Mulți au o dificultate în a deosebi rolul injecțiilor cu Botox de injecții cu acid hialuronic, ambele fiind folosite tratamente pentru înfrumusețare non ivazive. E adevărat că ambele sunt substanțe care se injectează sub piele, însă toxina botulinică este se injectează pentru blocarea mușchilor care provoacă riduri, în timp ce acidul hialuronic are rol de umplere și hidratare.

Foarte puțini știu că, de cele mai multe ori, toxina botulinică, în combinație cu injecții cu acid hialuronic sunt mult mai eficiente și au un efect mai durabil. Numeroase studii au scos la iveală că pacienții au numeroase beneficii când cele două tratamente sunt combinate. Rezultatele sunt mai vizibile și mai de lungă durată, iar resorbția acidului hialuronic se reduce semnificativ, mai exact cu 42%. În plus, volumul acidului hialuronic a crescut cu 50% în zona în care a fost utilizată toxina botulinică.

Principala diferență între injecții cu acid hialuronic și cele cu botox

În cazul ridurilor, este că acidul hialuronic acționează asupra ridurilor statice, în vreme ce botox asupra ridurilor dinamice.

Ridurile dinamice sunt cele care nu se văd pe față decât atunci când râzi, te încrunți, te miri sau te strâmbi. Când îți relaxezi fața, ele nu mai sunt vizibile, însă, când îți schimbi expresia facială, mușchii feței împing pielea și creeză mici pliuri sau cute.

Ridurile statice sunt cele pe care le vezi pe față fără să schițezi nici o expresie. Acestea sunt riduri care s-au format în ani de zile în care ai râs, ai plâns, te-ai mirat sau te-ai îngrijorat. Totodată, apariția acestor riduri statice este pusă și pe seama fumatului, expunerii la soare sau a unui stil de viață nesănătos.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este o substanță care se regăsește în mod natural în corp, mai exact, în piele. O persoană care are o greutate de 70 de kg are în corp 15 mg de acid hialuronic. Datorită lui, pielea arătă netedă și hidratată. Asta pentru că acidul hialuronic funcționează ca un magnet pentru umiditate, ajutând celulele să rețină cât mai mult din ea, astfel încât pielea să fie hidratată și sănătoasă.

Acidul hialuronic se dizolvă de la sine și este bine tolerat de organism, fiind un compus natural al corpului nostru.

Injecții cu acid hialuronic – ce probleme rezolvă?

Acidul hialuronic are consistența unui gel și este injectat sub piele. El îmbunătățește aspectul ridurilor mai adânci, creează efect de ridicare a pomeților, volumizează buze sau repară imperfecțiuni ale feței.

Procesul natural de îmbătrânire, fumatul, poluarea și expunerea la soare reduc cantitatea de acid hialuronic în piele. De aceea, când faci injecții cu acid hialuronic, de fapt restabilești volumul ideal a acestei substanțe pentru a reduce semnificativ ridurile, fără a apela la chirurgie.

Mai exact, injecții cu acid hialuronic sunt folosite în mod curent ca tratament pentru:

 • ridurile de pe frunte, dintre sprâncene sau laba găștei;
 • șanțurile nazogeniene (ridurile care pornesc de la nas către colțul gurii, cunoscute ca și liniile zâmbetului), cute sau riduri formate în colțul gurii sau ridurile fine din jurul gurii (ridurile fumătorului);
 • cearcăne și riduri de sub ochi;

Totodată, fără a fi făcute în combinație cu botox, injecții cu acid hialuronic sunt folosite pentru:

 • mărire buze;
 • reconturare mandibulară;
 • asimetrie facială;
 • rinoplastie nechirugicală (corectarea nasului);
 • imperfecțiuni ale lobilor urechilor.

Injecții cu botox

Ce este Botoxul?

Botoxul este denumirea comercială a toxinei botulinice de tip A și este un derivat foarte purificat și diluat al toxinei care blochează contractarea mușchilor faciali responsabili cu apariția ridurilor. Toxina botulinică nu este o substanță care se regăsește în mod natural în corpul nostru, ca acidul hialuronic, ci este o neurotoxină care blochează temporar mușchii.

Adesea folosit pentru netezirea ridurilor de pe frunte, a celor dintre sprâncene și a celor de la ochi, cunoscute ca „laba gâștei”, Botox funcționează de fapt pe orice tip de rid dinamic.

Botoxul este folosit cu succes în atenuarea sau eliminarea ridurilor fine, cauzate de expresiile faciale și mișcarea repetitivă a mușchilor faciali. În general, Botoxul se injectează în treimea superioară a feței, în special în zona frunții și în colțurile ochilor, deoarece corectează ridurile dinamice, cum ar fi:

 • ridurile sau liniile orizontale de pe frunte;
 • ridurile dintre sprâncene (liniile de încruntare);
 • ridurile „laba gâștei”, care apar în colțurile ochilor;
 • ridurile din colțurile gurii (șanțuri nazogeniene și ridurile marionetă);
 • ridurile de pe nas (numite și bunny lines).

Toxina botulinică este considerată de doctorii esteticieni cel mai mare avans în dermatologia estetică, fiind cel mai folosit produs în tratamentele anti-îmbătrânire. Dintr-un medicament descoperit accidental în domeniul oftalmologic, Botoxul a devenit povestea de succes în domeniul esteticii. Doar în SUA sunt folosite peste 4 milioane de doze anual.

Botox este un medicament aprobat pentru 9 afecțiuni medicale și alte câteva întrebuințări cosmetice. Allergan, compania care a creat Botoxul, deține aproape 800 de brevete pentru potențiale utilizări ale substanței în tratamente a numeroase afecțiuni.

O mică parte dintre acestea sunt:

 • transpirație excesivă la subraț (Hiperhidroza);
 • strabism;
 • mâinile foarte reci;
 • migrene cronice;
 • vezică urinară hiperactivă;
 • sex dureros;
 • spasme severe ale gâtului;
 • blefarospasm;
 • distonie cervicală.

Cât timp au efect? Injecții cu acid hialuronic comparativ cu injecții cu Botox

Ambele substanțe au efect temporar, însă durata nu este aceeași. Durata efectelor în cazul Botoxului este între 4 și 6 luni, în timp ce durata efectelor cu injecții cu acid hialuronic depinde de mulți alți factori, precum locul în care au fost făcute, viteza cu care organismul fiecărei persoane îl resoarbe în mod natural. Ca repere orientative, acidul hialuronic are efect 6 luni până la 2 ani.

Duratele sunt variabile și în funcție de vârstă, sex, stil de viață, masa musculară și respectarea recomandărilor medicale timp de două săptămâni după procedură.

Când se văd rezultatele tratamentelor cu injecții cu acid hialuronic, comparativ cu cele cu botox?

Când faci injecții cu acid hialuronic, rezultatele încep să fie vizibile aproape imediat, însă rezultatele finale sunt de obicei vizibile după 2 săptămâni, când acidul hialuronic s-a stabilizat.

Când faci injecții cu botox pentru ridurile de expresie, rezultatele tratamentului încep să se vadă încă la 2-3 zile după injectare. Totuși, efectele complete apar la 10-14 zile după procedură.

Published On: martie 24th, 2022 / Categories: Umpluturi dermice / Tags: , /