Dacă te întrebi dacă poți face infarct dacă nu ai probleme cu inima, este un semn bun că te preocupi de sănătatea ta și a celor dragi, ceea ce este un semn bun.

România ocupă locul 1 în Europa la mortalitatea cardiovasculară, prin urmare, prevenția bolilor cardiace este foarte importantă. Doar prin prevenție statisticile pesimiste se pot schimba.

Actualmente, 65% din decesele din România sunt determinate de bolile cardiovasculare, adică cu mult peste decesele cauzate de cancer.

Însă nu este cazul să te panichezi, ci să te informezi și să acționezi. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă respecți sfaturile medicilor.

În plus,atacurile de cord sunt întotdeauna dramatice și dureroase. În realitate, deși unele atacuri de cord sunt subite și intense, multe încep lent, cu disconfort ușor. Unele persoane nu au simptome deloc, sau au simptome atipice, cum ar fi greață, oboseală, scurtarea respirației sau durere în partea superioară a abdomenului, brațului, umerilor sau maxilarului.

Când poți face infarct dacă nu ai probleme cu inima

Când poți face infarct dacă nu ai probleme cu inima

Infarctul miocardic poate apărea chiar și la persoanele care nu au fost diagnosticate cu o boală de inimă.

Asta se datorează faptului că multe dintre cauzele infarctului miocardic nu sunt direct legate de o boală cardiacă preexistentă, cunoscută. Iată câteva situații în care poți face un atac de cord fără să ai probleme cardiace cunoscute:

 1. Ateroscleroza (acumularea de plăci de grăsime în artere) nediagnosticată poate duce la un infarct miocardic dacă o placă se rupe și formează un cheag care blochează fluxul de sânge către inimă. Această afecțiune de obicei trece neobservată, deoarece, de cele mai multe ori,nu provoacă simptome până când nu se produce un eveniment cardiac major.
 2. Poți face infarct dacă nu ai probleme cu inima dacă ai un stil de viață nesănătos, caracterizat prin fumat, alcool excesiv, dietă nesănătoasă, lipsă de activitate fizică, stres cronic și exces de greutate poate duce la deteriorarea arterelor și, în cele din urmă, la un nedorit atac de cord.
 3. Anumiți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol sau diabetul, pot crește riscul de infarct miocardic, chiar dacă nu ai o boală cardiacă diagnosticată.
 4. Un spasm al unei artere coronare poate provoca infarctul miocardic mai ales la persoanele care sunt consumatoare de droguri stimulante sau care fumează, chiar dacă nu au o boală de inimă cunoscută.
 5. Poți face infarct dacă nu ai probleme cu inima dacă ai tulburări de coagulare a sângelui. Anumite afecțiuni care cresc tendința de formare a cheagurilor de sânge pot crește riscul de infarct miocardic.

Multe boli de inimă pot rămâne nedetectate până când apare un eveniment cardiac major, cum ar fi infarctul miocardic. Tocmai de aceea, controlul medical regulat și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt esențiale pentru a preveni aceste evenimente. Dacă ai simptome care te îngrijorează sau dacă ai factori de risc pentru bolile de inimă, discută cu medicul tău.

Care sunt șansele să suferi un infarct chiar dacă nu ai avut probleme cu inima anterior

Care sunt șansele să suferi un infarct chiar dacă nu ai avut probleme cu inima anterior

Riscul de a suferi un infarct miocardic depinde de mai mulți factori și doar la o evaluare medicală a unui medic cardiolog poți căpăta claritate dacă sunt riscuri să poți face infarct dacă nu ai probleme cu inima.

Riscurile unui infarct cresc odată cu acești factori de risc:

 • Vârsta: Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă.
 • Sex: Bărbații sunt mai predispuși la atacuri de cord decât femeile, și acestea tind să apară mai devreme la bărbați. Totuși, după menopauză, și riscul în rândul femeilor crește.
 • Istoricul familial: Poți face infarct dacă nu ai probleme cu inima dacă ai rude de gradul întâi (părinți, frați) care au avut atacuri de cord la o vârstă tânără.
 • Fumatul crește semnificativ riscul.
 • Alimentație nesănătoasă: Alimentele tip fast food, cele procesate industrial, cu grăsimi saturate, conținut mare de sare sau zahăr pot crește riscul de atac de cord.
 • Lipsa de activitate fizică crește riscul de infarct.
 • Supraponderalitate și obezitate. Excesul de greutate crește riscul și poți face infarct dacă nu ai probleme cu inima.
 • Diabet: Persoanele cu diabet, mai ales tip 2, au un risc mai mare de a suferi un atac de cord.
 • Hipertensiune arterială: Presiunea arterială crescută poate duce la daune la nivelul inimii și arterelor, crescând riscul de atac de cord.
 • Colesterol crescut: Niveluri ridicate de colesterol „rău” (LDL) sau niveluri scăzute de colesterol „bun” (HDL) pot influența negativ și creșterea riscurilor de infarct.
 • Stres și sănătate mintală: Stresul cronic, depresia și alte probleme de sănătate mintală pot crește riscul de infarct.
 • Consumul de alcool: Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de atac de cord.

Așadar, chiar dacă nu ai avut probleme cu inima anterior, nu neglija acești factori de risc și încercă să duci un stil de viață cât mai sănătos. Știm că nu poți face o schimbare peste noapte, însă dacă începi cu pași mici și aceste trucuri pentru a integra obiceiuri sănătoase, vei ajunge mult mai departe cu sănătatea.

De asemenea, controalele medicale regulate sunt esențiale pentru depistarea precoce a potențialelor probleme. De aceea, dacă te preocupă că poți face infarct dacă nu ai probleme cu inima, cel mai bine este să fii evaluat medical de un medic cardiolog.

Recunoașterea semnelor și simptomelor unui infarct miocardic

Recunoașterea semnelor și simptomelor unui infarct miocardic

Recunoașterea timpurie a semnelor și simptomelor unui infarct miocardic este esențială pentru avea șanse cât mai mari de supraviețuire și recuperare.

Poți recunoaște un infarct prin durerea, presiunea sau disconfortul în piept. Cei mai mulți pacienți o descriu ca o senzație de „greutate” sau „strângere” și poate dura câteva minute sau mai mult sau poate dispărea și reveni.

Un al doilea semn după care poți bănui că cineva are infarct este durerea sau disconfortul în brațe, umeri, gât, maxilar sau stomac.

Un al treilea indiciu ar putea fi respirația scurtată. Aceasta poate apărea cu sau fără durere în piept și este adesea unul dintre primele simptome.

La capitolul alte simptome, unii pacienți pot avea transpirații reci și abundente, greață sau vărsături, amețeli sau leșin, paloare, anxietate sau o senzație de „neliniște” sau „presimțire de rău”.

Dacă tu sau cineva cu care ești prezintă aceste simptome, sună la 112. Nu încerca să te duci la spital pe cont propriu, deoarece paramedicii pot începe tratamentul imediat după sosire.

Dacă persoana devine inconștientă și nu are puls, ar trebui începută imediat resuscitarea cardio-respiratorie cu un defibrilator extern automatizat, dacă este disponibil.

Reține că infarctul miocardic este o urgență medicală. Chiar dacă nu ești sigur dacă ai un atac de cord, este esențial să obții ajutor medical imediat pentru a exclude această posibilitate. Este mai bine să fii precaut decât să riști să ignori simptomele unui posibil infarct.

Published On: iunie 1st, 2023 / Categories: Cardiologie / Tags: , , , /