Acneea este spaima adolescenților și nu numai. Hormonii, stresul, genetica și dieta pot contribui la apariția coșurilor, însă știința a dovedit deja că există o serie de tratamente pentru acnee ce sunt eficace.

Există sute de remedii naturale și mii de produse pentru îngrijirea tenului acneic. Este și firesc să fii confuz(ă) și să nu știi ce să alegi. De aceea, am făcut o selecție de tratamente pentru acnee care sunt validate de știință și recomandate de dermatolog.

Însă, înainte de a ți le prezenta, iată ce este acneea și ce anume favorizează apariția sa.

Ce este acneea?

Când coșurile apar des, în special mai multe, în același timp și în mod repetat, suferi de acnee.

Acneea este numele afecțiunii de piele care provoacă coșuri de orice tip, și, odată cu ele, indispoziție, stări de anxietate și chiar depresii.

Comedoanele, denumirea medicală pentru coșuri și puncte negre, apar atunci când porii sunt astupați cu un amestec de sebuum și celule moarte ale pielii. Sau când bacteria numită Cutibacterium este prezentă în pori.

Comedoanele apar în special la nivelul feței, dar pot apărea și mai oriunde pe corp: spate, umeri, fese, torace, brațe etc.

De ce apar coșurile?

De coșuri și puncte negre nu suferă doar adolescenții, ci persoane de toate vârstele.

Unele persoane pot avea, pur și simplu, o predispoziție genetică. Un studiu a concluzionat că 50% dintre adulții cu acnee au avut un părinte, un frate sau un copil cu acnee.

Se pare că principalul declanșator al acneei este în special fluctuația hormonilor masculini. Cunoscuți sub denumirea de testosteron, aceștia fluctuează în egală măsură atât la băieți, cât și la fete.

De fapt, când începe adolescența, are loc o explozie de hormoni, și, adesea, această explozie vine la pachet cu cea acneică.

Apariția acneei mai este asociată și anumitor medicamente, cum ar fi cele anticonvulsive și cele cu steroizi.

Tratamente pentru acnee validate de știință

Tratamente pentru acnee validate de știință

Dacă ai încercat diferite tratamente pentru acnee și nu au funcționat, nu te descuraja. Cel mai indicat este să mergi la un consult dermatologic.

Acneea este tratabilă, iar un dermatolog are experiența și pregătirea să facă diferența între diversele tipuri de coșuri și să îți prescrie tratamente pentru acnee cu substanțe concentrate care nu pot fi cumpărate fără rețetă.

Ce este important să știi, înainte de a urma orice tratamente pentru acnee, este că pot trece săptămâni până să vezi efectele acestora.

La începutul oricăror tratatemente pentru acnee nu trebuie să te alarmezi că acneea pare să se agraveze inițial. Acest lucru este firesc ca parte a procesului de vindecare. Subtanțele antiacneice au rol exfoliant și efectul, la început, este unul de inflamare, mai ales când ai coșuri în profunzime. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă vei vedea pielea mai înroșită sau mai uscată din cauza acestor substanțe folosite cu succes în tratemente pentru acnee. Dacă situația se agravează, este bine totuși să te programezi la un consult.

Nu uita: îngrijirea tenului se face consecvent, zi de zi. Nu s-a descoperit încă un tratament care să acționeze peste noapte. Așa că nu te lăsa iluzionat(ă) de promisiunile de eliminare a acneei în 24 de ore.

Știința și studiile clinice sunt cele mai de încredere surse de informare. Așadar, atunci când mergi la dermatolog, iată o parte din substanțele și ingredientele active pe care ți le poate recomanda.

Peroxidul de benzoil

Se pare că peroxidul de benzoil distruge bacteriile asociate cu acneea.

Pentru o formă ușoară de acnee, poți încerca peroxidul de benzoil sau un produs care are acest ingredient activ pe care îl poți cumpăra la liber. Pentru concentrații mai mari și mai eficace, este nevoie de o rețetă de la dermatolog.

De obicei, durează cel puțin patru săptămâni pentru a vedea efectele peroxidului de benzoil asupra acneei. În plus, acesta trebuie folosit constant, nu doar o scurtă perioadă, pentru a ține sub control acneea.

La fel ca multe produse fără prescripție medicală și pe bază de rețetă, peroxidul de benzoil nu afectează producția de sebum sau felul în care celulele din foliculi sunt eliminate.

Este disponibil sub mai multe forme: creme, loțiuni, spumă, dischete de curățare și geluri.

Totuși, peroxidul de benzoil poate afecta pielea uscată și poate provoca decolorări ale pielii, așa că trebuie folosit cu precauție.

Acidul salicilic

Acidul salicilic este un bun exfoliant, care poate fi folosit local pe leziuni sau pe tot tenul, o dată sau de două ori pe săptămână.

Acesta ajută la eliminarea celulelor moarte și a impurităților. Pentru acneea mai ușoară, acidul salicilic ajută la eliberarea porilor și la prevenirea apariției acneei.

La fel ca peroxidul de benzoil, nu afectează producția de sebum și nu distruge bacteriile de pe piele. Trebuie folosit cu consecvență. Altfel, efectul său încetează atunci când întrerupi folosirea lui, iar acneea revine.

Acidul salicilic este disponibil în multe produse pentru acnee, inclusiv loțiuni, creme sau geluri.

Retinolul

Retinolul sau alți retinoizi (derivați de vitamina A) au o capacitate dovedită de stimulare a procesului de regenerare celulară ce favorizează vindecarea.

Folosirea retinoizilor face ca pielea să fie temporar mai sensibilă la soare. De aceea, este indicată folosirea lor exclusiv seara. Este nevoie de protecție solară în fiecare zi, indiferent de vreme. Trebuie folosite creme cu factor de protecție de minimum 30. Ideală este aplicarea celor cu factor de protecție 50.

Tratamente pentru acnee prescrise de dermatolog

Tratamente pentru acnee prescrise de dermatolog

Pentru acneea în stadiu mai avansat, un dermatolog poate prescrie antibiotice sau pastile contraceptive pentru femeile care au acnee din cauze hormonale.

De asemenea, poate prescrie isotretinoina, un ingredient care reduce producția de sebuum.

Însă, pentru acnee severă, este posibil ca dermatologul să prescrie o combinație de medicamente orale, creme sau alte produse care trebuie aplicate pe piele. Aceste tratamente pentru acnee trebuie folosite și după ce pielea se vindecă.

Pentru formele servere, un dermatolog mai poate prescrie și tratamente pentru acnee, precum:

Botox

Noutatea anului 2022 este că în cantități foarte mici, Botoxul tratează acneea și rozaceea, iar pacienții sunt foarte mulțumiți de rezultate.

Terapia PRP

Numită și terapia Vampir, terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) este un tratament de regenerare a tenului pe baza unei substanțe incredibile din propria plasmă. Aceasta este injectată, fără durere, cu ajutorul unui dispozitiv revoluționar, numit Dermapen. Acesta este cel mai performant aparat de stimulare celulară și, odată cu acneea, tenul este vindecat de multe alte afecțiuni: pete pigmentare, cicatrici, riduri etc.

Laser

Undele emise de laser provoacă microleziuni, ceea ce stimulează producerea de colagen și elastină. Odată stimulate, tenul se regenerează și se vindecă.

Acțiunea laserului este în profunzime, fapt pentru care tratamentul ar fi putea fi dureros. Însă, pentru confortul pacienților, se obișnuiește aplicarea unei creme anestezice.

Ce să eviți dacă ai acnee

Stoarcerea coșurilor poate duce la o inflamare suplimentară sau poți rămâne cu cicatrici permanente.

Când ai coșuri pline de puroi, rezistă tentației de a le sparge. Mai bine aplică un prosop fierbinte timp de câteva minute pentru a stimula procesul natural de eliminare a puroiului.

Coșurile inflamate trebuie stoarse doar de către un cadru medical sau o cosmeticiană formată în acest sens. Aceștia au tehnici și instrumente specializate ce trebuie să fie sterile.

Deși sunt o sumedenie de produsele pe bază de plante și ingrediente naturale, eficacitatea unor astfel de tratamente pentru acnee nu este dovedită științific și este puțin probabil ca acestea să aibă efectele pe care ți le dorești.

Alimentația și obiceiurile de îngrijire a tenului pot agrava acneea. Poți citi în articolul nostru anterior 7 dintre cele mai comune obiceiuri proaste care agravează starea coșurilor.

Concluzie

Dacă te confrunți cu acnee sau vrei să o previi, alege să mergi la un dermatolog. Acesta poate identifica cu exactitate tipul tău de acnee și cauzele sale. Tot un dermatolog va fi cel mai în măsură să îți prescrie tratamente pentru acnee care să fie eficace și care să producă o vindecare mult mai rapidă decât ai face-o testând pe cont propriu diverse produse sau medicamente.

Published On: iulie 14th, 2022 / Categories: Dermatologie / Tags: , /