Suspectezi că ai putea avea o afecțiune la inimă sau pur și simplu te interesează sănătatea cuiva drag? Este foarte bine că te preocupi și ești interesat de cele mai întâlnite 7 semne că ai probleme cu inima.

Uneori, afecțiunile cardiace pot fi înșelătoare. Poți avea simptome care să te îngrijoreze și care să nu indice o boală cardiacă sau poți avea simptome mult mai discrete, pe care le poți ignora și care pot indica o boală severă.

În orice caz, în cel mai multe situații, inima dă semnale de avertizare că există o problemă.

Boala de inimă este o afecțiune gravă de care se moare mult în continuare. Din păcate, 60% dintre decesele din România sunt din cauza bolilor de inimă și este păcat, pentru că toate aceste statistici s-ar putea schimba printr-un stil de viață sănătos, prin monitorizarea și tratamentul urmat la timp.

Dacă ai un istoric familial de boli de inimă, este cu atât mai important să îți faci controale regulate. Chiar și pentru cei fără simptome tot este indicat un control cardiologic. Din când în când, cardiologii descoperă boli cardiologice grave la o ecografie de rutină.

Recunoașterea celor șapte semne că ai probleme cu inima este un pas important. Depistarea și tratamentul timpuriu sunt esențiale pentru gestionarea bolilor de inimă, așa că asigură-te că îți iei sănătatea ta și a celor dragi în serios.

7 semne că ai probleme cu inima

7 semne că ai probleme cu inima

1. Dureri în piept

Dacă te doare în piept este unul dintre cele mai des întâlnite simptome care fac ca pacienții să ne treacă pragul pentru un consult cardiologic.

Durerea poate fi resimțită sub formă de presiune sau ca o senzație de arsură și poate fi unul dintre cele 7 semne că ai probleme cu inima, uneori chiar o afecțiune cardiacă gravă, precum boala cardiacă ischemică.

Atunci când arterele care alimentează inima cu sânge se blochează sau se îngustează, aceasta poate duce la dureri în piept.

Acest tip de durere toracică este cunoscut sub numele de angină pectorală. Durerea se poate răspândi și în alte zone, cum ar fi brațele, maxilarul, gâtul sau spatele.

3. Senzația de lipsă de aer (dispneea)

Dispneea (dificultatea de respirație în lipsa efortului fizic) poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni, inclusiv boala coronariană, insuficiența cardiacă congestivă și aritmiile.

Atunci când inima nu este capabilă să pompeze în mod adecvat sângele în tot corpul, aceasta poate cauza dificultăți de respirație din cauza cantității reduse de oxigen disponibil.

Palpitațiile sau perceperea neregulată a bătăilor inimii pot să nu fie unul dintre cele 7 semne că ai probleme cu inima, dar în același timp ar putea semnala tulburări de ritm majore, care să necesite o intervenție de urgență.

3. Oboseala

Oboseala inexplicabilă poate fi un alt simptom al unei probleme cardiace. Persoanele cu probleme de inimă pot simți oboseală chiar și după activități obișnuite.

Atunci când inima nu pompează suficient sânge oxigenat în tot corpul, te poate face să te simți lipsit de energie și poate fi unul dintre cele 7 semne că ai probleme cu inima. În multe cazuri, această oboseală este cauzată de boala cardiacă ischemică sau de boala coronariană.

Alte cauze posibile ale oboselii pot include bătăile neregulate ale inimii, insuficiența cardiacă congestivă și aritmiile. Dacă te confrunți cu oboseală continuă sau severă fără nicio explicație, este important să mergi la un consult medical cât mai curând posibil.

4. Amorțeală sau furnicături în brațe și picioare

Amorțeala la nivelul extremităților, în special în jurul mâinilor și picioarelor, poate fi unul dintre cele 7 semne că ai probleme cu inima.

Acest tip de amorțeală este cauzat de boala coronariană care afectează fluxul sanguin către inimă. Alte afecțiuni, cum ar fi aritmiile cardiace sau insuficiența cardiacă congestivă, pot duce, de asemenea, la amorțeală din cauza lipsei de oxigen la nivelul extremităților.

Este important să mergi la un consult cardiologic dacă ai simptome de amorțeală sau furnicături inexplicabile, deoarece ar putea fi un indiciu că inima ar putea fi afectată.

5. Umflarea picioarelor și a gleznelor (edem)

Aceste simptome pot fi un semn al faptului că sângele nu circulă corespunzător prin corp și că inima nu pompează cum ar trebui.

Edemul picioarelor sau umflarea picioarelor și a gleznelor sunt cauzate de acumularea de lichid din cauza circulației deficitare la nivelul picioarelor.

Atunci când circulația devine deficitară pentru perioade lungi de timp, aceasta poate cauza acumularea de lichide și acumularea de presiune la nivelul extremităților inferioare, ceea ce duce la umflături. Este important să ceri sfatul medicului dacă orice fel de edem, deoarece ar putea fi unul dintre cele 7 semne că ai probleme cu inima.

6. Transpirație excesivă

Transpirația excesivă, numită medical hiperhidroză, poate fi un semn al unei probleme cardiace, mai ales dacă apare brusc sau este asociată cu alte simptome.

Acest tip de transpirație este adesea cauzat de glandele sudoripare hiperactive din cauza unei funcții cardiace deficitare. Atunci când inima nu pompează suficient sânge în tot corpul, poate provoca un dezechilibru hormonal care poate duce la creșterea nivelului de producție de transpirație.

7. Antecedente în istoricul familial

Dacă ai membri ai familiei care au suferit un atac de cord, accident vascular cerebral, aritmie, angină pectorală sau orice alt tip de afecțiune cardiovasculară, atunci este important să fii conștient de riscurile pe care le prezintă un istoric familial legat de aceste afecțiuni.

Dacă ai un istoric familial de boli de inimă, trebuie luat în serios pentru că ai un risc mai crescut față de cei fără istoric familial de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară.

Recomandările cardiologilor

Recomandările cardiologilor

Cardiologii recomandă verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, deoarece acestea sunt cele mai bune indicii care pot confirma sau infirma dacă ai unul dintre cele 7 semne că ai probleme cu inima.

Boala de inimă este o afecțiune gravă și nu trebuie luată cu ușurință.

Mai mult, mulți dintre pacienții cu boli cardiace au fi putut preveni bolile de inimă dacă ar fi urmat staturile practice pentru menținerea unei inimi sănătoase. Printre acestea se numără renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți normale și mișcarea zilnică pentru cel puțin 30 de minute.

Se știe deja că substanțele chimice din tutun sunt nocive pentru inimă și vasele de sânge și fumătorii au un risc de 2-4 ori mai mare să dezvolte boli de inimă.

Menținerea unei greutăți corporale normale este iarăși importantă. Excesul de grăsime, mai ales la nivel abdominal (de minim 20% față de o greutate corporală considerată normală), predispune la dezvoltarea unei boli cardiovasculare.

Pentru a descoperi sfaturi practice pe care le puteți pune în practică treptat și care să devină parte a stilului tău de viață, îți recomandăm să citești articolul nostru despre staturile practice pentru menținerea unei inimi sănătoase.

Published On: martie 13th, 2023 / Categories: Cardiologie / Tags: , /