Gastroenterologie se referă la acel domeni al medicieni ce se concentrează pe problemele tractului gastro-intestinal (stomac, intestine, etc.). Ți-am pregătit o serie de informații, precum și un chestionar pentru a înțelege cu ce se ocupă exact gastroenterologie, ce probleme tratează un gastroenterolog Craiova, precum și cum știi dacă este nevoie să îți faci un consult gastroenterologie.

Cuprins: Definiție | Gastroenterolog | Simptome | Cauze | CHESTIONAR

Ce este gastroenterologie?

Gastroenterologie este un domeniu specializat al medicinei care se concentrează pe tractul gastro-intestinal (stomac, intestine.

Subdomeniile gastroenterologie includ:

 • hepatologie, care se concentrează pe diagnosticul și tratamentul bolilor ficatului, vezicii biliare, arborelui biliar și pancreasului
 • boala pancreatică
 • transplant
 • boală inflamatorie a intestinului sau inflamație cronică a tractului digestiv
 • cancer gastro-intestinal
 • supravegherea endoscopică
 • esofagita de reflux, care se datorează frecvent bolii de reflux gastroesofagian.

Ce afecțiuni tratează gastroenterologii?

Un gastroenterolog Craiova tratează problemele care afectează sistemul gastro-intenstinal (probleme de gastroenterologie). Printre acestea se numără: reflux de acid, ulcere, sindrom de intestin iritabil, hepatita C, polipi sau creșteri, care apar de obicei în intestinul gros, icter sau o îngălbenire a pielii, hemoroizi, scaun sângeros, pancreatită sau o boală rară care provoacă inflamația pancreasului sau cancer de colon.

Ce proceduri specifice sunt în gastroenterologie?

Un medic gatroenterolog Craiova, nu se va ocupa exclusiv de probleme legate de stomac, contrar concepției generale. Acești specialiști efectuează o serie de proceduri nechirurgicale, precum:

 • ecografii endoscopice pentru examinarea tractului gastrointestinal superior și inferior, precum și a altor organe interne
 • colonoscopii pentru detectarea cancerului de colon sau a polipilor de colon
 • colangiopancreatografie endoscopică retrogradă pentru identificarea calculilor biliari, a tumorilor sau a țesutului cicatricial în zona căilor biliare
 • sigmoidoscopii pentru a evalua pierderea de sânge sau durerea intestinului
 • biopsii hepatice pentru a evalua inflamația și fibroza
 • capsule endoscopice pentru examinarea intestinului subțire
 • enteroscopii cu balon dublu pentru examinarea intestinului subțire.

Când ar trebui să merg la gastroenterolog pentru consult gastroenterologie?

Medicul tău de familie îți poate recomanda un consult de gastroenterologie în Craiova dacă:

– ai sânge inexplicabil în scaun;

– acuzi dificultăți inexplicabile la înghițire;

– prezinți dureri abdominale.

Dacă ai peste 50 de ani, îți recomandăm să te întâlnești cu un gastroenterolog pentru un consult preventiv. Bărbații și femeile cu vârsta peste 50 de ani au un risc crescut de cancer de colon. Dacă te afli în această grupă de vârstă, ar trebui să fii examinat în mod regulat, iar dacă ai o rudă cu cancer de colon, ar trebui să întrebi medicul despre momentul în care este necesar să faci screening-uri.

Ce îmi cauzează simptomele gastrointestinale?

Toată lumea are simptome ocazionale gastro-intestinale (GI). Simptome precum balonare, constipație și arsuri la stomac pot apărea după o masă grea și nu ar trebui să fie motive de îngrijorare. Simptomele comune gastro-intestinale includ:

 • Arsuri la stomac. Aceasta este o senzație de arsură în piept și gât. Se datorează excesului de acid stomacal care se deplasează în sus în esofag. Esofagul este tubul care vă conectează stomacul la gât.
 • Balonare. Balonarea apare atunci când gazele sunt prinse în stomac sau în intestine. Acest exces de gaz ar putea fi rezultatul aerului înghițit sau a ceva care a apărut în timpul procesului digestiv. Poate fi foarte incomod și poate simți că sistemul digestiv este întins.
 • Durere abdominală. Acest lucru se poate simți ca o durere, o crampă sau înțepături ascuțite. Durerea poate fi ușoară până la severă și poate apărea în stomac sau zona intestinală.
 • Diaree. Acesta este momentul în care scaunul este foarte apos. Este posibil să simțiți și crampe și urgență.
 • Constipație. Acesta este momentul în care scaunul este rar și greu de trecut. Poate arăta pelete uscate, mici. De asemenea, este posibil să aveți gaze abdominale, crampe și balonări atunci când sunteți constipat.

Află dacă ai nevoie să faci un consult de gastroenterologie

Mai jos ai un chestionar care îți va simplifica decizia de a stabili un consult la un medic gastroenterolog Craiova. Ia o foaie de hârtie la îndemână și notează litera corespunzătoare răspunsului fiecărei întrebări (răspuns unic).

 1. Cât de des aveți simptome?

A) Mai puțin de o dată pe săptămână

B) De câteva ori pe săptămână

C) O dată pe zi sau de multe ori pe zi

 1. Cât de perturbatoare sunt simptomele tale?

A) Ele afectează oarecum planurile mele

B) Sunt un pic enervant, dar nu interferează cu planurile mele

C) Foarte. Mă împiedică să imi realizez activitatile zilnice

 1. Cât de des aveți arsuri la stomac?

A) Din când în când, parcă mănânc ceva picant

B) De câteva ori pe săptămână, de obicei după masă

C) Frecvent. Afectează modul în care mă simt în timpul zilei și îmi întrerupe somnul

 1. Cât de des aveți dureri abdominale?

A) Am crampe ocazionale, dar nu sunt prea perturbatoare

B) De câteva ori pe săptămână și, de obicei, mă simt mai bine după ce fac putina miscare

C) Adesea și poate fi destul de durerose

 1. Cum arată scaunul tău?

A) Foarte ușor de trecut, tare și de culoare maronie

B) Foarte moale sau apos

C) De culoare deschisa și uleios

 1. Cât de des te simți balonat?

A) Din când în când, ca după ce ai am mancat o masă mare

B) De câteva ori pe săptămână

C) Aproape în fiecare zi și este foarte incomod și perturbator

 1. Aveți frisoane sau febră, împreună cu simptome gastrointestinale?

A) NU

B) Uneori

C) DA

 1. Ați avut simptome gastrointestinale împreună cu o pierdere inexplicabilă în greutate?

A) NU

B) Uneori

C) DA

Interpretarea Chestionarului pentru consult gastroenterologie

Numără câte răspunsuri ai din fiecare literă.

Majoritatea A

Dacă majoritatea răspunsurilor tale sunt notate cu litera A, ia în considerare să acorzi mai multă atenție alimentației. Încearcă, pentru început, să elimini alimentele picante și prăjelile și respectă mesele unei zile. După ce ai încercat să faci asta timp de o săptămână refă chestionarul și dacă obții același răspuns ia în considerare o discuție cu medicul tău de familie pentru a te îndruma ce este nevoie să faci mai departe.

Majoritatea B

În cazul în care cele mai multe răspunsuri corespund literei B, atunci înseamnă că ai nevoie de un consult de gastroenterologie. Nu trebuie să faci griji, este posibil să fie vorba de probleme minore, la unele dintre ele chiar nefiind nevoie de tratament, ci doar de o revizuire a alimentației.

Majoritatea C

Dacă ai ales C la majoritatea întrebărilor nu trebuie să mai stai pe gânduri și ar fi indicat să îți planifici cât de curând o consultație la un medic gastroenterolog. El va identifica cu exactitate cauza problemelor tale gastro-intestinale și îți va oferi soluțiile potrivite pentru a elimina orice disconfort provocat de acestea.