Nu-ți pot da seama de unul singur dacă ești sau nu afectat de boala Dupuytren. Diagnosticul este întotdeauna pus de medic. Iar recomandarea e să nu încerci niciun tratament fără să ai acordul medicului, chiar dacă ți se pare că ai acces la multe informații despre leacuri pentru boala Dupuytren.

Trebuie să reții că boala Dupuytren nu este o afecțiune care să te îngrijoreze. Dacă nu e o formă severă, nu doare. În schimb, îți poate crea un ușor disconfort. Are o evoluție treptată. De aceea, dacă simți că ți-a apărut în palmă un nodul, o denivelare sau pielea pare ușor îngroșată și tare, nu mai aștepta și mergi la un consult de specialitate. Acționează din timp și așa vei fi ferit de o eventuală intervenție chirurgicală.

Ce este boala Dupuytren?

Boala Dupuytren este o anomalie care apare la nivelul degetelor de la mâini de regulă și se manifestă prin îngroșarea țesutului pielii din palme. În cazuri rare, se dezvoltă și la picioare.

Afectați sunt preponderent bărbații, iar primele semne se observă în jurul vârstei de 40 de ani. De regulă, nodulii apar la degetul mic și degetul inelar. Acești noduli împiedică degetele să aibă o poziție normală și le înclină sau îndoaie. Totuși, pentru faza incipientă, există mai multe leacuri pentru boala Dupuyetren. Cu cât se întârzie aplicarea unui tratament, cu atât se agravează.

În termeni populari, afecțiunii Dupuyetren i se mai spune „mâna celtică” sau „boala vikingului”. Nu există o explicație unanim acceptată, doar date care clasifică boala într-o boală mai mult specifică populațiilor nordice.

De ce apare boala Dupuyetren

Boala Dupuyetren prezintă mai mulți factori de risc decât cauze precise care să ducă la apariția afecțiunii. Nu s-a stabilit încă ce anume determină această malformație. Cu certitudine, e o boală ereditară. Dar chiar și așa, nu trebuie să te panichezi, mai ales că există leacuri pentru boala Dupuyetren care chiar dau randament.

Medicii asociază îngroșarea țesutului dintre piele și tendonele degetelor inclusiv cu fumatul, consumul de alcool, anumite medicamente pentru  diferite boli sau chiar cu diabetul zaharat. Cum e o boală care se moștenește, până în prezent, specialiștii n-au găsit vreo legătură între unele meserii în care mâinile sunt supuse la vibrații sau munci grele și dezvoltarea bolii.

Cum se manifestă boala Dupuyetren

Să nu-ți imaginezi că boala apare dintr-o dată. Nici pe departe. Boala Dupuyetren evoluează progresiv. Are nevoie de timp pentru a ajunge la acel stadiu în care nu mai poți face nimic cu acele leacuri pentru boala Dupuyetren, iar intervenția chirurgicală e iminentă.

Medicii vorbesc de trei faze ale bolii:

  • debutul se caracterizează prin apariția unui nodul în palmă, la degete. Observi că pielea din palmă ți se îngroașă. Nu doare, nu resimți nicio senzație supărătoare. E doar începutul.
  • în faza de mijloc, faza activă cum e cunoscută, deja îți dai seama că țesutul este mai îngroșat decât de obicei. Se creează o scobitură. Începi să simți o oarecare sensibilitate.
  • faza severă presupune incapacitatea de a-ți folosi mâna așa cum o făceai în mod obișnuit, fără probleme, în activități curente și simple. În acest caz, degetul afectat este vizibil îndoit.

Boala Dupuyetren nu se vindecă fără să faci nimic. Pe lângă folosirea unor leacuri pentru boala Dupuyetren, fără ezitare, trebuie să mergi și la un medic specialist să te vadă. Acesta recunoaște cel mai bine care e stadiul în care te afli cu boala și îți poate spune dacă mai e cazul sau nu de leacuri pentru boala Dupuyetren.

Ce poți să faci ca să nu ajungi la operație

Ai aflat deja că ai de-a face cu o boală ereditară. Nu e vina ta. Nu trebuie să îți reproșezi nimic. Trebuie doar să te calmezi, să te informezi în primă fază și să nu uiți nicio întrebare pe care vrei să o adresezi medicului. Să nu-ți fie teamă să întrebi inclusiv ce leacuri pentru boala Dupuyetren ai la îndemână. Fii sigur că niciun medic nu-ți va spune din prima să te operezi!

Așadar, dacă am tot precizat că există leacuri pentru boala Dupuyetren, care sunt acelea?

În primul rând, să știi că e foarte important să știi în ce stadiu al bolii te afli. Asta pentru că principalul efect al acestor leacuri pentru boala Dupuyetren este să încetinească evoluția bolii. Deci, nu te aștepta la vindecare totală.

Există pe piață câteva produse naturiste. Să ai răbdare, căci n-au efect imediat. Sunt leacuri pentru boala Dupuyetren de lungă durată. De exemplu, extractul de muguri de coacăz negru (dimineața), extractulul din mlădiţe de viţă de vie sălbatică (prânz) și extractul din mlădiţe de cimişir (seara). Toate au efect inflamator și proprietăți proprii. Folosite împreună, opresc deformarea. Tratamentul se face timp de trei luni. Apoi, după o pauză de o lună, reiei. Și ții acest tratament cel puțin un an.

În plus, chiar dacă nu se încadrează la categoria leacuri pentru boala Dupuyetren în sens strict, fizioterapia este primul tratament recomandat. Începi cu exerciții simple, sub îndrumarea unui fizioterapeut. Astfel, reușești să îți folosești mâinile la aceeași capacitate.

În cazul în care medicul observă că a trecut ceva timp și nu se vede nicio îmbunătățire nici cu exerciții, nici cu leacuri pentru boala Dupuyetren, e foarte posibil să-ți prescrie medicamente, precum lidocaină sau corticosteroizi. Atenție, tratamentul medicamentos nu este de lungă durată. Tot medicul stabilește cât timp e nevoie să iei injectabilul.

Ce alte opțiuni non-invazive mai ai la îndemână

Chiar dacă intervenția chirurgicală e considerată cea mai sigură pentru a trata boala Dupuyetren, să știi că ai și câteva variante non-invazive pe care le poți încerca:

  • Fasciotomia percutanată cu acul. Ce e această procedură? E o tehnică prin care cordoanele de țesut îți sunt întinse cu ajutorul unui ac care ajunge în piele. Nu e un tratament pe care ți-l faci singur chiar dacă ți se pare simplu. Există zone sensibile, cu nervi care nu trebuie atinși nici măcar din greșeală. Primele îmbunătățiri apar după câteva ședințe.
  • Este considerată cea mai modernă metodă în tratamentul bolii Dupuyetren. Nici în acest caz nu vorbim despre variante de leacuri pentru boala Dupuyetren, ci de o intervenție non-invazivă și revoluționară.
  • Colageneza are în compoziție o enzimă care distruge țesutul îngroșat. Mai exact, îl topește. Avantajul acestui tip de intervenție este că nu are nevoie de anestezie. În plus, recuperarea e rapidă și nici nu vei avea cicatrici.

Boala Dupuyetren nu este una gravă. Totuși, nu trebuie să te culci pe-o ureche și să nu faci nimic. Dacă știi că ai pe cineva în familie care are boala, mergi la medic. Ai văzut, în stadii incipiente, ai câteva variante de leacuri pentru boala Dupuyetren la care poți apela. Nu trebuie să aștepți să vezi ce ți se întâmplă. Nu vrei să știi cum e să nu-ți mai poți folosi mâinile la capacitate maximă. Să nu iei nicio măsură nu e deloc o soluție bună. Riști să ajungi chiar și la amputarea degetelor afectate!