Urechile sunt sensibile. Involuntar, sunt supuse traumatismelor. Lobul urechii rupt este o afecțiune frecvent întâlnită mai ales la femeile care sunt obișnuite să poarte accesorii masive. Partea bună e că există o soluție chirurgicală care chiar e la îndemâna oricui și nu e deloc o intervenție dureroasă.

Când vrei să fii la modă, nu te mai gândești la sănătate. Faci sacrificii. Nu degeaba se spune că „baba rabdă la frumusețe”. Doar că există și aici o limită. Până ajungi să te îmbolnăvești. Lobul urechii rupt nu e ceva care să te sperie, dar e o durere și o stânjeneală. O durere pe care, cu puțin mai multă atenție, ai putea să o eviți.

La ce trebuie să ai grijă ca să eviți să ai lobul urechii rupt

Cerceii sunt la modă. Numai că cerceii nepotriviți îți pot cauza o serie de probleme la care s-ar putea să nu te fi gândit. De exemplu, dacă îți place să porți cercei mari, grei, care atârnă, să te aștepți ca la un moment dat să ți se lărgească gaura urechii. Ba chiar să ți se taie lobul urechii, să se despice.

Nu spune nimeni să nu mai porți astfel de accesorii, însă încearcă să alternezi cerceii mici cu cei mari. Adică evită să ai perioade lungi în care porți doar cercei mari și grei. Gândește-te că toată acea greutate apasă pe lob. Nu ești un corp static, ci o ființă.

Dacă faci mișcări bruște, în viteză și le mai și repeți, fără să vrei, chiar îți faci rău.

Poți să îți agăți cerceii de o haină. Nu îți dai seama și tragi. Apare trumatismul.

Sau ce întâmplă să îți smulgă cineva cerceii.

Toate sunt situații în care poți să ajungi să ai lobul urechii rupt.

În ce constă o operație de refacere a lobului urechii rupt

În ce constă o operație de refacere a lobului urechii rupt

Dacă ai ajuns în situația în care ai lobul urechii rupt, nu intra în panică. Da, prima senzație e disconfortul. Durerea apare mai ales atunci când lobul urechii s-a rupt brusc.

Recomandarea este să fii calmă. Pentru început, curăță plaga. Așa eviți o posibilă infectare. Apoi, mergi la medic.

Medicul, în urma unui consult, stabilește dacă lobul urechii este rupt parțial sau total. Parțial e atunci când gaura de la cercei s-a tot lărgit. Total sau complet e atunci când efectiv există o ruptură, o tăietură, când lobul a fost perforat.

Intervenția de refacere a lobului urechii rupt nu este complicată. Practic, medicul nu face altceva decât să coase lobul urechii rupt. Operația e meticuloasă pentru că rezultatul trebuie să fie aproape insensizabil estetic.

Nu e nevoie de anestezie generală. Nu durează mai mult de o oră. Pleci acasă în aceeași zi.

Reține că rata recidivei e destul de ridicată, mai ales dacă nu respecți recomandările medicale postoperatorii.

La ce riscuri te expui dacă faci operația

Atenție inclusiv la riscurile la care te expui dacă nu ajungi să te vadă un medic. Lobul urechii rupt înseamnă o rană. Deci, sângerare. Dacă nu dezinfectezi, riști să se infecteze.

În privința operației, stai fără niciun fel de grijă. Riscurile sunt infime și, de cele mai multe ori, se referă la posibile sângerări imediat după operație. Nu sunt abundende, n-ai de ce să te sperii.

Apoi, poți să rămâi cu cicatrici. Nu mari, dar pot fi deranjante estetic. Există soluție estetică și pentru a repara cicatricile.

În plus, dacă nu urmezi recomandările medicale, există riscul infecției. Da, inclusiv după operație.

Și e posibil să observi mici vânătăi la ureche. Vor trece.

al treilea pacient lob auricular

Cum arată urechea imediat după operație

Chiar dacă nu e deloc o intervenție complicată, urechea va fi un pic umflată. Vei avea un bandaj. Rolul acestuia e de a feri locul inciziei. Să nu ai vreo jenă în a purta bandajul măcar până când se scot firele.

În tot acest timp, bine e să păstrezi o igienă minimă. Curăță locul cu mișcări lente și cu multă grijă.

Gaura pentru cercel rămâne sau nu?

În principiu, da. Gaura nu se acoperă. Doar că va fi dusă la o dimensiune cât se poate de normală. Însă există și situații în care pacienta solicită să fie acoperită. În acest caz, trebuie să știi că vei putea să îți faci o nouă gaură la câteva luni distanță.

Oricum, să fii pregătită să lași gablonțurile deoparte. E nevoie de metale care să nu afecteze lobul urechii proaspăt operat.

Ce trebuie să faci după operație pentru o bună recuperare

Nu vei mai purta cercei de niciun fel chiar și până la șase luni, în funcție de cum se recupează lobul urechii rupt. Apoi, poți începe cu accesorii mici și ușoare. Sigur, cerceii cu clips sunt o variantă de luat în calcul în tot acest timp, însă te expui inutil riscului de a pune presiune pe lobul urechii rupt și operat.

Câteva zile e bine să te ții departe de băile de abur. Inclusiv când te speli, optează pentru duș, nu pentru băi în cadă. Ferește cât poți locul operat de orice acțiune care i-ar putea dăuna.

Recomandarea este să renunți de tot la cerceii care te pot răni. Dacă nu, vei ajunge iar să ai lobul urechii rupt și să faci o nouă operație. Prevenția, și în acest caz, este de preferat. Mai ales că nu e deloc complicat să eviți să ajungi să ai lobul urechii rupt. E chiar simplu!

Există vreo procedură non-chirurgicală pentru a trata lobul urechii rupt?

În măsura în care gradul de afectare permite, lobul urechii rupt poate fi umplut cu acid hialuronic. E o procedură minim invazivă, preferată îndeosebi de persoanele cărora le este teamă de o intervenție chirurgicală.

Nu e pentru cazurile în care lobul chiar e despicat, ci doar în acele situații în care gaura de la cercei este foarte lărgită și urechea nu mai are aceeași elasticitate.

Procedura este o soluție provizorie. Rezultatele obținute sunt vizibile. Doar că și în acest caz contează foarte mult ce faci după intervenție. Avantajul umplerii cu acid hialuronic e că nu simți durere și nu rămâi cu cicatrici. Aspectul e cât se poate de natural și plăcut din punct de vedere estetic.

Lobul urechii rupt nu e singurul traumatism al urechii. E bine să știi că trebuie să începi să acorzi o atenție sporită și urechii. Astfel, ești la adăpost de posibile leziuni de tipul hematoamelor, fracturilor osoase temporare sau chiar paraliziei faciale.

E mai la modă să fii sănătos decât să urmezi tendințe care nu îți fac bine!