Cafeaua este un puternic anti-oxidant și anti-inflamator, ajutând la ameliorarea simptomelor de stomac inflamat. În gastroenterologie, s-au efectuat numeroase studii asupra acestei băuturi atât de populare, fiind descoperite efecte benefice asupra sistemului digestiv.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume. Este bogată într-o serie de compuși benefici care vă pot ajuta la ameliorarea problemelor de stomac inflamat sau a altor probleme digestive, ajutând la reducerea inflamației.

Cuprins: Generalități | Efectele cafelei | Cafeaua decofeinizată

Generalități

Cafeaua obișnuită conține un amestec complex de compuși activi, inclusiv cafeină, acid clorogenic (CGA), cafestol, trigonelină și kahweol. Cafeaua decofeinizată conține aceiași compuși, deși nu conține cofeină.

Studiile sugerează că compușii din cafea au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice care probabil vă vor ajuta cu ameliorarea anumitor probleme digestive, precum cele de stomac inflamat. Experții consideră că prezența lor poate explica de ce consumul de cafea – indiferent dacă este obișnuit sau decafeinizat – este adesea legat de un risc mai scăzut de boli, cum ar fi diabetul de tip 2, boli de inimă și, eventual, chiar anumite tipuri de cancer.

Cafeaua conține compuși activi cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care pot reduce inflamația gastrică de nivel scăzut și la protejarea împotriva anumitor boli.

Efecte asupra simptomelor de stomac inflamat

Cercetările actuale de gastroenterologie, leagă consumul de cafea cu reducerea anumitor probleme digestive. Studiile sugerează că aceasta reduce infamația gastrică, cel puțin la anumite persoane.

S-a dovedit științific facptul că, persoanle care consumă cafea în mod frecvent au mult mai puține probeme digestive față de cei care nu consumă băutura, având niveluri mai scăzute de markeri inflamatori.Într-un alt studiu, consumatorii obișnuiți de cafea au experimentat o creștere cu 6% a nivelului de marker inflamator atunci când li s-a cerut să se abțină de la consumul de cafea timp de 1 lună. În comparație, aceștia au experimentat o reducere de 8-16% a markerilor inflamatori atunci când li s-a cerut să consume până la 2l de cafea pe zi pentru aceeași perioadă de timp.

Astfel s-a dovedit faptul că substanțele conținute în cafea pot reduce inflamația gastrică, datorită proprietăților antiinflamatorii puternice.

Cu toate acestea, unele dovezi sugerează că poate crește inflamația la unii oameni. Prin urmare, diferențele individuale în genetică sau alți factori influențează probabil efectul cafelei asupra simptomelor de inflamație gastrică.

Cafeaua decofeinizată are același efect?

Nu există multe studii care să compare efectele cafelei cofeinizate și decofeinizate asupra stomac inflamat sau în coreclație cu anumite probleme digestive.

Cu toate acestea, o analiză a raportat că, în timp ce cafeaua tinde, în general, să reducă inflamație gastrică, suplimentele de cofeină nu par să ofere aceleași efecte. Acest lucru sugerează că alți compuși decât cafeina din cafea pot fi responsabili pentru efectul antiinflamator al acestei băuturi.

Cafeaua decofeinizată conține aceiași compuși benefici ca cafeaua, cu excepția cofeinei, așadar poate fi benefică în tratarea anumitor probleme digestive. Ca atare, este de așteptat să ofere aceleași beneficii antiinflamatorii ca și cafeaua obișnuită. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

Sfatul gastroenterologului

Simptomele de inflamație gastrică pot duce la o varietate de efecte, inclusiv infecții frecvente, oboseală, durere și probleme digestive. Dacă te confrunți cu oricare dintre acestea în timp ce bei cafea, ia în considerare reducerea aportului pentru a vedea dacă acest lucru ajută.

Cafeaua poate ajută la reducerea inflamației la majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, unii oameni pot prezenta inflamații crescute după consumul de cafea. Dacă acest lucru este valabil pentru tine, ia în considerare să apelezi la o consultație de gastroenerologie pentru a primi tratamentul potrivit.

Concluzii

Cercetările științifice de gatsroenterologie au demoenstrat că antioxidanții, alături de alți compuși benefici din cafea fac din această băutură să fie un puternic anti-inflamator, reducând simptomele de stomac inflamat. De asemenea, consumul de cafea poate reduce riscul de anumite afecțiuni, inclusiv diabet de tip 2, boli de inimă și poate chiar anumite tipuri de cancer.

Cu toate acestea, cafeaua poate crește inflamația la unii oameni. Dacă bănuiți că acesta este cazul dvs., luați în considerare reducerea sau limitarea consumului de cafea pentru a evalua dacă acest lucru îmbunătățește oricare dintre simptomele legate de inflamația gastrică.