Când ai acnee rozacee totul, de la produsele de îngrijire a pielii până la machiaj și crema de protecție solară pot face să ai un ten roșiatic sau un ten cu aspect normal.

Prin urmare este esențial să înveți ce obiceiuri și produse să eviți pentru a te feri de un „Armaghedon” pe fața ta. Dar și ce obiceiuri și produse te fac să arăți mai bine și să fii mai încrezătoare.

Adevărul, gol goluț despre acnee rozacee

Oricât de mult a avansat medicina și știința, nu s-a descoperit un tratament care să te vindece complet de acnee rozacee.

Din păcate, este o afecțiune incurabilă. Tot ce se poate face este să fie estompată, și de multe ori cu succes dacă știi ce produse specializate să folosești. Iar asta se întâmplă doar în urma unui diagnostic al unui medic dermatolog care îți prescrie un tratament potrivit.

Partea bună este că există suficiente produse și medicamente care să atenueze simptomele. Iar cu cât diagnosticul este pus mai curând de un dermatolog, cu atât te vei considera mai norocoasă.

Cu cât urmezi un tratament pentru acnee rozacee mai repede, cu atât rezultatele sunt mai bune.

Boala debutează lent, însă, poate evolua serios și recidiva. De aceea este important să mergi cât mai devreme în cabinetul unui medic dermatolog. Ca să nu riști să te numeri printre pacienții care au o acnee rozacee severă, care-i demoralizează și deprimă.

Milioane de persoane în întreaga lume care suferă de acnee rozacee, iar femeile sunt mai predispuse să dezvolte această boală cronică. Deși, atunci când bărbații au această boală tind să aibă forme mai severe decât femeile.

Rozaceea afectează în general femeile de peste 30 de ani, cu tenul deschis, cu ochi albaștri sau verzi, păr blond sau roșcat, ce se înroșesc la soare și se bronzează greu.

Nu se știe care este cauza precisă pentru care se declanșează această afecțiune, însă s-a descoperit că există o predispoziție genetică. Cu alte cuvinte, sunt șanse mult mai mari să o dezvolți dacă părinții sau bunicii tăi au avut-o.

îngrijire a tenului cu acnee rozacee, recomandate de orice medic dermatolog

7 sfaturi de îngrijire a tenului cu acnee rozacee, recomandate de orice medic dermatolog

1. Descoperă când se declanșează erupțiile și încearcă să le eviți

Mâncarea condimentată, alcoolul, expunerea la soare, căldura sau frigul extrem, stresul și chiar produsele pentru îngrijirea pielii pot declanșa acneea rozacee, potrivit Societății Naționale de Rozacee din Statele Unite ale Americii.

De aceea, este bine să descoperi ce anume declanșează erupțiile în cazul tău. Un medic dermatolog recomandă să ții un jurnal sau să analizezi ce a declanșat ultima erupție.

Dacă se întâmplă să ai o erupție, poți reduce simptomele făcând un duș rece sau curățându-ți fața delicat cu produse de îngrijire a pielii specializate pentru acnee rozacee. Foarte important, niciodată nu freca tenul! Nu vei avea doar un ten roșiatic, ci un ten agresat, care va agrava afecțiunea.

2. Folosește creme hidratante

Cremele hidratante creează o barieră care blochează iritanții și pot ajuta la menținerea simptomelor la distanță, dar alegerea uneia greșite vă poate agrava de fapt roșeața.

Crema hidratantă este un produs esențial de îngrijire a pielii pentru rozacee. Toți medicii dermatologi recomandă pacienților cu acnee rozacee să folosească zilnic o cremă hidratantă.

Alege o cremă hidratantă fără ulei, fără parfum și hipoalergenică. Cu cât are mai puține ingrediente, cu atât mai bine.
Descoperă cum o tânără a scăpat de rozacee, fără medicamente, doar îngrijindu-și tenul corespunzător.

3. Folosește un demachiant blând pentru a evita declanșarea unei potențiale erupții

La fel ca în cazul cremelor hidratante, tipul de demachiant pe care îl folosești poate influența starea tenului. Când ai acnee rozacee, trebuie să eviți demachiantele astringente.

Din păcate, există multe persoane cu acnee rozacee care cred ani la rândul că suferă de acnee simplă și folosesc tratamente specifice acneei vulgare. Iar asta are un impact uriaș asupra tenului. Un ten roșiatic, deja afectat de rozacee devine și mai iritat și apoi mai dificil de tratat.

Mare atenție și la produsele de îngrijire care conțin retinoizi sau acid salicilic. Pentru a demachia corect fața, alege un demachiant fără parfum și hipoalergenic. Și nu demachia niciodată viguros fața prin mișcări apăsate. Demachiază-te întotdeauna cu blândețe.

4. Fii rezervată cu tratamentele faciale pentru că pot face mai mult rău decât bine

Peelingurile chimice, tratamentele de microdermabraziune și chiar și tratamentele faciale obișnuite pot avea rezultate uimitoare pentru o prietenă a cărei ten radiază. Nu însă și pentru tine, care ai acnee rozacee.

Tratamente faciale profesionale sau comune pot irita pielea, ceea ce poate agrava rozaceea. Dacă dorești un tratament de întinerire, pentru a avea o piele mai netedă și mai fină, întotdeauna cere sfatul unui medic dermatolog. Acesta îți poate recomanda alte opțiuni de îngrijire a pielii, potrivite pentru tenul tău în mod specific.

5. Folosește produse de machiaj neparfumate și cu minerale

Produsele de machiaj nespecializate pot ascunde un ten roșiatic, care suferă de acnee rozacee, însă pot agrava boala.

Alege produse de machiaj fără parfum și pe bază de minerale. Acestea tind să fie mult mai puțin iritante pentru piele decât alte tipuri de machiaj.

Atunci când alegi un fond de ten, e o idee mai bună să alegi unul sub formă de pudră presată în locul unuia sub formă lichidă. Fondurile de ten lichide pot astupa porii și agrava simptomele rozaceei. Pentru a alege produse de machiaj potrivite ție, cea mai bună idee este tot să ceri un sfat de la un medic dermatolog.

6. Folosește protecție solară

Un sondaj realizat de Societatea Națională pentru Rozacee a concluzionat că că principalul declanșator al erupțiilor de acnee rozacee este expunerea la soare.

81% dintre respondenți au spus că soarele a declanșat apariția rozaceei. Așadar, soarele este un dușman de temut, pe care este bine să îl iei în seamă.

Ideal este să stai cât cât mai puțin la soare. Iar atunci când stai, să aplici cremă de protecție solară cu o formulă aparte.

În general, cremele de protecție solară cu substanțe chimice sunt prea iritante pentru persoanele care au acnee rozacee. De aceea, să alegi creme de protecție solară cu oxid de zinc sau titan, care, desigur, să fie hipoalergenice și fără parfum. Iar când le aplici, să o faci cu generozitate și de mai multe ori pe parcursul zilei.

7. Ia măsuri pentru a calma erupțiile cu rozacee atunci când apar

Când ai erupții și un ten roșiatic, afectat de acnee rozacee, medicii recomandă să pui un pachet de gheață pe față pentru a calma inflamația. Și extractele de ceai verde pot fi, de asemenea, liniștitoare, adaugă ea.

Având un ten roșiatic și sensibil, fii întotdeauna foarte precaută în ceea ce privește temperatura substanțelor pe care le aplici pe față. Nu folosi nimic fierbinte, deoarece asta va agrava situația.

Motive serioase să mergi la un consult dermatologic

Este destul de dificil să îți pui singură un diagnostic de acnee rozacee. Și asta pentru că rozaceea este de patru tipuri, acneea rozacee fiind doar una dintre ele. Fiecare dintre ele are propriul set de simptome și, în plus, este foarte posibil să suferi de mai multe tipuri de rozacee deodată.

Mai mult, două dintre cele mai frecvente confuzii, la capitolul boli de piele care se manifestă prin ten roșiatic, sunt cuperoza și rozaceea. Simptomele sunt foarte asemănătoare și adesea confundate. În realitate însă sunt două afecțiuni ale pielii foarte diverse care trebuie abordate destul de diferit, altfel s-ar putea să nu obții niciun rezultat sau în cel mai bun caz rezultate îndoielnice.

Published On: iulie 16th, 2022 / Categories: Dermatologie / Tags: , /