degetele încep să fie înclinate spre palmă, nu mai au o poziție normală;
  • zona palmelor pare ușor inflamată, deși nu ai făcut nimic care ar fi putut genera un astfel de efect.

În ce constă examinarea clinică

Prin examinare, medicul verifică nivelul de flexibilitate a degetelor, precum și puterea de reacție a mâinii la anumiți stimuli.

Consultul de specialitate urmărește:

  • stabilirea exactă a faptului că e sau nu vorba despre contractura Dupuytren;
  • unde sunt localizați nodulii și ce dimensiune au, în cazul în care aceștia există;
  • gradul de mobilitate a mâinii, mai ales a degetelor;
  • cât de îndoite sunt degetele și cât de mult afectează acest lucru îndeplinirea funcției mâinilor.

În urma consultului, medicul îți va spune în ce stadiu te afli cu boala. Astfel, ți se va prescrie un tratament. Rareori se întâmplă ca un pacient să ajungă la medic în stadiul avansat al bolii, adică atunci când singura soluție este intervenția chirurgicală. Acest lucru înseamnă că evoluția contracturii Dupuytren poate fi atenuată.

Ce poți face până să ajungi la operație

Contractura Dupuytren nu avansează rapid. Din contră, are o evoluție lentă. De aceea e important să te vadă un medic de la primele semne. Nu poți preveni contractura Dupuytren, însă poți ține boala sub control, fără a-ți fi afectată calitatea vieții.

Principala recomandare este să faci fizioterapie. Este o bună modalitate prin care degetele își recapătă mobilitatea. Fizioterapia se face sub îndrumarea unui specialist, deci ești pe mâini bune.

Evită pe cât posibil să ridici greutăți și să faci treburi grele cu mâinile libere. Altfel spus, ai grijă să îți protejezi mâinile ori de câte ori ești nevoit să manipulezi diferite obiecte.

Surprinzător sau nu, există date care arată că poți recurge și la medicina naturistă pentru a încetini sau stagna evoluția contracturii Dupuytren. Asfel, începe să consumi dimineața extract din mugure de coacăze negre, la prânz- extract din mlădițe de viță de vie sălbatică, iar seara- extract din mlădițe de cișimir.

Tratamentul naturist cu cele trei extracte trebuie urmat timp de trei luni. Apoi, poți să faci o pauză de o lună și să reiei. Dacă te ții de tratament, ai să observi o ameliorare. În plus, vei simți efectele anti-inflamator și anti-alergic ale acestor extracte.

Pe lângă toate acestea, contează mult stilul de viață pe care îl ai. Recomandarea este să renunți cât mai repede la alcool și tutun. Începe să îți masezi mâinile prin mișcări ușoare, folosind creme speciale, care conțin vitamina E. Include magneziul în rutina zilnică, îți va fi de folos. Totuși, când vine vorba despre suplimente, e bine să ai și un ok din partea medicului.

Cum poți să vindeci contractura Dupuytren

Cum poți să vindeci contractura Dupuytren

În alegerea tratamentului se ține cont de cât de avansată este contractura Dupuytren, ce vârstă și ce alte afecțiuni mai are pacientul.

E clar, operația este cea mai eficientă cale de a scăpa de contractura Dupuytren. Este recomandată în cazurile grave, în care nicio altă variantă de tratament nu ar avea rezultatele așteptate. Prin această intervenție chirurgicală, medicul nu face altceva decât să înlăture surplusul de țesut din palmă. Reține că recuperarea, în cazul unei operații pentru contractura Dupuytren, se face în câteva luni. În tot acest timp trebuie să respecți instrucțiunile medicale. Poți să rămâi cu cicatrici. Și da, există cazuri în care boala poate să recidiveze.

Dacă boala Dupuytren este la început, radioterapia este o variantă de tratament care ajută la reducerea nodulilor.

Corecția, în cazul contracturii Dupuytren, se poate face și printr-o fasciotomie cu acul. Nu e o procedură identică cu operația clasică, se folosește un ac special pentru a distruge surplusul de țesut de sub piele.

Injecția cu colageneză este o metodă relativ nouă de tratament, non-invazivă. Efectul injectării este aproape imediat. Deci, partea bună e că nu există o perioadă de convalescență. Sigur, asta nu înseamnă că imediat ce ai ieșit de la medic, după intervenție, începi să îți soliciți mâinile la capacitate extremă. Prudența este recomandată și în acest caz.

Injecțiile cu corticosteroizi au rolul de a reducere durerea și inflamația. În procesul de tratament pentru contractura Dupuytren, aceste injecții sunt recomandate doar dacă degetele nu sunt atât de afectate. Nu se face doar o injecție. În funcție de stadiul bolii, medicul decide câte injecții ai nevoie.

Altă metodă non-invazivă și nouă este terapia cu enzime. Aceasta presupune injecția cu enzime. Medicamentele ajung direct în organism. Odată dizolvate, încep să își facă efectul. Vei simți o ușoară amorțeală la nivelul mâinii, atâta tot.

Contractura Dupuytren, deși nu este o afecțiune care să te îngrijoreze, nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Dacă nu iei nicio măsură, riști să resimți durere tot mai mare și să ajungi până în situația în care nu-ți vei mai putea folosi mâna la adevărata capacitate. După cum ai observat, tratamentul este unul care să te sperie, indiferent de metoda prin care decizi să îți recapeți funcționalitatea deplină a degetelor și să înlături orice durere pe care contractura Dupuytren și-o poate cauza.