Există nu unul ci câteva motive pentru care pacienții doresc să facă o blefaroplastie superioară.

E drept că majoritatea persoanelor care optează pentru o blefaroplastie sunt preocupate de pielea lăsată de pe pleoapele superioare după vârsta de 35-40 de ani.

Însă ceea ce mai puțini știu este faptul că o blefaroplastie superioară redă încrederea în sine și adulților care nu au pleoapele căzute, ci au asimetrie la ochi sau colțuri ale ochilor prea coborâte și un aspect de ochi obosiți, încordați sau bulbucați.

Când și de ce ai face o blefaroplastie superioară

Orice persoană cu un aspect al pleoapelor care o face să fie neîncrezătoare în propriul aspect poate alege o blefaroplastie superioară, fie că are 18 sau 58 de ani. Fie că are asimetrie la ochi sau are pleoapele căzute.

În prezent însă, operația este mai mult opțiunea femeilor și bărbaților între 35 și 60 de ani care au un aspect de pleoape căzute din cauza laxității pielii ce apare odată cu înaintarea în vârstă.

Motivele pentru care se efectuează o blefaroplastie superioară pot fi pur estetice sau funcționale sau ambele.

În scop estetic, operația dă un aspect mai frumos unor ochi asimetrici și/sau mai tânăr persoanelor trecute de 35 de ani.

Operația se poate face și din motive practice, funcționale, cum ar fi pentru a reduce obstrucția vederii.

Blefaroplastia superioară implică reducerea pleoapelor superioare, însă operația se poate face și pentru un singur ochi, cum este cazul unor pacienți care au o asimetrie la ochi.

Se pare că femeile aleg într-un procent mai mare decât bărbații această operație. Într-un studiu făcut pe 200 de pacienți, 81% dintre ei erau femei, iar 19% bărbați, iar vârsta lor medie era de 44,5 ani.

Diferențe între o blefaroplastie superioară și una inferioară

Blefaroplastia superioară este o intervenție chirurgicală care se face pentru a îmbunătăți aspectul pleoapelor superioare și pentru a rezolva problemele de asimetrie la ochi.

Este o intervenție chirurgicală relativ simplă, care se face cu anestezie locală. Intervenția chirurgicală se face pentru a îndepărta excesul de grăsime și piele de pe pleoapele superioare. Iar în urma ei, pleoapele arată mai frumos și pun în valoare ochii. Pentru persoanele trecute de 35 de ani, efectul este unul de întinerire a zonei ochilor.

Blefaroplastia inferioară, pe de altă parte, este mai frecvent efectuată la pacienții care au nemulțumiri pungile de sub ochi sau un exces de piele inestetic.

Se întâmplă adesea ca pacienții să aleagă ambele operații în același timp pentru un efect natural și vizibil. Cu alte cuvinte să facă și o blefaroplastie superioară și una inferioară în cadrul aceleiași intervenții.

Deși o blefaroplastie superioară și una inferioară sunt ambele operații ce vizează pleoapele, există totuși o diferență notabilă între este durata rezultatelor fiecăreia în parte. În vreme ce blefaroplastia pentru peoapele superiore are rezultate ce se păstrează aprox 5-7 ani, blefaroplatia inferioară are rezultate pe viață.

Blefaroplastie poze înainte și după

  • Pacienta 1 blefaroplastie poze înainte și după primele 7 zile

Pacienta blefaroplastie poze înainte și după primele 7 zile

Pacienta a suferit o blefaroplastie superioară și o injecție de filling în pleoapa superioară. Se observă vindecarea în prima săptămână după operație.

  • Pacienta 2 blefaroplastie poze înainte și după o săptămână, respectiv o lună

Pacienta blefaroplastie poze înainte și după o săptămână, respectiv o lună

Tânără, cu pielea pleoapelor superioare lăsate, a optat pentru o blefaroplastie superioară. Sunt afișate rezultatele de înainte de operație, la o săptămână după și la o lună după operație.

  • Pacienta 3 blefaroplastie poze înainte și după 2 luni

Pacienta blefaroplastie poze înainte și după 2 luni

Pacientă cu pleoapa superioară lăsată a suferit o blefaroplastie superioară. Sunt afișate fotografiile de dinainte și după 2 luni după operație.

Care sunt etapele procedurii de blefaroplastie superioară?
Deoarece este o procedură ușoară care poate fi tolerată de organism, anestezia se va face local, intravenos, la nivelul ochilor. După efectuarea anesteziei, se vor marcate zonele de piele de pe pleoape unde medicul urmează să facă incizia.

Recomandări înainte de a te supune unei blefaroplastii

Înainte de intervenția chirurgicală, este recomandat să eviți aspirina, ibuprofenul, naproxenul și alte medicamente care pot crește riscul de sângerare. Dacă urmezi un tratament pe termen lung care conține aceste medicamente, este obligatoriu să îți consulți medicul în prealabil.

Înainte de a-ți face o operație estetică, trebuie să renunți la fumat cu cel puțin trei săptămâni înainte de operație. Procesul de obținere a unei intervenții chirurgicale poate fi foarte stresant, așa că ar trebui să ai grijă de tine atât din punct de vedere mental, cât și fizic. Stresul înainte de operație poate duce la complicații și la un rezultat mai slab. Iar o stare de spirit bună are influențe pozitive asupra recuperării.

După procedură, unii pacienți se simt puțin amețiți. Este normal un astfel de disconfort, însă această stare de amețeală nu ar trebui să dureze mai mult de o zi. De asemenea, ar trebui să eviți să faci efort timp de câteva zile după procedură. Și, în cele din urmă, ar trebui să te asiguri că eviți expunerea la soare timp de 4-7 zile înainte de procedură.

Poți face această intervenție în orice anotimp dorești, însă primăvara și toamna sunt recomandate datorită temperaturilor optime, care ajută în procesul de vindecare. Nu există nicio problemă dacă dorești să efectuezi o blefaroplastie superioară vara sau iarna, însă trebuie să ai grijă să nu îți expui pielea la temperaturi extreme.

Recuperare după o blefaroplastie superioară

De obicei, pacienții pot avea vânătăi ușoare sau umflături în jurul ochilor timp de 10 până la 14 zile. Unii chirurgi recomandă evitarea machiajului timp de 2 până la 3 săptămâni.

Ochelarii pot fi purtați imediat, însă pacienții cu lentile de contact ar trebui să evite purtarea lor timp de câteva săptămâni.

Complicațiile blefaroplastiei sunt rare. Problema principală de luat în considerare este îndepărtarea a prea multă piele din zona pleoapelor superioare, ceea ce duce la dificultăți în închiderea ochiului. Acest lucru, la rândul său, poate provoca probleme cronice de uscăciune a ochiului și o eventual risc de rănire a corneei.

Din acest motiv, în această operație se face o excizie moderată a pielii pleoapelor, tocmai pentru a nu risca ca pacienții să aibă probleme funcționale de închidere a ochilor.

Cât costă o operație de blefaroplastie?

În mod obișnuit, o blefaroplastie superioară costă începând cu 3.500 de lei și poate urca până la 10.000 de lei. Prețurile pot varia în special în funcție de clinică sau spital și abia în plan secundar de complexitatea procedurii.

Este clar că răspunsul la „cât costă o operație de blefaroplastie” depinde în mare nu atât de profesionalismul medicului, cât mai ales de o poziționare de marketing.

În ce cazuri NU este recomandată blefaroplastia pleoapelor superioare?

Medicii sunt rezervați în a face operația persoanelor cu afecțiuni ale glandei tiroide, cu sindromul ochiului uscat, care au boli cardiovasculare sau suferă de alcolism.

O blefaroplastie este o operație pentru care este nevoie de o stare de sănătate bună astfel încât problemele medicale asociate să nu pună în pericol starea de sănătate a pacienților în timpul operației sau în perioada de recuperare.