Tratamentul cu Botox este o opțiune ideală pentru persoanele care se confruntă cu hiperhidroză. Acesta blochează acțiunea glandelor sudoripare din zona tratată, fiind aprobat pentru a fi utilizat pentru transpirație excesivă din zona axilei.

Injecțiile cu Botox sunt utilizate pentru o mare sferă de trartamente din domeniul esteticii faciale, fiind folosite, totodată, pentru tratarea anumitor afecțiuni medicale. Migrenele, spasmele musculare și hiperhidroza axilei sunt câteva din problemele de natură medicală pentru care tratamentul cu Botox și-a dovedit eficiența.

Cuprins: Hiperhidroză | Despre tratament | Zone vizateProcedură | Rezultate

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza este termenul medical folosit pentru transpirație excesivă. Aceasta presupune orice transpirație anormală, care nu poate fi ținută sub control de antiperspirantele clasice, devenid o problemă care poate afecta stilul de viață al celor care se confruntă cu ea.

În mod normal, glandele sudoripare sunt activate de nervi în momentul în care temperatura corpului crește, pentru a o restabili în valori normale. La persoanele cu hiperhidroză, nervii care semnalează glandele sudoripare sunt hiperactivi, astfel acestea producând mai multă transpirație excesivă decât ar trebui.

Botox pentru transpirație excesivă

Tratamentul cu Botox este o opțiune pentru persoanele care suferă de hiperhidroză. Acesta a fost aprobat de FDA pentru transpirație excesivă în zona axilei. Studiile clinice au arătat că are efecte similare și pe brațe, față, picioare sau palme, însă este nevoie de mult mai multe teste pentru a primi aprobarea necesară.

Cum funcționează tratamentul cu Botox?

Botox este denumirea comercială a neurotoxinei botulinice, ce are ca principal efect blocarea acțiunii nervilor din zonele tratate. În cazul tratamentului cu Botox pentru riduri, efectul este cel de blocare a contracției mușchilor care produc ridurile de expresie, prin inhibarea neurotransmițătorilor care emit semnalul de contracție.

Pentru transpirație excesivă, se injectează Botox în zona corpului care este afectată de hiperhidroză. Nervii hiperactivi din zona respectivă (axilă) sunt paralizați și astfel nu mai pot emite semnale de activare a glandelor sudoripare. În absența stimulilor nervoși, glandele sudoripare sunt inactive și atfel transpirația excesivă este stopată.

În ce zone poate fi folosit?

Botox pentru tratarea transpirației excesive a fost aprobat, în prezent, de către FDA doar pentru utilizarea în zona axilei. Studiile clinice au arătat că tratamentul cu Botox este eficient într-o proporție de 80-90% în cazurile de hiperhidroză a axilei.

Acesta a fost testat și pe zona brațelor sau pe palme, însă este nevoie de mult mai multe studii pentru a primi aprobarea de a fi folosit la scară largă în acestea zone. Studiile arată, de asemenea, că Botox-ul acționează pentru tratarea transpirației frunții, putând reduce transpirația cu 75% timp de aproximativ cinci luni.

Cum decurge tratamentul cu Botox pentru transpirație excesivă?

Injecțiile cu Botox funcționează cel mai bine atunci când sunt administrate de un medic cu experiență. Înainte de procedură, medicul poate aplica o cremă cu efect anestezic în zona tratată.

Pentru tratamentul cu Botox în zona axilei, mai întâi se marchează zona pentru a fi identificate punctele cheie de injectare – locul în care sunt amplasate gandele sudoripare. Botox-ul se injectează cu ajutorul unui ac fin, chiar sub suprafața pielii tratate, disconfortul din timpul procedurii fiind minim.

După tratament, poți aplica gheață în zona tratată pentru a calma zona și a diminua durerea sau senzația de umflătură.

Cum mă pregătesc pentru procedură?

Tratamentul cu Botox pentru hiperhidroză nu necesită o pregărire amănunțătă înainte de procedura propriu-zisă, fiind o intervenție simplă și non-invazivă.

De obicei, înainte de a veni la tratament, se recomandă să eviți să folosești lama de ras sau alte metode de epilare care sensibilizează zona, cu cel puțin 2-3 zile înainte de programare. Dacă iei medicamente anticoagulante, medicul îți poate cere să întrerupi tratamentul cu câteva zile înainte de injecțiile cu Botox, pentru a preveni vânătăile.

Este imporatnt să comunici medicului care efectuează tratamentul cu privire la orice medicament iei sau tratament urmezi, pentru a-ți oferi indicațiile necesare a fi urmate înainte de a veni pentru tratamentul cu Botox.

Care sunt riscurile și efectele secundare?

Tratamentul cu Botox este unul sigur pentru combaterea transpirației excesive din zona axilei. Printre reacțiile adverse frescvente se numără: durere minoră sau vânătăi la locul injectării, durere de cap, simptome asemănătoare răcelii. Acestea dispar în 2-3 zile de la tratament.

Poți reveni la activitățile zilnice imediat după injectare, iar, dacă resimți tensiune sau o ușoară durere în zona tratată, aceste afecte pot fi calmate prin aplicarea locală de gheață.

Ce rezultate voi obține?

După tratamentul cu Botox pentru transpirața excesiovă, va dura între 2 și 7 zile până când transpirațâia din zona axilei începe să se reducă. Efectele maxime se văd după 2 săptămâni, atunci când nu vei mai transpira deloc în zona asupra căreia s-a efectuat tratamentul cu Botox.

Rezultatele obținute pot dura de la 4 la 14 luni. La 2 săptămâni de la tratament, este indicat să vii la un consult cu emdicul la care ai efectuat procedura, pentru a-ți oferi indicațiile necesare și a stabili o eventuașă ședință de întreținere.

Concluzii pentru tratament Botox transpirație excesivă

Tratamentul cu Botox este extrem de eficient pentru transpirația excesivă din zona axilei. Procedura în sine este una extrem de simplă și se desfășoară cu un disconfort minim, iar rezultatele durează o perioadă lungă de timp. Aceste lucruri fac din Botox opțiunea ideală pentru tratarea hiperhidrozei.