Să-ți asortezi ținuta cu un colier pare o idee excelentă până când îți amintești că ți-au apărut negi pe gât. Te încăpățânezi să porți acea bijuterie? S-ar putea să ajungi la ruperea negilor. Sună mai bine o bluză pe gât acum? Da, dar asta nu poate fi o soluție pe timp lung.

Iată la ce tratament pentru papiloame și negi poți apela. Recuperează-ți încrederea și bucură-te de bijuteriile și articolele vestimentare preferate.

Papiloamele cutanate sau negii tegumentari sunt formațiuni benigne (necanceroase), care apar în diferite zone ale corpului, în special pe față, gât, axile, piept și în zona inghinală. Deși papiloamele nu sunt dureroase în majoritatea cazurilor, există riscul să se rupă și să se infecteze. Un neg sau un papilom rupt cu siguranță nu e visul nimănui!

Din experiența medicilor dermatologi, tratarea acasă este foarte riscantă. De multe ori, pacienții se pot diagnostica greșit. În cele mai fericite cazuri, unii dintre ei nu doar s-au ales cu și mai mulți negi pe gât. În alte cazuri, unii au creat daune grave asupra unor altor formațiuni similare.

Prin urmare, dacă ai papiloame, negi pe gât sau orice altă zonă a corpului, este foarte important primești un tratament de la un dermatolog.

De la ce apar verucile și papiloamele

Verucile, denumite popular „negi”, apar în diferite zone ale corpului, din cauza infecției cu papilomavirusul uman (HPV).

Verucile pot fi dureroase, iar persoana care le dezvoltă este contagioasă.

Se pot transmite prin atingerea directă a unei veruci sau a unor suprafețe contaminate și nu apar imediat după contact, ci într-un interval de două-șase luni. Negii fie dispar de la sine, fie se înmulțesc – acesta e motivul pentru care o vizită la dermatolog, la timp, te poate scuti de neplăceri mai mari.

În funcție de localizarea lor, verucile pot fi: comune, plantare, plane, filiforme și periunghiale.

De la ce apar verucile și papiloamele

Papiloamele sunt formațiuni benigne, cu aspect pediculat, de culoarea pielii sau hiperpigmentate. Papiloamele apar îndeosebi în zone cu pliuri și, deși sunt asimptomatice, există cazuri în care devin dureroase sau se infectează. De vină pot fi un virus HPV, afecțiuni precum obezitatea și diabetul zaharat sau istoricul familial.

Papiloamele se pot transmite, asemenea verucilor, prin contact direct sau prin contact cu o suprafață contaminată, dar și de la o leziune preexistentă a pielii. Ele se simt ca niște umflături aspre, de circa 1-2 cm sau mai mult.

După cum se dezvoltă în raport cu pielea, papiloamele pot fi exofite sau endofite. În primul caz, au forma alungită, în același plan cu pielea, iar în cel din urmă, par că se dezvoltă în profunzimea acesteia.

Dermatologul pune diagnosticul printr-un examen fizic și îți poate recomanda unul dintre tipurile de tratament pentru papiloame despre care vei afla în continuare. În unele cazuri, dermatologul poate avea nevoie, pentru un diagnostic corect, de luarea unei probe (prin răzuirea pielii sau biopsie), dar și prin ecografie/mamografie, laringoscopie, endoscopie, CT sau RMN.

Negii și papiloamele afectează în principal stima de sine. Totuși, există și situații care devin mai complicate, în caz că nu se intervine la timp pentru îndepărtarea acestora. Spre exemplu, din cauza unor papiloame interne din canalul mamar feminin, te poți alege cu scurgeri din mamelon, iar un papilom în laringe poate atrage după sine răgușeală sau chiar dificultăți de respirație.

Prevenție

Ca să eviți apariția negilor și papiloamelor, se recomandă vaccinarea împotriva virusurilor HPV și testarea periodică Babeș-Papanicolau, grijă la igiena personală și la stilul de viață.

În mod special, dacă ai negi pe gât, evită să porți lănțișoare care fac ca acei negi pe gât să se înmulțească. Nu doar frecarea pielii de coliere contribuie favorizează dezvoltarea lor, ci și centurile de siguranță, cravatele, papioanele și alte obiecte o fac.

Tratament pentru negi pe gât

Tratament pentru negi pe gât

Verucile filiforme sunt foarte frecvente în zona gâtului. Aici, leziunile subțiri pot apărea în grupuri mici. Pe lângă problema estetică, câțiva negi pe gât ți se pot prinde de haine sau bijuterii. Nu e deloc plăcut, iar acest lucru poate duce la ruperea și infectarea lor.

Cantaridina

Dacă ai negi pe gât, un medic dermatatolog îți poate recomanda un tratament cu o substanță numită cantaridină, care, aplicată pe negi duce la căderea lor după trei sau patru ore de la momentul aplicării.

Crioterapie

În cazul în care te confrunți cu negi pe gât de dimensiuni foarte mari, poți apela la crioterapie. Procedeul înghețării verucii cu azot lichid este destul de agresiv și în unele cazuri dureros, motiv pentru care nu se recomandă pentru negii mici. În circa o săptămână, negii se vor desprinde de pe piele.

Electrocoagularea

Folosirea curentului electric pentru coagularea țesuturilor nedorite e un alt tratament folosit în zilele noastre. Electrocoagularea este precedată de anestezie și, ulterior, e nevoie de mici îngrijiri.

Îndepărtarea chirurgicală a negilor

Această metodă simplă este folosită frecvent în cabinetele medicilor dermatologi sau în clinici. Medicul administrează un anestezic local, iar apoi, folosind un instrument electric, usucă țesutul. Negul este îndepărtat cu chiureta, iar pielea, curățată.

Laserul

este un instrument folosit, de asemenea, pentru îndepărtarea negilor. Nu-ți fie teamă, intervenția este rapidă și se efectuează sub anestezie locală.

Imunoterapia

O tehnică destul de nouă, dar eficientă în îndepărtarea negilor este imunoterapia. Prin aceasta se produce o reacție inflamatorie locală și la final vei putea spune “Adio, negi pe gât!”.

Retinoizii

se folosesc local și, asemenea crioterapiei, sunt indicați pentru situațiile în care există negi pe gât de dimensiuni mari sau situații mai complicate.

Acid salicilic

Unii doctori pot recomanda acid salicilic aplicat pe negi, însă trebuie să știi că s-ar putea să fie nevoie de un timp îndelungat pentru a vedea rezultatele. O altă variantă, dacă ai negi pe gât, ar fi tratamentul topic cu azotat de argint și azotat de potasiu.

Alte variante pentru îndepărtarea verucilor apărute sunt podofilina, podofilinotoxina, glutataldehida, 5-fluorouracil sau cidofovir 1%.

Dacă ai negi pe gât sau în altă parte a corpului, medicul dermatolog este în măsură să îți recomande ce e de făcut. Fie e de ajuns să aștepți ca problema să se rezolve de la sine, fie ai nevoie de investigații suplimentare și de un tratament potrivit.

Ce se întâmplă dacă rupi un papilom

Tratament pentru papiloame

Pentru papiloame, specialiștii acționează similar. Cele mai folosite tehnici sunt crioterapia, electrocauterizarea, îndepărtarea cu laser sau cea chirurgicală.

Dacă ești în căutarea unui tratament pentru papiloame naturist, poți adăuga în coșul de cumpărături și oțet de mere, lămâie, usturoi, ulei de ricin, banană (vei folosi coaja), propolis sau ulei de arbore de ceai. La farmacii, poți cere ca tratament pentru papiloame creme, unguente sau soluții sub formă de spray.

Ce se întâmplă dacă rupi un papilom

Deși poate părea că papiloamele care atârnă pot fi tăiate pur și simplu, acasă, acest lucru nu este recomandat de către specialiști pentru că există riscul de complicații. Totuși, se poate întâmpla să rupi accidental un papilom.

Dacă te-ai ales cu un papilom rupt, așteaptă-te să sângerezi în locul cu pricina. În funcție de localizarea acelui papilom rupt, sângerarea poate fi ușoară sau severă.

Un papilom rupt accidental poate lăsa o cicatrice în care să se formeze o tumoare malignă și, eventual, o infecție la rană. Pentru a evita această situație, aplică pe rana lăsată de acel papilom rupt iod, alcool sanitar, peroxid de hidrogen sau un alt antiseptic și acoperă zona cu un bandaj. Ulterior, cel mai bine ar fi să consulți un specialist.

Published On: aprilie 11th, 2023 / Categories: Dermatologie / Tags: , , , /