Bănuiești că ai reflux gastroesofagian? Nu te speria! Este o afecțiune digestivă comună, pentru care există mai multe tipuri de tratament.
Boala de reflux gastroesofagian se întâlnește frecvent în rândul adulților și mai ales în sarcină. Circa 30-40% dintre adulți și 80% dintre femeile însărcinate se confruntă cu boala de reflux gastroesofagian. De asemenea, este o afecțiune digestivă des întâlnită și în rândul sugarilor, ce debutează încă de la naștere. Dacă prezinți simptomele bolii des, ai nevoie de un tratament.
Poți rezolva problema și cu un regim de reflux gastroesofagian, dacă medicul specialist consideră, în urma unei consultații și stabilirea diagnosticului, că e de ajuns. În caz contrar, mai ai câteva variante despre care vei afla în continuare.
Simptomele refluxului gastroesofagian
Cunoscută și sub denumirea de „esofagită de reflux”, boala de reflux gastroesofagian este afecțiunea digestivă ce apare când acidul din stomac, în unele cazuri și bila, refulează în esofag. Acest lucru provoacă iritații ale mucoasei, iar persoana afectată prezintă arsuri la stomac, durere în piept și gât, dificultate la înghițire, răgușeală, tuse seacă, regurgitație, senzație de sufocare, greață sau tulburări de somn.
În cazul sugarilor care manifestă stagnarea/scăderea în greutate, refuzul mâncării, tuse cronică sau dificultate în respirație, este necesar un consult de specialitate în cel mai scurt timp posibil.
Cauze și factori de risc
Printre cele mai frecvente cauze ale apariției bolii de reflux gastroesofagian se numără alimentele grase, prăjite, intens condimentate sau consumate pe timpul nopții, băuturile acidulate și cele care au cofeină, alcoolul, fumatul și anumite medicamente. Factorii de risc pentru refluxul gastroesofagian sunt sarcina, obezitatea, astmul, hernia hiatală, diabetul zaharat, bolile de țesutul conjunctiv și sindromul Zollinger-ellison.
Pentru diagnosticarea bolii, medicul specialist apelează la examenul clinic, dar și la proceduri precum tranzitul baritat al tractului digestiv superior, Ph-metria esofagiană, endoscopia sau manometria.
Tratamente pentru reflux gastroesofagian
1. Adoptarea unui stil de viață sănătos
Prima și, de altfel, cea mai importantă etapă pentru boala de reflux gastroesofagian, este adoptarea unui stil de viață sănătos. Pe lângă o dietă corespunzătoare, este recomandat să mănânci puțin și des, să te culci la 2-3 ore de la ultima masă, să folosești perne când stai pe orizontală, să renunți la fumat, la consumul de alcool și la alimentele și medicamentele care declanșează sau agravează, în funcție de caz, simptomele bolii. Acordă atenție listei de legume interzise în refluxul gastroesofagian, pe care o găsești în rândurile următoare, dar și condimentelor.
2. Administrarea de inhibitori de pompă de protoni
Un tratament eficient pentru tine poate consta în administrarea de inhibitori de pompă de protoni (pantoprazol, esomeprazol, lansoprazol etc.) timp de 4-8 săptămâni. Schema terapeutică este completată, în unele cazuri, cu alte antiacide.
Alte medicamente utile în boala de reflux gastroesofagian sunt prokineticele, care întăresc sfincterul esofagian inferior și ajută la golirea rapidă a stomacului.
3. Terapia chirurgicală
Cele două opțiuni prezentate anterior nu au dat rezultatele așteptate la tine, ai în continuare arsuri la stomac sau complicații, manifestări extradigestive, patologie cardiacă cu tulburări de conducere ori leziuni precanceroase? Poți apela la terapia chirurgicală.
Fundoplicatura laparoscopică este minim invazivă și, prin tehnicile Nissen, Toupet, Dor sau floppy Nissen, specialistul realizează o valvă între esofag și stomac, înfășurând partea superioară a stomacului în jurul celei inferioare a esofagului.
Intervenția chirurgicală bariatrică de tipul gastric bypass Roux-en-Y efectuată, de asemenea, pe cale laparoscopică, este utilă dacă ai leziuni esofagiene avansate sau dacă suferi de obezitate.
Remedii naturiste pentru refluxul gastroesofagian
Plantele medicinale te pot ajuta în refluxul gastroesofagian. Spre exemplu, consum de ceai de mușețel reduce disconfortul gastric prin proprietățile sale antiinflamatoare.
Licoricea este, de asemenea, un ajutor în refluxul gastroesofagian. Rădăcina de lemn-dulce poate fi văzută ca o barieră între stomac, esofag și acidul în exces prin proprietatea sa de a crește nivelul de mucus al sistemului digestiv.
Regim pentru boala de reflux gastroesofagian
Pentru a lupta împotriva bolii, ai nevoie de o dietă pe măsură. Din fericire, există o serie de alimente care te pot ajuta în acest proces, dat fiind faptul că previn simptomele și ajută digestia să se producă într-un mod cât se poate de normal.
Un regim de reflux gastroesofagian eficient este format din alimente bogate în fibre, alimente alcaline, cu un Ph mai mare, alimente bogate în apă, carne slabă și grăsimi vegetale sănătoase.
Pentru „a bifa” prima categorie, poți consuma cereale integrale de ovăz, secară, orez, morcovi, sfeclă roșie, cartofi dulci, broccoli, fasole, păstăi, spanac, varză kale, mere și pere.
Conopida, bananele și pepenele sunt alimente alcaline, cu un Ph mai mare, care pun „stop” acidifierii excesive a sucului gastric și fără de care nu poți avea un regim de reflux gastroesofagian complet.
Totodată, salata verde și castraveții sunt alimente bogate în apă, pe care le poți folosi într-un regim de reflux gastroesofagian, alături de supe și ceaiuri de plante.
Carnea slabă de pui, curcan sau pește o poți prepara prin fierbere, frigere sau coacere.
Grăsimile vegetale sănătoase le poți lua din uleiuri presate la rece de măsline, in, susan și floarea soarelui, din nuci, semințe și, nu în ultimul rând, din avocado.
Într-un regim de reflux gastroesofagian, mai poți consuma fără probleme lapte degresat.
Alimente interzise în refluxul gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian aduce după sine și câteva restricții alimentare. Există alimente care te ajută, dar și alimente de care trebuie să te ferești când ții un regim de reflux gastroesofagian.
Ceapa, usturoiul, ardeiul, vinetele, hreanul, porumbul, fasolea uscată și mazărea sunt legume interzise în refluxul gastroesofagian. Din aceeași categorie fac parte și sosul/sucul de roșii sau murăturile.
Nu există doar legume interzise în refluxul gastroesofagian, ci și fructe, în special citricele. Dacă ții regim gastroesofagian, ferește-te de lămâi, portocale, mandarine, grapefruit sau ananas.
Nu consuma lactate grase, cereale cu multe grăsimi, carne grasă, condimentată, afumată, prăjită sau foarte procesată, ouă prăjite sau fierte tari și dulciuri, incluzând aici și toate produsele de patiserie.
Cum să eviți refluxul gastroesofagian
Asemenea multor boli, și cea de reflux gastroesofagian poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos. Ai grijă la ce mănânci, fă-o pe cât posibil într-un mediu relaxat, fără să te grăbești și fără să te întinzi în pat imediat după. Evită fumatul, consumul de alcool și băuturi acidulate, cofeina și dulciurile în exces.
Apelează la specialiști dacă observi că prezinți simptomele specifice refluxului gastroesofagian și ține cont de toate recomandările sale.